Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

πολύποδες χοληδόχου κύστης

Τι είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες χολυδόχου κύστης είναι τοπικές προσεκβολές της εσωτερικής επιφάνειας (του βλεννογόνου) του οργάνου και αποτελούν ένα αρκετά συχνό εύρημα. Υπολογίζεται ότι στο 1-5% του ενήλικου, ανδρικού – κυρίως – πληθυσμού ανακαλύπτονται τυχαία πολύποδες κατά τον έλεγχο με υπερηχογράφημα, για τη διερεύνηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος ή παθήσεων του ήπατος και των νεφρών.
Οι πλέον συνήθεις μορφές πολυπόδων στην χοληδόχο κύστη είναι:

  • Οι χοληστερινικοί πολύποδες (60%), οι οποίοι ουσιαστικά είναι ψευδείς πολύποδες δημιουργούμενοι από συσσώρευση κρυστάλλων χοληστερίνης. Είναι μικρού μεγέθους (κάτω από 10 mm), δεν εξαλλάσσονται και είναι συνήθως πολλαπλοί.
  • Οι φλεγμονώδεις πολύποδες, οι οποίοι και αυτοί δεν εξαλλάσσονται και ανευρίσκονται σε περιπτώσεις χρόνιας χολοκυστίτιδας.
  • Οι αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματα, οι οποίοι αποτελούν πιθανή αιτία εξαλλαγής σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστης (έναν εξαιρετικά κακοήθη και επιθετικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος). Έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και είναι μονήρεις, συνήθως.
  • Οι αδενομυωματώδεις πολύποδες εμφανίζονται σαν πάχυνση της χοληδόχου κύστης κυρίως στον πυθμένα αυτής και έχουν επίσης συνδεθεί σπανιότερα με κακοήθη εξαλλαγή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν προκαλούν συμπτώματα. Ανευρίσκονται τυχαία σε υπερηχογράφημα που διενεργείται για άλλους λόγους. Συχνά ωστόσο συνυπάρχουν με χολολιθίαση και δημιουργείται η εντύπωση ότι τα συμπτώματα οφείλονται στους πολύποδες. Οι πολλαπλοί χοληστερινικοί πολύποδες (ψευδοπολύποδες) μπορούν να δημιουργήσουν κρίσεις χολοκυστίτιδας λόγω του ερεθισμού του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Πολύ σπάνια, αν ένας πολύποδας βρίσκεται κοντά στον αυχένα της χοληδόχου κύστης και εμποδίζει την ομαλή ροή της χολής, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια πόνου.

Αντιμετώπιση των πολύποδων της χοληδόχου κύστης

Το μέγεθος ενός αληθούς πολύποδα, λόγω της πιθανότητας εξαλλαγής σε καρκίνο, είναι σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Εάν η διάμετρος του πολύποδα είναι μεγαλύτερη από 7 mm, συνιστάται η διενέργεια χολοκυστεκτομής. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι δυνατή η συντηρητική παρακολούθηση με αυστηρό υπερηχογραφικό έλεγχο ανά εξάμηνο. Εάν συνυπάρχει χολολιθίαση ή εμφανιστούν συμπτώματα φλεγμονής (πιθανή παρουσία ψευδοπολυπόδων), είναι επίσης επιβεβλημένη η χειρουργική αντιμετώπιση. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης διενεργείται λαπαροσκοπικά, μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα (ελαχίστων χιλιοστών). Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου ακόμη και την ίδια ημέρα, έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επανέρχεται τάχιστα στην καθημερινή του δραστηριότητα, απαλλαγμένος από το άγχος εμφάνισης επιπλοκών από την ύπαρξη του πολύποδα.

Categories : Blog

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ