Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD
Γενικός Χειρουργός - Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD, FACS

Χειρουργός
Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD, FACS

Χειρουργός
Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General

Λ. Πεντέλης 2,
152 34, Χαλάνδρι

694 44 52 148
210 68 33 193

Δε - Τε - Πε - Παρ
6:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.

kili-epigastriki

Η

επιγαστρική κήλη

ή κήλη της λευκής γραμμής εντοπίζεται στη νοητή ευθεία μεταξύ ομφαλού και στέρνου (λεύκη γραμμή). Πρέπει να διαχωρίζεται από τη διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών, μία κατάσταση που δεν απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση παρά μόνο για αισθητικούς λόγους, η δε διάκριση αυτή μπορεί να γίνει μόνο από χειρουργό.

Τα αίτια δημιουργίας της επιγαστρικής κήλης είναι η αποδυνάμωση του μυϊκού ιστού του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος στο επίπεδο του επιγαστρίου από:

  • Τραυματισμό
  • Παχυσαρκία
  • Έντονο βήχα
  • Μεγάλη απώλεια βάρους

Το μέγεθος της επιγαστρικής κήλης μπορεί να είναι πολύ μικρό έως και πολύ μεγάλο και αρκετά συχνά στα αρχικά της στάδια ομοιάζει με λίπωμα. Η επιγαστρική κήλη μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων, με συνηθέστερα την τοπική ευαισθησία, τον πόνο, τον έμετο και τη ναυτία. Όπως σε κάθε μορφή κήλης, η πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η περίσφιξη, η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία ανάταξης της κήλης, έντονο πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του σπλάγχνου που περιέχεται εντός της κήλης.

Η μοναδική θεραπεία της επιγαστρικής κήλης είναι η χειρουργική αντιμετώπιση η οποία περιλαμβάνει τη λαπαροσκοπική προσπέλαση με την τοποθέτηση πλέγματος.