Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Μία υποτιμημένη νόσος με επικίνδυνες διαστάσεις

Η 4η Μαρτίου είναι ημέρα αφιερωμένη στην Παχυσαρκία· την πάθηση με τους πολλαπλούς χαρακτηρισμούς και τις εκτεταμένες διαστάσεις!

Η Παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως:

Πανδημία, λόγω της ευρείας εξάπλωσής της σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται πως περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, λόγω του αυξημένου σωματικού βάρους, σε επίπεδο πάνω από το φυσιολογικό.

Κοινωνικό φαινόμενο, λόγω των ψυχολογικών συνεπειών που επιφέρει στους πάσχοντες, οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με επεισόδια ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Επερχόμενη απειλή, αφού ευθύνεται για πληθώρα νοσημάτων με σοβαρές συνέπειες για τη ζωή του πάσχοντα, ενώ ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Κανένας από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς δεν είναι λανθασμένος ή υπερβολικός, κανένας όμως δεν αποδίδει και την πλήρη έκταση του φαινομένου. Η Παχυσαρκία είναι μία από τις σοβαρότερες ασθένειες που έχουν εμφανιστεί διαχρονικά.

Ενδεικτικά:

 

  • Η κλινικά σοβαρή παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής έως και 10 χρόνια.
  • Αποτελεί την 5η κυριότερη αιτία θανάτου, αφήνοντας πίσω της πολλές γνωστές σοβαρές νόσους.
  • Ευθύνεται για ένα ποσοστό της τάξης 7 – 41% της εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του παγκρέατος.
  • Ευθύνεται για το 23% των περιπτώσεων ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
  • Το 44% των κρουσμάτων του διαβήτη τύπου 2, ασθένειας που οδηγεί σε τύφλωση και νεφρική ανεπάρκεια αποδίδονται στην παχυσαρκία.

Τι είναι πραγματικά η παχυσαρκία;

Ένας απλός ορισμός της παχυσαρκίας είναι η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο σώμα, εξαιτίας της έλλειψης ενεργειακής ισορροπίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με απλά λόγια, ένα παχύσαρκο άτομο προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνει για πολύ καιρό. Ένας συνδυασμός ατομικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων αποτελεί αίτιο αυτής της ενεργειακής ανισορροπίας, άρα συμβάλει και στην εξάπλωση του φαινομένου της παχυσαρκίας.
Λανθασμένες απόψεις σχετικά με την παχυσαρκία
Η διάσταση του φαινομένου ως μία σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια τείνει να υποτιμάται από τους ιθύνοντες, καθιστώντας την παχυσαρκία μία υποτιμημένη απειλή.

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, περισσότερο από το 85% του πληθυσμού ανέφεραν την άσκηση και τη βελτίωση της διατροφής ως την ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Στην ίδια έρευν

 

α περίπου το 60% του πληθυσμού δηλώνει πως οι εθνικές υπηρεσίες υγείας δεν θα πρέπει να καλύπτουν τα έξοδα για τις χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας.

 

Τι  ισχύει στην πραγματικότητα…

 

Η πραγματικότητα όμως απέχει αρκετά από τις παραπάνω πεποιθήσεις, οι οποίες αποτελούν αποκλειστικά και μόνο προϊόν ανεπαρκούς και λανθασμένης πληροφόρησης.

Η προσπάθεια απώλειας βάρους με τις συντηρητικές μεθόδους δίαιτας και γυμναστικής, τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Μόνο το 5% των πασχόντων από κλινικά σοβαρή παχυσαρκία θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την ασθένεια και να επαναφέρουν το σωματικό τους βάρο

 

ς σε φυσιολογικά επίπεδα με τις συντηρητικές μεθόδους. Επιπλέον συγκριτική έρευνα των μεθόδων απώλειας βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς έχει δείξει πως ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση ο δείκτης μάζας σώματος μειώθηκε κατά 24-28 μονάδες σε σύγκριση με 2 μονάδες μείωσης σε ασθενείς που προσπάθησαν με άσκηση να χάσουν βάρος.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας του αιώνα μας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 7% των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών της γηραιάς ηπείρου δαπανάται για έξοδα που σχετίζονται με τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Οι παχύσαρκοι ασθενείς αυξάνο

 

υν τις έμμεσες ιατρικές δαπάνες υγείας κατά 30%, ενώ τις άμεσες δαπάνες κατά 39%.

 

Οφέλη χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

 

Πέραν του οικονομικού οφέλους στις δαπάνες υγείας των χωρών της Ε.Ε η αποτελεσματική καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω της βαριατρικής χειρουργικής θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν. Ενδεικτικά παρουσιάζονται ορισμένες από αυτές με αριθμητικά δεδομένα:

Ο κατάλληλος χειρουργός

 

Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας  αποτελεί μία πολύπλευρη διαδικασία, η οποία απαιτεί ισχυρή θέληση και ψυχικό σθένος από την πλευρά του ασθενή. Ο Χειρουργός που αναλαμβάνει την εκτέλεση βαριατρικών επεμβάσεων πέραν της απαιτούμενης εκπαίδευσης, θα πρέπει να κατέχει απόλυτη εξειδίκευση στον τομέα, τόσο σε γνωστικό, όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί το ρόλο του ως αρωγός καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της χειρουργικής πράξης.  Μόνο έτσι θα καταφέρει να βοηθήσει τους ασθενείς του να αφήσουν πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος και να αποκτήσουν μία φυσιολογική και ποιοτική ζωή!

 

Categories : Blog

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ