Αιμορραγία από το έντερο: Τι μπορεί να σημαίνει;

αιμορραγία από το έντερο

Η αιμορραγία από το έντερο, δηλαδή η απώλεια αίματος από τον πρωκτό, είναι ένα σύμπτωμα που εάν εμφανιστεί απαιτεί προσεκτική διερεύνηση.

Το αίμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί στα κόπρανα, στο χαρτί της τουαλέτας ή και στη λεκάνη, με μορφή κηλίδων ή γραμμών και συνήθως προκαλεί πανικό στο άτομο.

Είναι επίσης ιδιαίτερα συχνό, ο πάσχων να αποδίδει την αιμορραγία αυτή, χωρίς ιατρική γνωμάτευση, σε γνωστή συνυπάρχουσα αιμορροϊδοπάθεια (αιμορροΐδες), αμελώντας να επισκεφθεί έναν ειδικό ιατρό και διακινδυνεύοντας να μη διαγνωστούν άλλες παθήσεις.

Πού μπορεί να οφείλεται η αιμορραγία από το έντερο;

Ανάλογα με χρώμα του αίματος (ζωηρό ή σκούρο κόκκινο), την παρουσία ή όχι βλέννας ή πύου, τον πόνο που προκαλείται και πιθανές αλλαγές στις εντερικές συνήθειες του ασθενή, η απώλεια αίματος από τον πρωκτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια:

  • Αιμορροΐδες: Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερη αιτία που προκαλεί αιμορραγία από το έντερο. Το αίμα είναι συνήθως ζωηρό κόκκινο και εμφανίζεται κατά την αφόδευση, χωρίς να προκαλεί πόνο.
  • Ραγάδα δακτυλίουΠροκαλεί αιμορραγία κατά την αφόδευση και έντονο πόνο, με αίσθηση καψίματος που συνεχίζεται και μετά από αυτήν.
  • Εκκολπώματα παχέος εντέρου: Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου μπορούν να προκαλέσουν σημαντικού βαθμού αιμορραγία.
  • Πολύποδες στο παχύ έντερο: Η παρουσία πολυπόδων μπορεί να προκαλέσει μικρού βαθμού απώλεια αίματος αναμεμειγμένο με τα κόπρανα, η οποία συνήθως δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή με γυμνό μάτι.
  • Κολίτιδα: Η κολίτιδα είναι φλεγμονή του εντέρου (ποικίλης αιτιολογίας) που προκαλεί εκτός από αιμορραγία και διάρροια, με σύγχρονη αποβολή κατά την αφόδευση βλέννας και πύου.
  • Κακοήθεια στο έντερο (καρκίνος παχέος εντέρου): Αν υπάρχει κακοήθεια στο έντερο, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει απώλεια αίματος κατά την αφόδευση ή/και αναιμία, ενώ είναι συχνά τα επεισόδια εναλλαγής διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

Αιμορραγία από το έντερο και αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα ή άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν κάποια από τις ανωτέρω παθήσεις, θα πρέπει να εκτιμηθεί άμεσα γαστρεντερολογικά και χειρουργικά.

Ο χειρουργός, αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, θα μπορέσει, με τη βοήθεια και του κατάλληλου ενδοσκοπικού ελέγχου, να διαγνώσει την αιτία που προκαλεί την απώλεια αίματος και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει εξοπλίσει το χειρουργικό οπλοστάσιο με σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους για την αποτελεσματική και ανώδυνη αντιμετώπιση κάθε πάθησης.

Θυμηθείτε: Η απώλεια αίματος από τον πρωκτό δεν είναι πάντα αιμορροΐδες!! Μην αμελείτε την επίσκεψη στο γιατρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εντερική αιμορραγία και τους τρόπους αντιμετώπισης των παθήσεων που την προκαλούν, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2106833193. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι στη διάθεσή σας.

Categories : Blog

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ