Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Πώς επηρεάζει η διατροφή την υγεία της χοληδόχου κύστης;
Η σχέση διατροφής και υγείας έχει απασχολήσει ευρέως επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων και είναι αντικείμενο συνεχών ερευνών. Η τροφή μας εξασφαλίζει την επιβίωση, παρέχοντας στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή λειτουργία του. Παρόλα αυτά, ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή συσχέτιση μεταξύ σωστής διατροφής και ομαλής υγείας, συνδέοντας κάποιες από τις σοβαρότερες νόσους με ορισμένες διατροφικές εκτροπές.
Η αλήθεια είναι πως η χοληδόχος κύστη είναι από τα πιο «υποτιμημένα» όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Η διατήρηση της υγείας του συγκεκριμένου οργάνου φαίνεται να μην απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους, τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθεί κάποιο πρόβλημα.
Χοληδόχος κύστη & χολόλιθοι
Το όργανο σε σχήμα αχλαδιού εντοπίζεται στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το ήπαρ. Η λειτουργία της χοληδόχου κύστης είναι η αποθήκευση της χολής, ενός πεπτικού υγρού που παράγει το ήπαρ και στη συνέχεια διοχετεύεται στο δωδεκαδάκτυλο, όπου συμβάλλει στη διάσπαση των λιπών . Συνεπώς, η χοληδόχος κύστη αποτελεί σημαντικό όργανο του πεπτικού συστήματος.
Παράγοντες όπως η κληρονομική προδιάθεση, το φύλο και η ακατάλληλη διατροφή μπορούν να μεταβάλλουν τη σύσταση της χολής και να οδηγήσουν στη δημιουργία χολόλιθων. Οι χολόλιθοι, ή «πέτρες στη χολή», μπορεί να μη δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα για αρκετό χρονικό διάστημα, σε σημείο που ο ασθενής να μην αντιληφθεί την ύπαρξή τους. Υπάρχει όμως περίπτωση να αποτελέσουν αίτιο επώδυνων κολικών ή επικίνδυνων φλεγμονών της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα), των χοληφόρων σωληναρίων (χολαγγειίτιδα) ή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα).
Παχυσαρκία & χολολιθίαση
Το υπερβάλλον σωματικό βάρος βρίσκεται ανάμεσα στους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες της χολολιθίασης. Άτομα που είναι υπέρβαρα ή πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν χολόλιθους σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.
Πιο σημαντικός όμως παράγοντας εμφάνισης χολολίθων φαίνεται πως είναι η απότομη αυξομείωση του σωματικού βάρους. Το φαινόμενo “yιo-yιo” του σωματικού βάρους μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα χοληστερόλης στη χολή, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία της σύστασης του πεπτικού αυτού υγρού. Η περίσσεια χοληστερόλης ευθύνεται για τη δημιουργία των περισσότερων χολόλιθων.
(Διαβάστε περισσότερα για την παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της)
Διατροφή & χολολιθίαση
Ανεξάρτητα από τον κίνδυνο δημιουργίας χολόλιθων, η υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου και η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό σε πολλά επίπεδα. Δεν υπάρχει δίαιτα που να μπορεί να διαλύσει τους υπάρχοντες χολόλιθους, μπορεί όμως η διατροφή να αποτρέψει τη δημιουργία νέων και να μειώσει την πιθανότητα πρόκλησης επώδυνων κολικών.
Γενικές διατροφικές συστάσεις για τη χολολιθίαση
Η σημαντικότερη διατροφική συμβουλή για κάποιον που πάσχει από χολολιθίαση είναι ο περιορισμός της πρόσληψης λίπους. Σταδιακά ο ασθενής θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά καθώς και την πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας τροφής σε ένα γεύμα.
Είναι σημαντικό να εμπεριέχονται στη διατροφή φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ρύζι, όσπρια κλπ. Τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά και το άπαχο κρέας μπορούν επίσης να καταναλώνονται.
Πότε να επισκεφθείτε τον ιατρό
Συνήθως η χολολιθίαση δεν δημιουργεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ούτε και έντονα συμπτώματα. Παρόλα αυτά μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μία δυνητικά επικίνδυνη πάθηση, λόγω των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει στο πάγκρεας και στην ίδια τη χοληδόχο κύστη. Ως εκ τούτου, ακόμη και όταν είναι ασυμπτωματική, πάντα θα πρέπει να εκτιμάται από τον εξειδικευμένο χειρουργό.
Συμπτώματα όπως ναυτία & τάση προς έμετο, κοιλιακό αίσθημα βάρους, μετεωρισμός (φούσκωμα) και φυσικά πόνος, πυρετός και ίκτερος θα πρέπει να θορυβήσουν τους πάσχοντες οδηγώντας τους άμεσα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Σε αυτές τι περιπτώσεις η διενέργεια λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής είναι επιβεβλημένη.
Για περαιτέρω πληροφορίες, αλλά και μια εξατομικευμένη εκτίμηση της κατάστασης καλέστε το Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο.