Βουβωνοκήλη σε γυναίκα
Η βουβωνοκήλη είναι μια πολύ συχνή μορφή κήλης τον αντρικό πληθυσμό. Ωστόσο, αν και σπανιότερη, δεν παύει να αποτελεί πηγή ταλαιπωρίας και για ένα σημαντικό ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού. Το γεγονός ότι στη γυναίκα, η πιο συχνή κήλη της μηροβουβωνικής περιοχής είναι η μηροκήλη, που έχει εντελώς διαφορετικά προγνωστικά χαρακτηριστικά, καθιστά τη διάκριση από τη λιγότερο συχνή βουβωνοκήλη ιδιαίτερα σημαντική.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βουβωνοκήλης;
Η βουβωνοκήλη είναι μια διόγκωση η οποία εμφανίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα, στο επίπεδο (άνωθεν) του βουβωνικού πόρου. Η διόγκωση αυτή μπορεί να γίνεται πιο εμφανής όταν η πάσχουσα βήχει, τεντώνεται ή βρίσκεται σε όρθια θέση. Δεδομένου ότι βουβωνοκήλη οφείλεται στην προβολή κάποιου σπλάχνου της κοιλίας (συνηθέστερα λίπους, λεπτού ή παχέος εντέρου), ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος περίσφιξης. Η περίσφιξη της βουβωνοκήλης είναι μία επείγουσα ιατρική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατόν.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της βουβωνοκήλης σε μια γυναίκα;
Η βασικότερη αιτία για την εμφάνιση της βουβωνοκήλης σε μια γυναίκα είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Επιπρόσθετα, ορισμένες γυναίκες είναι δυνατόν να εμφανίσουν βουβωνοκήλη λόγω κληρονομικότητας. Άλλες αιτίες που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή της στο γυναικείο φύλο, είναι:
- Η εγκυμοσύνη
- Η έντονη άσκηση
- Το κάπνισμα
- Ο χρόνιος βήχας
- Η δυσκοιλιότητα
- Η παχυσαρκία
Η διαφορετική ανατομία της γυναικείας πυέλου (λεκάνης) είναι η αιτία που πολύ συχνά αναπτύσσονται μηροκήλες και όχι βουβωνοκήλες στο γυναικείο φύλο. Η διάκριση μεταξύ των δύο μορφών κήλης απαιτεί εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και ιδιαίτερη εμπειρία του θεράποντος χειρουργού.
Ποια συμπτώματα εμφανίζει η βουβωνοκήλη σε μια γυναίκα;
Η βουβωνοκήλη στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμά της είναι η διόγκωση της περιοχής η οποία γίνεται περισσότερο ορατή σε συγκεκριμένες στάσεις. Όταν εμφανιστούν περαιτέρω συμπτώματα, τα πιο συχνά είναι ο πόνος και οι ενοχλήσεις στο σημείο της βουβωνικής χώρας. Το στάδιο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο είναι η περίσφιξη της βουβωνοκήλης, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα (έντονος πόνος, ειλεός). Ωστόσο, ο κίνδυνος περίσφιξης στη γυναίκα είναι μεγαλύτερος επί ύπαρξης μηροκήλης και μικρότερος επί βουβωνοκήλης.
Σε τι διαφέρει η βουβωνοκήλη στο γυναικείο φύλο σε σχέση με το αντρικό;
Η εμφάνιση πόνου στη βουβωνική / πυελική χώρα πολλές φορές δεν αποτελεί λόγο επίσκεψης στον ιατρό για μια γυναίκα. Όταν μάλιστα ο πόνος επιμένει, η γυναίκα συχνά επισκέπτεται αρχικά τον γυναικολόγο της, καθώς πολλές γυναικολογικές παθήσεις συνοδεύονται από αυτό το σύμπτωμα. Ως εκ τούτου, συχνά καθυστερεί η διάγνωση της βουβωνοκήλης ή της μηροκήλης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών.
Πώς γίνεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης σε μια γυναίκα;
Το ιατρικό ιστορικό και η κλινική εξέταση της ασθενούς θέτουν με σχετική ευκολία τη διάγνωση της βουβωνοκήλης. Προς αποκλεισμό συνύπαρξης μηροκήλης σημαντική βοήθεια προσφέρουν απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.
Όταν μια γυναίκα αισθάνεται εντοπισμένο πόνο στην μηροβουβωνική περιοχή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οφείλεται σε κήλη και όχι αποκλειστικά σε γυναικολογικό πρόβλημα. Συνεπώς εάν ο πόνος επιμένει κρίνεται απαραίτητη η εμπεριστατωμένη διάγνωση από έναν Γενικό Χειρουργό.
Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;
Σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες, οι ελάχιστα επεμβατικές οπίσθιες προσπελάσεις έχουν απόλυτη ένδειξη στη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών της μηροβουβωνικής περιοχής στη γυναίκα. Ως εκ τούτου, η ανοικτή χειρουργική αντιμετώπιση μίας βουβωνοκήλης στη γυναίκα ΔΕΝ αποτελεί εναλλακτική επιλογή. Απλά δεν είναι επιλογή. Η Λαπαροσκοπική προσέγγιση, η Ενδοσκοπική Χειρουργική Τεχνική (TEP και eTEP) και η Ρομποτική προσπέλαση, αποτελούν τη σύγχρονη θεραπευτική επιλογή καθώς:
- Επιτρέπουν τη διόρθωση της βουβωνοκήλης χωρίς πόνο, με άμεση επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες
- Επιτρέπουν την ταυτόχρονη διόρθωση βουβωνοκήλης και μηροκήλης που συχνά συνυπάρχουν στη γυναίκα ασθενή.
Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC), καθώς εφαρμόζει – ανάλογα με την κάθε περίπτωση – όλες τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με στόχο την οριστική, ανώδυνη και άμεση αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της βουβωνοκήλης στις γυναίκες;
- Η εγκυμοσύνη
- Η έντονη άσκηση
- Η κληρονομικότητα
- Το κάπνισμα
- Ο χρόνιος βήχας
- Η δυσκοιλιότητα
- Η παχυσαρκία
Ποιοι είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της βουβωνοκήλης;
Κυριότερο χαρακτηριστικό της κήλης είναι ότι συνοδεύεται από ένα εξόγκωμα στη βουβωνική περιοχή το οποίο γίνεται περισσότερο ή λιγότερο ορατό σε συγκεκριμένες στάσεις. Στη γυναίκα ωστόσο, ακόμη και το εξόγκωμα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα φανερό και η κήλη να προκαλεί άτυπα ενοχλήματα, χωρίς εμφανές αίτιο.
Πώς γίνεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης;
- Λήψη ιατρικού ιστορικού
- Κλινική εξέταση
- Διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία)
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση της βουβωνοκήλης;
Η χειρουργική επέμβαση είναι η μοναδική λύση για την οριστική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος, μπορεί να προσφέρει μόνο μια παροδική ανακούφιση από τα συμπτώματα, χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα.
Ποιες είναι οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης;
Η βουβωνοκήλη στη γυναίκα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται μέσω ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων όπως είναι η λαπαροσκοπική, η ενδοσκοπική και η ρομποτική τεχνική. Η προσέγγιση αυτή είναι απαραίτητη ώστε να διορθώνονται ταυτόχρονα κι άλλες μορφές κήλης που συχνά συνυπάρχουν, όπως η μηροκήλη.