Categories
Blog

Βουβωνοκήλη και Άσκηση

Η βουβωνοκήλη και η άσκηση έχουν άρρηκτους δεσμούς, αφού η άσκηση αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις το αίτιο εμφάνισης της κήλης. Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης με περισσότερα από 15.000.000 χειρουργεία αντιμετώπισης ετησίως και πιο συχνή εμφάνιση στο ανδρικό φύλο. Η κήλη εντοπίζεται ανάμεσα στον κορμό και το μηρό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η βουβωνοκήλη προκαλεί επίμονα και ενίοτε ενοχλητικά συμπτώματα στον ασθενή, όπως:

  • Διόγκωση της βουβωνικής περιοχής
  • Δυσκολία στη βάδιση
  • Αίσθημα καύσου
  • Πόνο στην περιοχή
  • Διαταραχές ούρησης ή κένωσης

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη και αθλητισμός

Ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα αίτια εμφάνισης της βουβωνοκήλης. Αυτό παρατηρείται τόσο σε άτομα που αρχίζουν εκείνη την περίοδο κάποιο είδος άθλησης, καθώς και μετά από μακροχρόνια αποχή.

Η γυμναστική με βάρη και η απότομη αύξηση των κιλών σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό άθλησης, προδιαθέτουν συχνά τη δημιουργία βουβωνοκήλης.

Βουβωνοκήλη και Άσκηση

Βουβωνοκήλη και Άσκηση

Συχνή είναι επίσης η εμφάνιση συμπτωμάτων που μοιάζουν με βουβωνοκήλη σε επαγγελματίες αθλητές, ιδίως ποδοσφαιριστές ή καλαθοσφαιριστές. Η πάθηση αυτή αναφέρεται σαν «κήλη των αθλητών» και παρόλο που δεν είναι αληθής μορφή κήλης με την κλασική μορφή της, αντιμετωπίζεται πρωτίστως χειρουργικά (ενδοσκοπικά).

Η ενδοσκοπική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος ΤΕΡ αποτελεί τη σύγχρονη και πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία της βουβωνοκήλης, αναίμακτα, ανώδυνα και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Φάκελος Βουβωνοκήλη - CNN Greece

Άσκηση μετά από εγχείρηση βουβωνοκήλης

Η άσκηση μετά από εγχείρηση βουβωνοκήλης πρέπει να ξεκινά σταδιακά μετά το πέρας της μίας εβδομάδας. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα, ο ασθενής είναι ξανά σε θέση να αθληθεί με την καθοδήγηση του ειδικού γενικού χειρουργού και του γυμναστή. Σε γενικά πλαίσια, ένας σύνηθες πλάνο άσκησης μετά την αποκατάσταση της κήλης, περιλαμβάνει:

  • 1η – 2η εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης εβδομάδας είναι σημαντικό να ξεκινάτε με χαλαρούς ρυθμούς. Μπορείτε να πραγματοποιείτε ήπιο τρέξιμο, να εκτελείτε άρση βαρών μέχρι 6-8 κιλά και να δώσετε στον οργανισμό σας τον απαραίτητο χρόνο να αναρρώσει.

  • 3η – 4η εβδομάδα

Αυξήστε σταδιακά τις ασκήσεις, πραγματοποιώντας περισσότερες επαναλήψεις και αφιερώστε επιπλέον χρόνο στο τρέξιμο για την ενδυνάμωση των μυών. Εντάξτε στο πρόγραμμα άσκησής σας την κολύμβηση, την ποδηλασία και την αερόβια άσκηση.

  • 5η – 6η εβδομάδα

Επιστρέψτε στην ενδυνάμωση του μυϊκού σας συστήματος με τις κατάλληλες ασκήσεις και εφαρμόστε μία κοιλιακή ζώνη για άρση βαρών. Πλέον, είστε σε θέση να επανέλθετε στην προπόνησή σας, αυξάνοντας τους ρυθμούς των ασκήσεων. Αν είστε επαγγελματίας αθλητής, μπορείτε να ξεκινήσετε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για την έγκαιρη επάνοδό σας στον αθλητισμό.

Αν κι εσείς πάσχετε από βουβωνοκήλη, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο, για τη συνιστώμενη θεραπεία και λάβετε ένα εξατομικευμένο πλάνο μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

Επικοινωνία

Καλεστε μας