Συμφυτικός ειλεός λεπτού εντέρου: λαπαροσκοπική αντιμετώπιση (συμφυσιόλυση)

συμφυσιόλυση

Η λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση είναι η χειρουργική λύση των συμφύσεων με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Τί είναι οι συμφύσεις;

Οι συμφύσεις αποτελούν την πιο συχνή αιτία εντερικής απόφραξης (λεπτού εντέρου) σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε κοιλιακές επεμβάσεις στο παρελθόν. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ινώδεις χορδές που δημιουργούνται μεταξύ των ενδοκοιλιακών  οργάνων ή/και του κοιλιακού τοιχώματος.

Συνηθέστερα, οι συμφύσεις σχηματίζονται λόγω των αμβλέων χειρουργικών χειρισμών κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα. Άλλες αιτίες που είναι υπεύθυνες για τον σχηματισμό συμφύσεων είναι οι ενδοκοιλιακές λοιμώξεις όπως η εκκολπωματίτιδα, η οξεία σκωληκοειδίτιδα, οι γυναικολογικές φλεγμονές κ.α.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις οι συμφύσεις δεν προκαλούν προβλήματα, η παρουσία τους ωστόσο αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία για μερική ή ολική απόφραξη του λεπτού εντέρου.

Πώς αντιμετωπίζονται οι συμφύσεις και πότε;

Οι συμφύσεις, εφόσον δημιουργούν συμπτωματολογία εντερικής απόφραξης, πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα προς αποφυγή επιπλοκών, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και νέκρωση τμήματος του εντέρου με ακόλουθη εμφάνιση περιτονίτιδας.

Η αρχική αντιμετώπιση του συμφυτικού ειλεού είναι συνήθως συντηρητική, με αποσυμφόρηση του στομάχου, με τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα και αποκλεισμό άλλης αιτιολογίας της απόφραξης.

Εφόσον δεν υπάρχουν σημεία που να υποδηλώνουν απειλή για τη βιωσιμότητα του εγκλωβισμένου εντέρου (συνεχής πόνος, πυρετός, ταχυκαρδία), η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί ενίοτε να οδηγήσει σε προοδευτική υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Αν η συμπτωματολογία εμμένει (πλήρης απόφραξη), απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση που διενεργείται ονομάζεται συμφυσιόλυση, κατά την οποία λύνονται οι συμφύσεις και απελευθερώνεται το εγκλωβισμένο τμήμα του εντέρου.

Για την αποφυγή δημιουργίας και νέων συμφύσεων, όταν είναι εφικτό, η χειρουργική μέθοδος που επιλέγεται πρωτίστως είναι η λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση, με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή.

Λαπαροσκοπική Συμφυσιόλυση

Βασικό πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής τεχνικής έναντι της ανοικτής μεθόδου είναι ότι πραγματοποιείται λύση των συμφύσεων χωρίς να δημιουργούνται καινούριες. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στους ελάχιστους χειρισμούς με τη χρήση των λαπαροσκοπικών εργαλείων, κατά τη διεξαγωγή της επέμβασης.

Επιπρόσθετα, η λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση προσφέρει και όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που έχει κάθε λαπαροσκοπική επέμβαση. Έτσι, ο ασθενής έχει λιγότερους τραυματισμούς στους ιστούς, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάρρωση.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση του συμφυτικού ειλεού του λεπτού εντέρου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο  2106833193. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι στη διάθεσή σας.

Categories : Blog

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ