αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες: Η συχνή και ενοχλητική νόσος

Ποιά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι αιμορροΐδες; Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση;

Με τον όρο αιμορροΐδες, αναφερόμαστε σε μια από τις πιο συχνές παθήσεις του πρωκτού, την αιμορροϊδοπάθεια. Στην πάθηση αυτή, οι αιμορροΐδες, οι οποίες σχηματίζουν ένα αγγειακό μαξιλάρι στην κατώτερη πρωκτική περιοχή, διογκώνονται και πολλές φορές προβάλλουν εκτός του πρωκτικού δακτυλίου, με τη μορφή όζων.

Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες στην καθημερινότητά του σε σχέση με τη διαδικασία της αφόδευσης, κάτι που καθιστά αναγκαία την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνή πάθηση και των δύο φύλων, παράγοντες κινδύνου της οποίας είναι η δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια και η αυξημένη παραμονή στην τουαλέτα κατά την κένωση, ο σύγχρονος τρόπος διατροφής με απουσία φυτικών ινών, η εγκυμοσύνη και η προχωρημένη ηλικία.

Συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας

Οι ασθενείς που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να εμφανίσουν τα παρακάτω συμπτώματα και ενοχλήσεις:

  • Πόνο στην περιοχή του πρωκτού – τοπικός ερεθισμό (έντονος πόνος δηλώνει συνήθως θρόμβωση των αιμορροϊδικών όζων)
  • Αιμορραγία (απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος)
  • Κνησμό
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
  • Έκκριση βλέννης

Τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα άλλων σοβαρότερων παθήσεων του παχέος εντέρου, όπως ο καρκίνος. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό ο ασθενής να επισκέπτεται άμεσα ειδικό ιατρό όταν παρουσιάσει κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα ή αισθανθεί οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού, ώστε να αποκλειστεί η παρουσία άλλης πάθησης που μπορεί να συνυπάρχει.

Αντιμετώπιση Αιμορροΐδων

Για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι.

Η μέθοδος που θα συστήσει ο ιατρός στον ασθενή εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και φυσικά από την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου περιστατικού.

Όταν οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά και απαιτούν χειρουργική θεραπεία, ο χειρουργός σας έχει στη διάθεσή του τις νεότερες τεχνικές που προσφέρουν οριστική, ανώδυνη και αναίμακτη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πιο αναλυτικά, οι καινοτόμες αυτές τεχνικές είναι οι ακόλουθες:

  • Απολίνωση αιμορροϊδικών αγγείων με τη χρήση υπερήχου (τεχνική HAL): Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που απαλλάσσει τον ασθενή από τις αιμορροΐδες οριστικά και ανώδυνα. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μέχρι 30 λεπτά, χωρίς τομές στους ιστούς και χωρίς να επηρεάζεται ο σφιγκτηριακός μηχανισμός του εντέρου. Επιπλέον, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, χωρίς επιπλοκές και με σχεδόν ανύπαρκτο μετεγχειρητικό πόνο.
  • Αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση Laser (τεχνική LHP): Η θεραπεία με χρήση Laser είναι μία καινοτόμος μέθοδος που προστατεύει επίσης το σφιγκτηριακό μηχανισμό του εντέρου. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στο σπίτι του και από την επόμενη μέρα να ακολουθήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αν παρουσιάσετε οποιαδήποτε από τις ενοχλήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, μην αμελήσετε να προγραμματίσετε ένα διαγνωστικό ραντεβού με τον ιατρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αιμορροΐδες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 6833193. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι στη διάθεσή σας.