Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD
Γενικός Χειρουργός - Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD

Χειρουργός
Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD

Χειρουργός
Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General

Λ. Πεντέλης 2,
152 34, Χαλάνδρι

694 44 52 148
210 68 33 193

Δε - Τε - Πε - Παρ
6:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.

Young woman holding her stomach in pain lying on a bed.

Η

Διαφραγματοκήλη

 είναι μία εντελώς διαφορετική μορφή από τις κλασικές κήλες, καθώς δεν εντοπίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα αλλά εντός της κοιλίας (εσωτερική κήλη). Πρόκειται για ένα χάσμα στο διάφραγμα (τον μυ στο κάτω πέρας του θώρακα) με αποτέλεσμα συχνά την παθολογική είσοδο σπλάγχνων από την κοιλία στο θώρακα (συνηθέστερα το στομάχι).

Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αιμάτωσης στο ίδιο το όργανο αλλά και να προκαλέσει ή να επιτείνει συμπτώματα παλινδρόμησης περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο (έντονη αναγωγή).΄

Η διαφραγματοκήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να εκδηλωθεί με εικόνα σοβαρής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που δεν ανταποκρίνεται στη χορήγηση αντιοξίνων σκευασμάτων.

Σε περιπτώσεις περίσφιξης της διαφραγματοκήλης (επείγουσα κατάσταση), ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο και εντονότατες ερυγές (ρεψίματα) και συνοδό αδυναμία εμέτου.

Η εκλεκτική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης περιλαμβάνει τη λαπαροσκοπική αποκατάστασή της και συρραφή του διαφράγματος, ενώ συχνά συνδιενεργείται και κάποια μορφή αντιπαλινδρομικής επέμβασης για την οριστική αντιμετώπιση της συνυπάρχουσας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ).