Παχυσαρκία και Επιπτώσεις

Παχυσαρκία και Επιπτώσεις

Η παχυσαρκία και οι επιπτώσεις της έχουν αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες μορφή επιδημίας, κυρίως στις χώρες του δυτικού κόσμου, προκαλώντας σοβαρές συνοδές παθήσειςστον ασθενή. Η νόσος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, την κοινωνική και οικονομική ζωή του ασθενούς, ενώ έχει χρόνιο χαρακτήρα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το στρες, η κούραση και η ανθυγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, αποτελούν τα κύρια αίτια εμφάνισης της παχυσαρκίας. Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) αποτελεί έναν απλό τρόπο αξιολόγησης της βαρύτητας της παχυσαρκίας.

Παχυσαρκία και Επιπτώσεις

Παχυσαρκία και Επιπτώσεις

Παχυσαρκία και συνοδές παθήσεις

Οι συνοδές παθήσεις της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς η νόσος σχετίζεται με πολλές συνοδές ασθένειες.

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος, έμφραγμα μυοκαρδίου, υπέρταση
  • Μεταβολικά νοσήματα: σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, μεταβολικό σύνδρομο, δυσλιπιδαιμία
  • Επιβάρυνση μυοσκελετικού συστήματος: οστεοαρθρίτιδα, κινητικά προβλήματα, φθορές των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης, του ισχίου και των γονάτων
  • Αύξηση κινδύνου εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου: μαστού, ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, ωοθηκών, προστάτη, παχέος εντέρου, νεφρού, οισοφάγου
  • Μείωση προσδόκιμου ζωής κατά 6-7 χρόνια
  • Αναπνευστικά προβλήματα, υποαερισμός, αποφρακτική άπνοια
  • Χολολιθίαση
  • Παγκρεατίτιδα

 

Παχυσαρκία και Επιπτώσεις

 

Ο παχύσαρκος ασθενής βιώνει σοβαρή δυσκολία εκτέλεσης των πιο απλών καθημερινών λειτουργιών. Το περπάτημα, η άθληση, οι χειρωνακτικές εργασίες και οι δουλειές στο σπίτι γίνονται εξαιρετικά απαιτητικές.

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας έχουν αντίκτυπο και στη ψυχολογία του ασθενούς, Σε αυτό συμβάλει συχνά η χαμηλή αυτοεκτίμηση και τα αρνητικά σχόλια ή αντιδράσεις που λαμβάνει από τον κοινωνικό περίγυρο. Το πρόβλημα ενισχύεται και συχνά οδηγεί σε ποικίλης βαρύτητας κατάθλιψη σε περιπτώσεις που ο ασθενής βιώνει (πολύ συχνά) τα ανεπιτυχή αποτελέσματα δίαιτας ή άλλων συντηρητικών μέτρων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Παχυσαρκία – χειρουργική θεραπεία

Ο ασθενής με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία πρέπει να λαμβάνει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και εξατομικευμένο πλάνο χειρουργικής θεραπείας από έναν ειδικό γενικό χειρουργό. Η παχυσαρκία θεραπεύεται και μαζί με αυτήν αποτελούν παρελθόν και οι παθήσεις που τη συνοδεύουν. Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών χειρουργικών μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας περιλαμβάνονται:

 

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Categories : Blog

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ