Ομφαλοκήλη: Αντιμετώπιση με Ρομποτική Χειρουργική

Οι ομφαλοκήλες αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών περιστατικών κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Εκδηλώνονται σαν μία τοπική διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού ή πλησίον αυτού (παραομφαλοκήλη). Η χαρακτηριστική εσοχή του ομφαλικού δακτυλίου χάνεται και στη θέση της εμφανίζεται ένα εξόγκωμα.

Μία ομφαλοκήλη είναι πιθανό να εμφανιστεί σε κάθε φύλο και σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο είναι συχνότερη σε γυναίκες, ιδίως μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συχνά εμφανίζεται και σε νεογνά  (συγγενής ομφαλοκήλη) η οποία όμως συνήθως υποχωρεί μετά τους πρώτους μήνες της ζωής.

Πώς προκαλείται η Ομφαλοκήλη;

Ο ομφαλός είναι μία η περιοχή από την οποία περνούν τα τροφοφόρα αγγεία του ομφάλιου λώρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και μετά τη γέννηση, ο ομφαλικός δακτύλιος προοδευτικά συγκλείεται, πάντα η περιοχή αποτελεί ένα σχετικά ευένδοτο τμήμα του κοιλιακού τοιχώματος. Η ομφαλοκήλη σχηματίζεται όταν κάποιο τμήμα εντέρου ή ενδοκοιλιακού λίπους διαπεράσει το φραγμό του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού και προβάλλει κάτω από το δέρμα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ομφαλοκήλης είναι όλοι εκείνοι που προκαλούν αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, όπως:

  • Η εγκυμοσύνη και ιδίως οι πολλαπλές κυήσεις
  • Η παχυσαρκία
  • Κάποιος μεγάλος όγκος στην κοιλιά που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
  • Η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού (ασκίτης)
  • Έντονος και επίμονος βήχας
  • Δυσκοιλιότητα

Οι παραπάνω παράγοντες συχνά σε συνδυασμό με κληρονομικές παραμέτρους, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για συγγενή αδυναμία των μυικών διαμερισμάτων, αποτελούν τα συχνότερα αίτια εμφάνισης της ομφαλοκήλης στους ενήλικες.

Συμπτώματα & πιθανές επιπλοκές της ομφαλοκήλης

Το τυπικό σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι η διόγκωση στο επίπεδο του ομφαλού ή πέριξ αυτού. Υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες εμφανίζεται μόνο κάποια ενόχληση ή και πόνος, χωρίς να είναι εμφανής κάποια διόγκωση.

Η σοβαρότερη επιπλοκή της ομφαλοκήλης, κοινή άλλωστε για όλα τα είδη κηλών, είναι η περίσφιξη. Πρόκειται για μία σοβαρή κατάσταση, η οποία χρήζει επείγουσας χειρουργικής αντιμετώπισης. Προκαλείται όταν το εγκλωβισμένο σπλάχνο εντός της κήλης δεν αιματώνεται και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση και διάτρησή του.

Διάγνωση ομφαλοκήλης

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης γίνεται από έναν εξειδικευμένο Χειρουργό, με βάση την κλινική εικόνα, το ιστορικό του ασθενούς και ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αντιμετώπιση της Ομφαλοκήλης

Δυστυχώς, υπάρχει συχνά λανθασμένα η εντύπωση στους ασθενείς πως η ομφαλοκήλη μπορεί να αντιμετωπισθεί μη χειρουργικά.

Ρομποτική Χειρουργική αποκατάσταση ομφαλοκήλης

Μία σύγχρονη επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής αποκατάστασης των κηλών είναι η χρήση της Ρομποτικής Τεχνολογίας. Το Ρομποτικό Σύστημα  Da Vinci Xi®, προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες έναντι της συμβατικής ή και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και αυτή τη στιγμή αποτελεί ό,τι πιο νέο και εξελιγμένο στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής Χειρουργικής.

Το σύστημα διαθέτει τέσσερις αρθρωτούς βραχίονες, οι οποίοι φέρουν τα χειρουργικά εργαλεία και μία κάμερα υψηλής ευκρίνειας που παρέχει στον χειρουργό μεγεθυμένη, τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός έχει μία μοναδική εικόνα όλων των ανατομικών δομών του ασθενούς και χειρουργικών λεπτομερειών που δεν μπορούν να αναγνωριστούν με το γυμνό μάτι.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός κάθεται μπροστά σε μία ρομποτική κονσόλα και από εκεί ελέγχει όλες τις κινήσεις του συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η μέγιστη ακρίβεια κινήσεων, καθώς το σύστημα απορροφά το φυσιολογικό τρόμο (τρέμουλο) του ανθρώπινου χεριού. Ως εκ τούτου, επιτρέπονται εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί, οι οποίοι εκτός των άλλων συμβάλουν και στην προστασία των πέριξ ιστών από τραυματισμούς. Το γεγονός αυτό μειώνει στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο, εξασφαλίζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση, επιταχύνοντας παράλληλα τη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία στη θεραπεία της ομφαλοκήλης επιτρέπει την εφαρμογή νέων επεμβατικών και μακροπρόθεσμα πιο αποτελεσματικών τεχνικών, με αναδόμηση του κοιλιακού τοιχώματος μέσω ανακατασκευής των μυϊκών διαμερισμάτων (Component Separation Technique). Οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν τη χρήση μεγαλύτερων πλεγμάτων για την ισχυρή αποκατάσταση της ομφαλοκήλης, χωρίς αυτά να έρχονται σε επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα, αποφεύγοντας έτσι την ανάπτυξη συμφύσεων και πιθανών διαβρώσεων στα ενδοκοιλιακά όργανα.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, με ευρύτατη ενασχόληση στον τομέα της ενδοσκοπικής αποκατάστασης κηλών, έχει λάβει ρομποτική πιστοποίηση στο κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, στο νοσοκομείο Misericordia  στο Grosseto της Ιταλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του  Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti. Επικοινωνήστε μαζί του και λύστε οποιαδήποτε απορία σας έχει προκύψει σχετικά με τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τους βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης.