κήλη που δε φαίνεται

Μήπως είναι κήλη που δε φαίνεται; 

Το εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Είναι όμως όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος εμφανείς; Παρουσιάζουν όλες τα ίδια συμπτώματα;

Ο Γενικός Χειρουργός & Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου  Metropolitan General  Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος μας ενημερώνει στο παρακάτω κείμενο για την περίπτωση της κήλης που δε φαίνεται ή αλλιώς της «κρυφής κήλης».

Τι ονομάζεται κήλη του κοιλιακού τοιχώματος;

Ο όρος κήλη του κοιλιακού τοιχώματος περιγράφει την πρόπτωση τμήματος ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή λιπώδους ιστού μέσω κάποιου ελλείματος του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς.

Μπορεί μια κήλη να μην φαίνεται;

Το συνηθέστερο σύμπτωμα μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι η διόγκωση που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της περιοχής, η οποία είναι εμφανής όταν ο ασθενής είναι όρθιος και εξαφανίζεται όταν βρίσκεται σε ύπτια θέση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις και είδη κηλών, τα οποία μπορεί να μην εκδηλώνονται με αυτήν τη μορφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου τύπου κήλης αποτελεί η κήλη των αθλητών.

Η κήλη των αθλητών είναι ένα είδος κήλης, το οποίο δεν έχει κατανοηθεί επαρκώς μέχρι και σήμερα. Συμβαίνει συνήθως σε νεαρούς άνδρες, οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό. Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης κήλης αποτελεί το ότι δεν παρουσιάζεται απαραιτήτως με τη μορφή εξογκώματος, γεγονός που δυσχεραίνει και τη διάγνωσή της.

Ποια συμπτώματα μπορούν να «υποψιάσουν» τον Ιατρό ώστε να αναζητήσει μια κήλη που δε φαίνεται;

Ο πόνος στη βουβωνική χώρα, ο οποίος μπορεί να αντανακλά και στην περιοχή των προσαγωγών, των όρχεων και εσωτερικά στο μηρό, σε συνδυασμό με το ιστορικό του ασθενούς και ορισμένες εξετάσεις οδηγούν συνήθως έναν έμπειρο Γενικό Χειρουργό στη διάγνωση της κήλης των αθλητών.

Δεν είναι όμως η κήλη των αθλητών η μοναδική περίπτωση «κρυφής κήλης» που μπορεί να παρουσιαστεί. Έρευνες έχουν αποδείξει πως ο χρόνιος πυελικός πόνος, ο οποίος επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη κάποιας μορφής κήλης που δε φαίνεται.

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται ώστε να διαγνωσθεί μια κήλη που δε φαίνεται;

Ο χρόνιος πυελικός πόνος αποτελεί συχνό παράγοντα άγχους των γυναικών με επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Συνήθως, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτό το σύμπτωμα απευθύνονται σε γυναικολόγο και υποβάλλονται σε μια σειρά εξετάσεων χωρίς όμως να εντοπίζεται κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα. Ο έλεγχος της περιοχής με υπερηχογράφημα αποτελεί συνήθως μια αποτελεσματική μέθοδο, με την οποία επιτυγχάνεται ο εντοπισμός και η διάγνωση της κρυφής κήλης.

Ποια είδη κηλών μπορεί να μην φαίνονται;

Σε μια μακρόχρονη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής του Henry Ford Health System του Detroit, σχετικά με το θέμα των κηλών που δε φαίνονται, διαπιστώθηκε πως σχεδόν κάθε μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να παραμείνει «αόρατη».

Οι διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 11 ετών που διήρκησε η έρευνα περιλάμβαναν τις εξής μορφές κήλης:

Πώς αντιμετωπίζεται μια κήλη που δε φαίνεται;

Ο τρόπος αντιμετώπισης των «κρυφών» κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται για τις κήλες που παρουσιάζονται με τη μορφή εξογκώματος. Η μοναδική ασφαλής θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση. Πλέον οι χειρουργικές επιλογές που διαθέτουμε είναι αρκετά εξελιγμένες, ώστε ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Τόσο η λαπαροσκοπική όσο και η ρομποτική χειρουργική προσπέλαση αποτελούν σύγχρονες επιλογές ελάχιστης επεμβατικότητας, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης κάθε μορφής κήλης με τον πλέον «φιλικό» προς τον ασθενή τρόπο. Ανάλογα με τον τύπο της κήλης και τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, ο Χειρουργός θα προτείνει την κατάλληλη χειρουργική μέθοδο και το ενισχυτικό πλέγμα αποκατάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και για τις χειρουργικές επιλογές αντιμετώπισής τους μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ειδικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο.

 

contact

contact