Categories
Blog

Covid-19: Η Νοσογόνος Παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Η κλινικά σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ > 40 kg /m²) αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό περισσότερο από λοιπούς προδιαθεσικούς παράγοντες (λοιπά υποκείμενα νοσήματα). Αυτό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της Καλιφόρνια.

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ατόμων στον πληθυσμό τους. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 42% των ενηλίκων έχουν ΔΜΣ άνω των 30 kg/m², που σηματοδοτεί το όριο της παχυσαρκίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 6.916 ασθενείς θετικοί στον Covid-19. Οι μισοί από αυτούς ήταν παχύσαρκοι (ΔΜΣ > 30 kg/m²), ενώ σχεδόν το 10% έπασχε από κλινικά σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ > 40  kg/m²). Στην έρευνα συμμετείχαν και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από Covid-19, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης και άσθμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο κίνδυνος θανάτου για τους παχύσαρκους ασθενείς με ΔΜΣ έως 44 kg/m²  ήταν σχεδόν 3 φορές υψηλότερος ανεξάρτητα από τα υποκείμενα νοσήματα. Επιπροσθέτως, για ασθενείς με ΔΜΣ > 44 kg/m²  ο κίνδυνος θανάτου ήταν 4,18 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους.

 Παχυσαρκία και σοβαρή νόσηση από Covid-19

  • Σε περιπτώσεις νοσογόγου παχυσαρκίας κεντρικού τύπου (μεγαλύτερη συγκέντρωση του λίπους στην κοιλιά), η υψηλή συγκέντρωση σπλαχνικού λίπους διαταράσσει τη λειτουργία του ανοσοποητικού συστήματος και ευνοεί την ανάπτυξη αναπνευστικών λοιμώξεων (πνευμονίας).
  • O λιπώδης ιστός στην περιοχή της κοιλιάς είναι βιολογικά ενεργός με σημαντική ενδοκρινική δράση. Αυτό σημαίνει πως είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών (κυτταροκινών), οι οποίες ως φλεγμονώδεις μεσολαβητές επιβαρύνουν ή προδιαθέτουν για σοβαρές καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με νόσηση από κορωνοϊό.
  • Σχεδόν όλα τα γνωστά υποκείμενα νοσήματα που τοποθετούν τους ασθενείς σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τον Covid-19 σχετίζονται αιτιολογικά με την παχυσαρκία (ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, καρδιαγγειακές νόσοι και μεταβολικές παθήσεις)
  • Οι παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας σε σύγκριση με ασθενείς φυσιολογικού βάρους.
  • Οι παχύσαρκοι ασθενείς φαίνεται να προσβάλλονται από ανθεκτικότερα στελέχη του ιού και να εμφανίζουν υψηλότερο ιικό φορτίο, γεγονός που ακολουθείται από σοβαρότερη νόσηση και καθυστέρηση της αποβολής του ιού από τον οργανισμό.

Συμπερασματικά, η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για τον νέο κορωνοϊό. Οι παχύσαρκοι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλότερη θνησιμότητα, αυξημένη πιθανότητα νοσηλείας, ανάγκης για εντατική θεραπεία και επιπλοκών. Πέρα λοιπόν από τα μέτρα προσωπικής φροντίδας, είναι σημαντικό αυτές οι ομάδες του πληθυσμού να μεριμνήσουν για τη βελτίωση της υγείας τους και την καταπολέμηση της κατάστασης που τους θέτει σε κίνδυνο.

Πώς αντιμετωπίζεται η νοσογόνος παχυσαρκία;

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση ενός πλάνου σωματικής δραστηριότητας σίγουρα βοηθούν στη διαχείριση του σωματικού βάρους και τη βελτίωση της υγείας. Παρόλα αυτά αμφισβητείται η επάρκεια των συντηρητικών μεθόδων απώλειας βάρους σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία. Αποδεδειγμένα, το 95% των παχύσαρκων ασθενών που χάνουν βάρος με δίαιτα και γυμναστική, το ανακτούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Η παχυσαρκία είναι μία αναγνωρισμένη νόσος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως και με ιατρική καθοδήγηση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος καταπολέμησης της ασθένειας. Με χρήση σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων, αλλά και ειδική ιατρική καθοδήγηση, οι ασθενείς καταφέρνουν να επιτύχουν μεγάλη απώλεια σωματικού λίπους αλλά και να διατηρήσουν στη συνέχεια το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μία πολυπαραγονική νόσος, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή. Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της κάθε επέμβασης και να ενημερωθείτε σχετικά με το ποια ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το  Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Διευθυντή Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General, μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργικής αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων (IFSO), Μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών (FACS) και Εκλεγμένο μέλος του τετραμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (Ε.Χ.Ε.Π.).

Καλεστε μας