Πως να επιλέξω τον κατάλληλο γενικό χειρουργό;

Αυτή αποτελεί αναμφίβολα μία από τις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών, πριν από τη διενέργεια μίας σημαντικής επέμβασης της γενικής χειρουργικής. Η επιλογή του κατάλληλου ιατρού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο για τη διενέργεια της επέμβασης και το αποτέλεσμά της, όσο και για την επίτευξη της αναγκαίας εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που κάθε ασθενής πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα για την επιλογή του κατάλληλου γενικού χειρουργού:

  1. Εκπαίδευση / εξειδίκευση: Ο ιατρός πρέπει όχι μόνο να έχει εκπαιδευτεί επαρκώς στον τομέα της γενικής χειρουργικής, αλλά συγχρόνως να έχει εξειδικευτεί σε συγκεκριμένους τομείς όπου εντάσσεται η εκάστοτε επέμβαση. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που επιθυμεί να προχωρήσει σε επέμβαση αντιμετώπισης μίας κήλης, πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βάση στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του ιατρού στον τομέα της χειρουργικής των κηλών.
  2. Πολυετής εμπειρία: Η πολυετής εμπειρία σε συγκεκριμένες χειρουργικές τεχνικές και η επιτυχημένη εκτέλεση πληθώρας τέτοιων επεμβάσεων, κρίνεται απαραίτητη για την επιλογή του κατάλληλου ιατρού. Η εκπαίδευση ενός γενικού χειρουργού δεν εγγυάται από μόνη της την επιτυχία του αποτελέσματος, εάν δεν συνυπάρχει η αντίστοιχη εμπειρία και πρακτική εφαρμογή. Συνεπώς, αναζητήστε ιατρούς που κατέχουν πολυετή πείρα στη διενέργεια της συγκεκριμένης χειρουργικής τεχνικής.
  3. Σεμινάρια & Συνέδρια: Η δια βίου μάθηση αποτελεί κλειδί στην εξέλιξη κάθε γενικού χειρουργού. Η παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων και πρακτικών “workshops” στους τομείς εξειδίκευσης του ιατρού είναι απαραίτητη, ώστε να παραμένει ενήμερος για κάθε σύγχρονη εξέλιξη στον τομέα αυτό. Σαφώς, η συμμετοχή του ιατρού ως προσκεκλημένου ομιλητή σε αντίστοιχα συνέδρια, θεωρείται ένα ακόμη πλεονέκτημα, το οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να λάβει υπόψιν.
  4. Ειδικότητα: Η βάση λήψης της ειδικότητας κάθε ιατρού είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη των ικανοτήτων και των γνώσεων του. Ένας γενικός χειρουργός που έλαβε την ειδικότητά του σε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, δίπλα σε έμπειρους στον τομέα ιατρούς, κατέχει σαφώς τις κατάλληλες «βάσεις» για την εκτέλεση αντίστοιχων επεμβάσεων.
  5. Προσέγγιση Ιατρού: Αν και η επιλογή ενός γενικού χειρουργού πρέπει να πραγματοποιείται κυρίως με βάση τους ανωτέρω παράγοντες, σε κάθε περίπτωση αξιολογείστε την προσέγγιση την οποία είχε ο ιατρός απέναντί σας, στο διαγνωστικό ραντεβού. Ένας ιατρός πέραν των γνώσεων ή της εμπειρίας που κατέχει, είναι απαραίτητο να μπορεί να εξηγήσει κατάλληλα το πρόβλημα στον ασθενή, παραθέτοντάς του κάθε θεραπευτική επιλογή και ουσιαστικά να «χτίσει» την ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να δημιουργηθεί. Ο ιατρός οφείλει να συμπάσχει και να κατανοεί το άγχος, την αγωνία και το φόβο του ασθενούς, διατηρώντας ωστόσο τον επαγγελματισμό του. Προτιμήστε έναν ιατρό με τον οποίο νιώθετε οικεία και άνετα να συζητήσετε κάθε προβληματισμό σας.
  6. Παρουσία στο διαδίκτυο: Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και του διαδικτύου, οπότε κάθε ιατρός οφείλει να έχει μία οργανωμένη παρουσία εκεί, παρέχοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση ή την υπηρεσία που τον ενδιαφέρει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν μειώνει τη σημασία του κλινικού ελέγχου, αλλά χαρακτηρίζει τον επαγγελματικό χαρακτήρα κάθε ιατρού.

Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, με πολυετή εμπειρία και μετεκπαίδευση στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, μπορεί να σας συμβουλεύσει κατάλληλα σε κάθε σας απορία στον τομέα της γενικής χειρουργικής.