απόστημα κύστης κόκκυγα

Απόστημα κύστης κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγα είναι μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου ιστού της ιεροκοκκυγικής περιοχής, της περιοχής δηλαδή που βρίσκεται στην κορυφή της μεσογλουτιαίας πτυχής, στο κατώτερο σημείο της σπονδυλικής στήλης. Όταν η φλεγμονή εξελίσσεται και ξεκινά η συλλογή πύου στο σημείο, επέρχεται η αποστηματοποίηση της κύστης κόκκυγα, με τα γνωστά δυσάρεστα συμπτώματα της πάθησης.

 

Πώς δημιουργείται η κύστη κόκκυγα

Ονομάζεται και τριχοφωλεακό συρίγγιο, καθώς πρόκειται για έναν  κυστικό σχηματισμό, ο οποίος περιέχει τρίχες. Τα ακριβή αίτια δημιουργίας της κύστης κόκκυγα δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Η επικρατούσα άποψη είναι πως ο σχηματισμός της οφείλεται στην υποδόρια εισχώρηση τριχών σε διευρυμένους πόρους των σμηγματογόνων αδένων της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται μικροαποστήματα, τα οποία συμβάλουν σε ένα φαύλο κύκλο διεύρυνσης πόρων και εισχώρησης περισσότερων τριχών.

Οι εστίες τριχών που δημιουργούνται εμποδίζουν την επούλωση του δέρματος, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την είσοδο και ανάπτυξη μικροοργανισμών μέσα στις κύστεις. Οι διάσπαρτες φλεγμονώδεις εστίες προοδευτικά επιτείνονται και συνενώνονται, σχηματίζοντας την κύστη κόκκυγα.

 

Οξεία φάση & απόστημα κύστης κόκκυγα

Οξεία ονομάζεται η φάση της πάθησης, κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίζονται τα περισσότερα συμπτώματα και το απόστημα της κύστης κόκκυγα. Πολλοί από τους ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης στην περιοχή του κόκκυγα έως ότου ξεκινήσει η οξεία φάση με τη συλλογή πύου και τη δημιουργία του αποστήματος.

Η συλλογή πύου οδηγεί στην αύξηση του μεγέθους της κύστης και την πρόκληση οξέος πόνου στην περιοχή. Άλλα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται σε αυτήν τη φάση της φλεγμονής περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα
  • Εκροή πυώδους ή οροπυώδους δύσοσμου υγρού
  • Δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετό

Παροχέτευση αποστήματος κύστης κόκκυγα

Σε περίπτωση που το απόστημα της κύστης κόκκυγα αυξηθεί υπερβολικά σε μέγεθος, προκαλώντας έντονα συμπτώματα χωρίς να «σπάσει» από μόνη της, θα πρέπει άμεσα να διανοιχθεί χειρουργικά.

Η διάνοιξη της κύστης και η παροχέτευση του υγρού θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα, δεν θα θεραπεύσει όμως την πάθηση. Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι χειρουργική και μπορεί να πραγματοποιηθεί έπειτα από μερικές εβδομάδες, αφού υποχωρήσει η οξεία φλεγμονή.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία κύστης κόκκυγα

Οι σύγχρονοι Χειρουργοί έχουν στη διάθεσή τους μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας, οι οποίες επιτρέπουν την οριστική και ανώδυνη θεραπεία της κύστης κόκκυγα, χωρίς νυστέρι, με χρήση laser ή ραδιοσυχνοτήτων.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια, με απόλυτη επιτυχία την Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκοπική Μέθοδο EPSIT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment). Η μέθοδος πραγματοποιείται με χρήση τοπικής αναισθησίας ή μέθης, ώστε ο ασθενής να μη νιώσει καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η διαδικασία περιλαμβάνει χαρτογράφηση της περιοχής και πολλαπλές πλύσεις για εντοπισμό των όλων των συριγγωδών πόρων και καλό καθαρισμό των αποστηματικών κοιλοτήτων. Στη συνέχεια εισάγεται μια οπτική ίνα θεραπευτικού laser, η οποία μέσω μια φωτοθερμικής διαδικασίας προκαλεί σύμπτωση των τοιχωμάτων και σύγκλειση της κύστης, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει και τις διακλαδώσεις ελαττώνοντας τις πιθανότητες υποτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα με την Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκοπική Μέθοδο  EPSIT, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Ειδικό Χειρουργό, Διευθυντή της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan General.

 

 

contact

contact