Ρομποτικη Χειρουργική

Η Ρομποτική Χειρουργική, αποτελεί την μεγάλη επανάσταση του 21ου αιώνα στον τομέα της χειρουργικής. Δεν αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αλλά μια νέα, με αυξημένα οφέλη και διευρυμένες δυνατότητες, “έξυπνη”, χειρουργική τεχνολογία.

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική

Ο όρος ρομποτική χειρουργική δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος για την πλειοψηφία των ασθενών. Η Ρομποτική Χειρουργική αναφέρεται σε επεμβάσεις που πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τον χειρουργό, με τη χρήση ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος, το οποίο αναπαραγάγει με απόλυτη ακρίβεια τις ανθρώπινες χειρουργικές κινήσεις. Κατά την πραγματοποίηση μιας ρομποτικής επέμβασης, ο επιβλέπων χειρουργός δε βρίσκεται πάνω από τον ασθενή, αλλά μπροστά στην οθόνη της ρομποτικής κονσόλας. Εκεί μπορεί να βλέπει, με μοναδική τρισδιάστατη ευκρίνεια, μεγεθυμένο το χειρουργικό πεδίο, το σημείο εκείνο δηλαδή όπου διενεργεί την επέμβαση. Το εξελιγμένο ρομποτικό μηχάνημα έχει πολλαπλούς αρθρωτούς βραχίονες και εκτελεί με άψογη ακρίβεια, όλες τις κινήσεις που διενεργούνται από το χειρουργό, μέσω ειδικών χειριστηρίων (masters).

Με ακρίβεια που δεν μπορεί να επιτευχθεί από το ανθρώπινο χέρι και με πλήρη απουσία του φυσιολογικού τρέμουλου των ανθρωπίνων κινήσεων, οι χειρουργικοί βραχίονες πραγματοποιούν ένα εκτεταμένο εύρος κινήσεων, πάντα υπό τον πλήρη έλεγχο του χειρουργού που χειρίζεται την κονσόλα. Έχουν την ικανότητα να περιστρέφονται 360ο μέσα στο χειρουργικό πεδίο. Αυτό επιτρέπει στο χειρουργό να έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων με ακρίβεια χιλιοστού.

Χειρουργικό Σύστημα Da Vinci®

Το σύστημα που χρησιμοποιείται για τις επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής ονομάζεται Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci®. Είναι το μοναδικό σύστημα μέχρι στιγμής στον κόσμο, μέσω του οποίου μπορεί να πραγματοποιηθεί το σύνολο των επεμβάσεων που μέχρι σήμερα διενεργούνται λαπαροσκοπικά, ενώ είναι εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA).

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν περιοχές στην κοιλιά και στο θώρακα που δεν μπορούν να προσπελαστούν με το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής. Η χρήση του Συστήματος απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και εκπαίδευση από το χειρουργό. Ο γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος αποτελεί έναν από τους χειρουργούς που διενεργούν επεμβάσεις ρομποτικά, προσφέροντας τα εξαιρετικά αποτελέσματα και τα οφέλη της ρομποτικής τεχνολογίας τον ασθενή.

Μάλιστα, χρησιμοποιεί την πιο εξελιγμένη εκδοχή του συστήματος, τη Ρομποτική πλατφόρμα DaVinci Xi®, η οποία αποτελεί σήμερα το πιο εξελιγμένο χειρουργικό σύστημα παγκοσμίως.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής

  • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Εκμηδενισμός του ποσοστού τραυματισμού των ιστών και της απώλειας αίματος
  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος και ταχύτατη ανάρρωση
  • Μεγάλη ακρίβεια και χειρουργική δεξιότητα, λόγω του μεγάλου εύρους κινήσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν.
  • Παρέχει μεγαλύτερη σωματική άνεση στο χειρουργό, καθώς του επιτρέπεται να χειρίζεται τους βραχίονες ενώ κάθεται. Αυτό διευκολύνει τη συγκέντρωση, ενώ αυξάνει την αντοχή και τη διαύγεια του χειρουργού, ειδικά κατά την πραγματοποίηση πολύωρων και απαιτητικών χειρουργικών επεμβάσεων.
  • Παρέχει τη δυνατότητα λεπτομερέστερου προσχεδιασμού της χειρουργικής επέμβασης, μέσω εικόνων των εσωτερικών οργάνων του ασθενή, που ήδη έχει ο γιατρός από εξετάσεις πριν την επέμβαση.
  • Παρέχει τρισδιάστατη μεγεθυμένη απεικόνιση του πεδίου της επέμβασης, συνεπώς μεγαλύτερη ακρίβεια κινήσεων.
  • Επιτρέπει την αναγνώριση όλων των σημαντικών ανατομικών δομών διεγχειρητικά, με τη χρήση ειδικής ανοσοφθορίζουσας “όρασης”.
  • Εξασφαλίζει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, λόγω μικρότερων τομών.
  • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ρομποτικά

Η Ρομποτική Χειρουργική βρίσκει εφαρμογές σε μεγάλο εύρος επεμβάσεων που πραγματοποιούνται συμβατικά ή λαπαροσκοπικά.

Οι συνηθέστερες από αυτές είναι:

Ρομποτικά εκτελούνται όλες οι σύγχρονες  βαριατρικές επεμβάσεις, όπως η γαστρεκτομή sleeve και το γαστρικό mini by-pass.

  • Επεμβάσεις του ανώτερου Πεπτικού Συστήματος, του στομάχου και του οισοφάγου

Αντιμετωπίζονται παθήσεις, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η διαφραγματοκήλη, ο καρκίνος του στομάχου και οισοφάγου.

  • Επεμβάσεις του εντέρου

Αντιμετωπίζονται με εξαιρετική χειρουργική ακρίβεια παθήσεις που λεπτού και παχέος εντέρου, ενώ περιορίζονται οι περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια κολοστομίας. Ορισμένες απλές, αλλά και πιο σοβαρές επεμβάσεις που διενεργούνται, αφορούν την οξεία σκωληκοειδίτιδα, τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού και την εκκολπωματική νόσο.

  • Επεμβάσεις ήπατος, χολής παγκρέατος

Με απόλυτη ακρίβεια διενεργούνται επεμβάσεις στις απαιτητικές αυτές περιοχές. Εκτελούνται με τον πιο ασφαλή τρόπο επεμβάσεις αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης ενώ αναπτύσσονται νέες δυνατότητες στη χειρουργική όγκων του ήπατος, του παγκρέατος, του σπληνός και των επινεφριδίων.

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μία πραγματική επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος (abdominal wall robotic surgery). Η τεχνολογία έχει απόλυτη εφαρμογή στην ελάχιστα επεμβατική, και οριστική χειρουργική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις βουβωνοκήλης, ομφαλοκήλης, επιγαστρικής κήλης και μετεγχειρητικής κήλης.

 

 

Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, με αμείωτη επιθυμία επιστημονικής εκπαίδευσης και εξέλιξης είναι διαπιστευμένος στην εκτέλεση ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων, έχοντας λάβει τη ρομποτική πιστοποίηση στο κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας. Το κέντρο αυτό θεωρείται ως κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική, έχοντας ως επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και οργανωτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν από τους πιο έμπειρους ρομποτικούς χειρουργούς στην Ευρώπη.