αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες | Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά;

Οι αιμορροΐδες συνιστούν φυσιολογικό ιστό του ανθρώπινου σώματος, καθώς δεν είναι τίποτε άλλο από αιμοφόρα αγγεία που εδρεύουν στο κατώτατο τμήμα του παχέος εντέρου, λίγο πιο πάνω από τον πρωκτό. Όταν πάσχουν ωστόσο, αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες παθολογίας του πρωκτού καθώς – υπό ορισμένες συνθήκες – μπορούν να προκαλέσουν έντονα και δυσάρεστα συμπτώματα.

Πρόκειται για αγγεία, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συστέλλονται και να διαστέλλονται όταν αδειάζουν ή γεμίζουν από αίμα, αντίστοιχα. Φυσιολογικά, λειτουργούν ως «ανατομικά μαξιλαράκια» γεμάτα με αίμα, τα οποία μαζί με τους πρωκτικούς σφιγκτήρες χρησιμεύουν στην εγκράτεια των κοπράνων. Κατά τη διαδικασία της αφόδευσης τα «μαξιλαράκια» αυτά μειώνουν τον όγκο τους αδειάζοντας από αίμα, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διέλευση των κοπράνων.

 

Αίτια & παθοφυσιολογία

Ο όρος αιμορροΐδες σχετίζεται συνήθως με την παθολογική κατάσταση που καλείται αιμορροϊδοπάθεια. Όπως προαναφέρθηκε, οι αιμορροΐδες υπάρχουν και στα υγιή άτομα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αυτές φλεγμαίνουν και προπίπτουν εκτός της φυσιολογικής ανατομικής τους θέσης.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται από τη μη φυσιολογική διόγκωση του δικτύου των αιμορροϊδικών αγγείων, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των τοπικών αρτηριοφλεβικών επικοινωνιών. Το γεγονός αυτό προκαλεί υπέγερση των αιμορροϊδικών όζων και ενδεχόμενα πρόπτωση του εντερικού βλεννογόνου δια του πρωκτικού σωλήνα. Ο συμπεφορημένος βλεννογόνος του πρωκτού τραυματίζεται εύκολα, οδηγώντας σε πρωκτική αιμορραγία, χαρακτηριστικά ζωηρού, κόκκινου χρώματος.

Πολλοί παράγοντες ενέχονται στην αιτιοπαθογένεια της αιμορροϊδοπάθειας, ωστόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η δυσκοιλιότητα. Η αυξημένη πίεση του πρωκτικού δακτυλίου κατά τη διάρκεια μιας εργώδους αφόδευσης προκαλεί σταδιακά επιδεινούμενη διόγκωση των αιμορροΐδων, πιθανά παρεμποδίζοντας τη φλεβική απορροή του αίματος.

Η εγκυμοσύνη και η σχετιζόμενη υψηλή πίεση του έσω πρωκτικού σφιγκτήρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιμορροϊδικά προβλήματα, πιθανώς μέσω του ίδιου μηχανισμού.

Η παρατεταμένη παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας πιστεύεται επίσης πως προκαλεί παρατεταμένη υπερτονία του σφιγκτηριακού μηχανισμού, δυσχεραίνοντας τη φλεβική επιστροφή του αίματος από το αιμορροϊδικό πλέγμα, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση κλινικά σημαντικής αιμορροϊδικής νόσου.

Άλλοι παράγοντες που συχνά ενοχοποιούνται για την αιμορροϊδοπάθεια είναι:

 • Η καθιστική ζωή
 • Η κληρονομικότητα
 • Η χρόνια διάρροια
 • Η παχυσαρκία
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί τουαλέτας ή και στη λεκάνη. Άλλα συμπτώματα ανάλογα με το στάδιο της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα καύσου
 • Πόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης
 • Κνησμό στην ευρύτερη περιοχή του πρωκτού
 • Εκροή βλεννώδους υγρού

 

Αντιμετώπιση

Σε αρχικά στάδια, η θεραπευτική προσέγγιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι συντηρητική και περιλαμβάνει πρώτιστα την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η αρχική θεραπεία για περιπτώσεις αιμορροΐδων ήπιας μορφής περιλαμβάνει μια σειρά συνδυαστικών ενεργειών. Απαιτείται σταδιακή αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών με άφθονα φρούτα και λαχανικά καθώς και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Συμπληρωματικά, και καθαρά για την ανακούφιση των τοπικών συμπτωμάτων, μπορεί να γίνει χρήση τοπικών αλοιφών και αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων.

Εάν οι παραπάνω μέθοδοι αποδειχθούν αναποτελεσματικές, μία πολύ καλή επιλογή αποτελεί η απολίνωση των αιμορροϊδικών όζων με την εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων (rubber band ligation), η οποία διενεργείται ακόμη και σε επίπεδο ιατρείου.

Για πιο προχωρημένες περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας χρησιμοποιούνται πλέον σήμερα ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση laser ή υπερήχων:

 

 • Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος HAL (Hemorrhoidal Artery Ligation – Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αγγείων με τη χρήση Υπερήχου)
 • Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP)

Τέλος, ανάλογα με τις ενδείξεις, ο Χειρουργός θα κρίνει αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την κλασική αιμορροϊδεκτομή (επέμβαση MilliganMorgan), υποβοηθούμενη από τη σύγχρονη τεχνολογία (ψαλίδια υπερήχων), καθώς σε ορισμένες προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί τη μοναδική αποτελεσματική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον γιατρό σας κρίνεται αναγκαία καθώς εκείνος μπορεί να σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία.

Επισκεφθείτε το Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο και ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με τις σύγχρονες τεχνικές και ποια από αυτές ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.