εκκολπωματίτιδα

Εκκολπωματίτιδα: Συμπτώματα, επιπλοκές και χειρουργική αντιμετώπιση

Τι είναι τα εκκολπώματα;

Τα εκκολπώματα είναι μικρές προσεκβολές στα αδύναμα σημεία του τοιχώματος του παχέος εντέρου, με σακοειδή μορφή. Εντοπίζονται συνηθέστερα στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου (σιγμοειδές). Ο λόγος δημιουργίας των εκκολπωμάτων είναι οι αυξημένες πιέσεις που αναπτύσσονται στον αυλό του εντέρου, ιδίως σε μεγαλύτερη ηλικία και σε άτομα των οποίων η διατροφή είναι φτωχή σε φυτικές ίνες. Τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τα εκκολπώματα είναι η αιμορραγία και η φλεγμονή (εκκολπωματίτιδα).

Πώς προκαλείται η εκκολπωματίτιδα;

Όταν το στόμιο ενός εκκολπώματος αποφραχθεί, ενεργοποιείται η διαδικασία φλεγμονής στο τοίχωμα του εντέρου. Η φλεγμονή αυτή ονομάζεται εκκολπωματίτιδα και εμφανίζεται σχεδόν στο 20% των ασθενών με εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας;

Η εκκολπωματίτιδα προκαλεί κυρίως έντονο πόνο στην κατώτερη κοιλιακή χώρα, ειδικά στο αριστερό της τμήμα. Άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι ο υψηλός πυρετός, η ναυτία, ο έμετος, τα ρίγη, οι διαταραχές των κενώσεων και η γενικευμένη καταβολή.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκληθούν από τη συγκεκριμένη πάθηση;

Η εκκολπωματίτιδα είναι μια νόσος που απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση, διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

  • Διάτρηση εντέρου, απόστημα ή/και περιτονίτιδα: Αν η φλεγμονή που έχει προκληθεί στο εκκόλπωμα επιδεινωθεί, μπορεί να εξελιχθεί στη δημιουργία ενδοκοιλιακού αποστήματος ή ακόμη και σε γενικευμένη (πυώδη ή κοπρανώδη) περιτονίτιδα. Η περιτονίτιδα μπορεί να καταστεί μοιραία αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα χειρουργικά.
  • Συρίγγιο: Το συρίγγιο δημιουργείται όταν λόγω της φλεγμονής του εντέρου δημιουργείται ανώμαλη επικοινωνία με κάποιο από τα γειτονικά του όργανα. Η πιο συνηθισμένη μορφή συριγγίου ως επιπλοκή της εκκολπωματίτιδας είναι το εντεροκυστικό συρίγγιο (μεταξύ παχέος εντέρου και ουροδόχου κύστης).
  • Στένωση / Απόφραξη παχέος εντέρου: Οι υποτροπιάζουσες εκκολπωματίτιδες οδηγούν βαθμιαία σε στένωση του αυλού του εντέρου, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις κενώσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η εκκολπωματίτιδα;

Η αρχική αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας είναι συντηρητική και απαιτεί αντιβιοτική αγωγή (πιθανά με εισαγωγή στο νοσοκομείο). Αν ο ασθενής ωστόσο εμφανίζει υποτροπή των επεισοδίων της εκκολπωματίτιδας ή παρουσιάσει κάποια εκ των επιπλοκών της, είναι αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση με τη διενέργεια κολεκτομής, μίας επέμβασης που διενεργείται πλέον λαπαροσκοπικά και κατά την οποία αφαιρείται το τμήμα του εντέρου που παρουσιάζει το πρόβλημα.

Ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή επιλέγεται στις περισσότερες περιπτώσεις χειρουργικής αντιμετώπισης της εκκολπωματίτιδας διότι:

  • Προκαλεί μικρότερο χειρουργικό τραύμα και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
  • Έχει μικρότερη απώλεια αίματος
  • Η λειτουργία του εντέρου επανέρχεται πιο γρήγορα
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο
  • Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτερη