Εγχείρηση αποκατάστασης κήλης με πλέγμα

Η αποκατάσταση μίας κήλης με πλέγμα αποτελεί τη χειρουργική τεχνική για τη διόρθωση μίας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Η χρήση του πλέγματος προσφέρει υψηλή αποτελεσματικότητα και συνδέεται με μειωμένο ποσοστό υποτροπών.

 

Τι είναι η κήλη και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κήλη αποτελεί την πιο συχνή αιτία χειρουργικής παρέμβασης. Η εμφάνιση της κήλης οφείλεται στη δημιουργία κάποιου χάσματος στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι ασθενείς με κήλη εμφανίζουν ελαφριά διόγκωση στην περιοχή, λόγω της πρόπτωσης κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάχνου διαμέσου του χάσματος. Οι κήλες ανάλογα με το σημείο που προσβάλλουν φέρουν και αντίστοιχη κατηγοριοποίηση:

 

Η αντιμετώπιση της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική και περιλαμβάνει την ανάταξη της κήλης και την σύγκλειση του χάσματος. Η σύγκλειση του χάσματος της κήλης ενισχύεται με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος, με στόχο την ισχυρή ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος.

 

Πότε πρέπει να διεξάγεται η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης;

Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης πρέπει να διεξάγεται όταν:

  • Προκαλεί έντονα συμπτώματα (π.χ. δυσκολία βάδισης και πόνο)
  • Αποκτά μεγάλο μέγεθος
  • Επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενή
  • Εμφανίσει επιπλοκές, όπως η περίσφιξη, που αποτελεί μια επείγουσα κλινική κατάσταση

 

Πώς αποκαθίσταται μία κήλη με τη χρήση πλέγματος;

Η αποκατάσταση της κήλης πλέον διενεργείται σχεδόν αποκλειστικά με τη χρήση σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Η αποκατάσταση της κήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί με  προηγμένη λαπαροενδοσκοπική ή ρομποτική χειρουργική προσπέλαση.   Η συνήθης διαδικασία περιλαμβάνει τη διενέργεια 3 τομών, μέσα από τις οποίες εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά εργαλεία. Ο χειρουργός, αφού ανατάξει την κήλη με το περιεχόμενό της, τοποθετεί ένα ειδικό πλέγμα στην πάσχουσα περιοχή. Σήμερα, δεν νοείται αποκατάσταση μίας κήλης χωρίς την τοποθέτηση πλέγματος, εκτός ίσως από περιπτώσεις μικρών ομφαλοκηλών (διαμέτρου < 1 εκ) ή σε παιδιά / εφήβους.

 

Ποια είδη πλέγματος υπάρχουν και σε τι διαφέρουν;

Υπάρχουν πολυάριθμα και διαφορετικά είδη πλεγμάτων τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με το υλικό, το μέγεθος, το σχήμα τους και τον τύπο της χειρουργικής τεχνικής. Τα περισσότερα πλέγματα είναι συνθετικά και μη απορροφήσιμα, ωστόσο ενσωματώνονται αρμονικά στην περιοχή όπου τοποθετούνται.

Σε περιπτώσεις σύνθετων και δυνητικά μολυσμένων επεμβάσεων, τίθεται η ένδειξη τοποθέτησης απορροφήσιμων, βιολογικών ή βιοδιαλυτών πλεγμάτων.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τοποθέτησης πλέγματος;

Η τοποθέτηση πλέγματος στις επεμβάσεις αποκατάστασης κηλών ελάττωσε δραστικά το ποσοστό υποτροπής της πάθησης, μείωσε την τάση (ισχυρή πίεση) που αναπτυσσόταν σε περιπτώσεις αποκαταστάσεων χωρίς πλέγμα και ελαχιστοποίησε τον μετεγχειρητικό πόνο. Τα πλεονεκτήματα αυτά μεγιστοποιούνται όταν το πλέγμα τοποθετείται εξωκοιλιακά (χωρίς επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα) και αποφεύγεται η τραυματική καθήλωσή του (με ραφές ή βίδες). Η εφαρμογή πλέγματος:

  • Ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα, καθώς λειτουργεί σαν ένα πρόσθετο υποστηρικτικό σώμα, το οποίο αποκαθιστά την ακεραιότητα του κοιλιακού τοιχώματος
  • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα υποτροπής και επανεμφάνισης της κήλης
  • Επάγει την ταχεία επούλωση των ιστών γύρω από την παρελθούσα κήλη
  • Συμβάλλει στην μακροχρόνια υποστήριξη των ιστών και την ανάπτυξη νέου συνδετικού ιστού στην περιοχή
  • Σχετίζεται με ελάχιστο ποσοστό λοίμωξης με τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποκατάσταση
  • Ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ίνωσης και παγίδευσης νεύρων (όταν καθηλώνεται ατραυματικά)

 

Η αποκατάσταση μίας κήλης με πλέγμα απαιτεί άριστη και σε βάθος γνώση από τον θεράποντα χειρουργό, τόσο όλων των χειρουργικών τεχνικών όσο και των χαρακτηριστικών του συνόλου των πλεγμάτων. Κάθε επέμβαση, ιδίως επί σύνθετων περιστατικών, θα πρέπει να διενεργείται από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Στην περίπτωση που έχετε κήλη επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό, Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, πιστοποιημένο χειρουργό στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική.