Ραγάδα Πρωκτού και Αιμορροϊδες: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ραγάδα πρωκτού και αιμορροΐδική νόσος

Η ραγάδα πρωκτού και αιμορροΐδες αποτελούν δύο πρωκτικές παθήσεις που πολύ συχνά συνυπάρχουν και μπορεί να είναι βασανιστικές για τον ασθενή. Οι παθήσεις αυτές προκαλούν συχνά πρωκτική αιμορραγία, µία πολύ συχνή κατάσταση, που ευθύνεται για το 6-15% των επισκέψεων σε ένα χειρουργικό ιατρείο.

 

Συνήθως, λόγω των κοινών τους συμπτωμάτων, οι πάσχοντες συγχέουν τις δύο παθήσεις, ωστόσο η παθοφυσιολογία αλλά και η αντιμετώπισή τους είναι εντελώς διαφορετικές.

 

Ραγάδα πρωκτού

 

Η ραγάδα πρωκτού είναι μία επώδυνη, επιμήκης εξέλκωση στο αρχικό του τμήμα, στο επίπεδο του πρωκτικού σφιγκτήρα. Πρόκειται για µία πολύ συχνή πάθηση, που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.

 

Οι πρωκτικές ραγάδες συνήθως οφείλονται σε :

 

 • Τραυματισμό που προκαλείται από σκληρά κόπρανα
 • Έντονη προσπάθεια κατά την κένωση
 • Δυσκοιλιότητα ή παρατεταµένη διάρροια
 • Ιατρικές πράξεις (ενδοσκόπηση, υποκλυσμός)
 • Εργώδη φυσιολογικό τοκετό
 • Πρωκτική σεξουαλική επαφή

ραγάδα πρωκτού και αιμορροΐδες

ραγάδα πρωκτού και αιμορροΐδες

Τέτοιες παθήσεις είναι η νόσος Crohn ή µολυσµατικές ασθένειες, όπως σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσοι (σύφιλη, AIDS, έρπης γεννητικών οργάνων και πρωκτού).

 

Οι πρωκτικές ραγάδες διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες βάσει του χρονικού διαστήµατος ύπαρξής τους, δηλαδή αν υφίστανται λιγότερο ή περισσότερο από έξι εβδοµάδες. Τα πιο συνήθη συµπτώµατα είναι:

 

 • Έντονος πρωκτικός και περιπρωκτικός πόνος ή αίσθηση καψίµατος κατά τη διάρκεια της κένωσης αλλά και μετά από αυτήν
 • Κνησµός (φαγούρα)
 • Παρουσία κηλίδων αίµατος στο χαρτί, στη λεκάνη ή στα κόπρανα
 • Μία εµφανής πληγή στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
 • Μια µικρή περίσσεια δέρµατος στην περιοχή της ραγάδας (υπερτροφική πτυχή του δέρματος)

 

Αιμορροΐδες

 

Οι αιµορροϊδες  ή αλλιώς αιμορρείναι φυσιολογικοί αγγειακοί σχηματισμοί στην περιοχή του πρωκτού που συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων.

Συνεπώς, οι αιµορροΐδες υπάρχουν σε κάθε οργανισμό και δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής ανατομίας μας. Η παθολογική κατάσταση που ονομάζεται αιμορροϊδική νόσος ή αιμορροϊδοπάθεια προκαλείται όταν τα φυσιολογικά αυτά αγγειακά «μαξιλάρια» ερεθίζονται, διογκώνονται και προπίπτουν, προκαλώντας δυσάρεστα για τον ασθενή συμπτώματα.

ραγάδα πρωκτού και αιμορροΐδες

ραγάδα πρωκτού και αιμορροΐδες

Τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας ομοιάζουν µε αυτά των πρωκτικών ραγάδων, ενώ ενέχονται και πρόσθετοι παράγοντες, όπως:

 • Mεγάλη ηλικία
 • Καθιστική ζωή και παχυσαρκία
 • Μεγάλη διάρκεια κένωσης (πολύς χρόνος παραμονής στη λεκάνη της τουαλέτας)
 • Κληρονοµική προδιάθεση
 • Ελλιπής υγιεινή της πρωκτικής περιοχής

 

Οι παθολογικές αιµορροΐδες µπορούν να προκαλούν πρωκτικό πόνο, κνησµό, αποβολή βλέννης, δερματικό ερεθισµό, αιµορραγία, αίσθηµα ατελούς αφόδευσης και η πιο χαρακτηριστική τους εμφάνιση είναι η προβολή τους έξω από τον πρωκτικό σωλήνα.

 

Ραγάδα Πρωκτού και Αιμορροΐδες – Θεραπευτική Προσέγγιση

 

Η θεραπεία των δύο παθήσεων βασίζεται αρχικά στην αντιμετώπιση των αιτίων πρόκλησής τους. Συχνά, απλές αλλαγές στις καθηµερινές συνήθειες (π.χ. κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και νερό) ή η εφαρμογή τοπικών φαρμακευτικών παραγόντων, είναι αρκετές για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση των συμπτωμάτων.

 

Σε περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροϊδικής νόσου ή χρονίων ραγάδων, υπάρχουν πλέον διαθέσιμες ασφαλείς, αναίµακτες και ανώδυνες επεµβατικές µέθοδοι. Μία εξ αυτών, η χρήση υπερήχων και θεραπευτικού Laser, επιτυγχάνει οριστική θεραπεία των παθήσεων, χωρίς μάλιστα να απαιτείται ακόμη και παραµονή του ασθενή στο νοσοκοµείο.

 

Ακόμη και σε ήπια συµπτώµατα, η πρώιµη και έγκαιρη διάγνωση µπορεί να οδηγήσει στην άµεση και οριστική αντιµετώπιση. Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντική ή άμεση ιατρική εκτίμηση. Ακόμη και µία µικρή απώλεια αίµατος από την πρωκτική περιοχή µπορεί να έχει ως υποκείμενο αίτιο πολύ πιο σοβαρές παθήσεις. Συνεπτώς, η ιατρική διερεύνηση είναι πάντα επιβεβλημένη.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Categories : Blog

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ