Επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρική παράκαμψη

Επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρική παράκαμψη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας; (sleeve gastrectomy Vs gastric bypass)

H χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη μοναδική μακροπρόθεσμα αποτελεσματική θεραπεία της κλινικά σοβαρής ή νοσογόνου παχυσαρκίας. Διάφορες χειρουργικές τεχνικές έχουν εφαρμοστεί και τροποποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, κάτι που υποδεικνύει πως δεν υπάρχει μία επέμβαση κατάλληλη για τον κάθε ασθενή που πάσχει από κλινικά σοβαρή παχυσαρκία.

Σίγουρα, η επιλογή της επέμβασης παχυσαρκίας στην οποία θα υποβληθείτε δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή δύο επεμβάσεις θεωρούνται ως οι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της νόσου. Η επιμήκης γαστρεκτομή και η γαστρική παράκαμψη – γαστρικό bypass (ιδίως η παράκαμψη μίας αναστόμωσης) αποτελούν καλά τεκμηριωμένες χειρουργικές επιλογές για μόνιμη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, προσφέροντας υψηλό ποσοστό απώλειας βάρους του ασθενούς.

Ο χειρουργός παχυσαρκίας, λαμβάνοντας υπόψη του τη μοναδικότητα του ασθενή, θα τον ενημερώσει για εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή του και θα μπορέσει να του προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σημεία Αξιολόγησης Επιμήκους Γαστρεκτομής έναντι Γαστρικής Παράκαμψης

Για να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις δύο επεμβάσεις, θα εξετάσουμε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  1. Μηχανισμός λειτουργίας
  2. Απώλεια βάρους και Βελτίωση συνοδών προβλημάτων υγείας
  3. Χρονική διάρκεια επέμβασης
  4. Ανάρρωση
  5. Κίνδυνος επιπλοκών
  6. Διατροφή μετά το χειρουργείο

Μηχανισμός Λειτουργίας

Βασικό σημείο αφετηρίας για να κατανοήσουμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο επεμβάσεων, είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν.

Και στις δύο περιπτώσεις, επέρχεται ταχέως το αίσθημα του κορεσμού («δεν μπορώ να φάω άλλο»), το οποίο εν μέρει οφείλεται στην ελαττωμένη χωρητικότητα του στομάχου. Συνυπάρχουν όμως και άλλοι μηχανισμοί που συμβάλλουν στην ελαττωμένη πρόσληψη τροφής.

Στην επιμήκη γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι), αφαιρείται το μεγαλύτερο τμήμα του στομάχου όπου εκκρίνονται ορμόνες (γκρελίνη) που προκαλούν το αίσθημα της πείνας. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής αισθάνεται ότι πεινάει πολύ λιγότερο.

Στην περίπτωση της γαστρικής παράκαμψης, διενεργούνται διατομές και αναστομώσεις στομάχου και εντέρου, οι οποίες μειώνουν την ποσότητα των θερμίδων που απορροφά ο οργανισμός. Ταυτόχρονα, λόγω της αλλαγής της φυσιολογικής οδού από όπου διέρχεται η τροφή, παράγονται κάποιες ορμόνες (ινκρετίνες) οι οποίες προκαλούν εντονότατη ανορεξία.

Απώλεια Βάρους και Βελτίωση συνοδών νοσημάτων

Και οι δύο επεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους,  με τη μέγιστη απώλεια να καταγράφεται στους 15 μήνες μετά την επέμβαση. Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί στο 60-70% του πλεονάζοντος βάρους στην επιμήκη γαστρεκτομή και το 80-90% στη γαστρική παράκαμψη.  Ωστόσο, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη τείνουν να διατηρούν μακροπρόθεσμα καλύτερα και πιο σταθερά το βάρος τους.

Επιπλέον, οι παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία (υπέρταση, διαβήτης 2, υπερχοληστερολαιμία, άπνοια στον ύπνο κλπ.) παρουσιάζουν βελτίωση και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρη ίαση και στις δύο επεμβάσεις, με τη γαστρική παράκαμψη να προσφέρει όμως καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και της υπερχοληστερολαιμίας.

Χρονική Διάρκεια Επέμβασης

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την επέμβαση της γαστρικής παράκαμψης είναι 160 λεπτά (100 λεπτά για την τροποποίηση της «μίνι» γαστρικής παράκαμψης), ενώ για την επέμβαση της επιμήκους γαστρεκτομής είναι περίπου 80 λεπτά.

Ανάρρωση

Το διάστημα που χρειάζεται ο ασθενής για να αναρρώσει και από τις δύο επεμβάσεις είναι σχεδόν ανάλογο.

Κίνδυνος Επιπλοκών

Οι επεμβάσεις είναι και ασφαλείς και αποτελεσματικές, όταν διενεργούνται επί σωστών ενδείξεων, στην αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας. Η θνητότητα δεν αποτελεί σημαντικό ζήτημα για καμία από τις δύο επεμβάσεις (είναι της τάξης του 0.3%), ενώ ο κίνδυνος επιπλοκών από αυτές τις επεμβάσεις παγκοσμίως είναι μικρότερος από συνήθεις επεμβάσεις , όπως π.χ. οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου

Στη γαστρική παράκαμψη είναι αναγκαία η πιο αυστηρή διαιτητική παρακολούθηση για την αποφυγή μεταβολικών επιπλοκών. Στην επιμήκη γαστρεκτομή μπορεί να αναπτυχθεί μετεγχειρητικά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Διατροφή μετά το χειρουργείο

Έπειτα και από τις δύο επεμβάσεις, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει προσεκτική διατροφή (αρχικά καθορισμένη από διαιτολόγο) και, ιδανικά πρόγραμμα αερόβιας άσκησης. Η γαστρική παράκαμψη απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση του επιπέδου των βιταμινών και πρωτεϊνών και χορήγηση συμπληρωμάτων. Η χορήγηση συμπληρωμάτων δεν είναι συνήθως αναγκαία αρχικά στην επιμήκη γαστρεκτομή

Επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρική παράκαμψη;

Η επέμβαση που θα είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας θα καθοριστεί από την εξατομικευμένη εκτίμηση του ασθενούς.

Ο έμπειρος χειρουργός παχυσαρκίας θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα ζητήσει πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας.

Έπειτα από μία αναλυτική συζήτηση με τον ασθενή για τους στόχους και τις ανησυχίες του, καθώς και μετά από την ενημέρωσή του σχετικά με την επέμβαση που του ταιριάζει καλύτερα, ιατρός και ασθενής μπορούν να είναι σίγουροι ότι έχουν επιλέξει την καλύτερη επέμβαση για το συγκεκριμένο περιστατικό.

 

Επέμβαση Γαστρικό μανίκι 

 gastriko-maniki

Γαστρική παράκαμψη

 gastriki-parakampsi

Μέθοδος απώλειας βάρους Περιορισμός (κυρίως)Ελάττωση του μεγέθους του στομάχου και παραγωγής της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης  Περιορισμός και δυσαπορρόφηση

Δημιουργία νεο-στομάχου

Τροποποίηση της διαδικασίας της πέψης

Παραγωγή ορμονών (ινκρετίνες) που προκαλούν ανορεξία

Τροποποιήσεις στο στόμαχο Ελάττωση του μεγέθους του στομάχου80% του στομάχου αφαιρείται.  Δημιουργία νέου γαστρικού θυλάκου

Το στομάχι παρακάμπτεται και ο νέο-στόμαχος ενώνεται με το περιφερικό λεπτό έντερο

Τροποποιήσεις στο λεπτό έντερο Καμία Τμήμα του εντέρου παρακάμπτεται

Ο νέος μικρός στόμαχος ενώνεται με περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου, ώστε να παρακαμφθεί ένα σημαντικό μήκος του γαστρεντερικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση στην απορρόφηση θερμίδων.

Διάρκεια επέμβασης 1.5 ώρα 2 ώρες
Μέση παραμονή στο νοσοκομείο 2 με 3 ημέρες 3 με 4 ημέρες
Περίοδος απουσίας από την εργασία 2 εβδομάδες 2 εβδομάδες
Περίοδος πλήρους ανάρρωσης 3 εβδομάδες 3-4 εβδομάδες
Πλεονεκτήματα Καταστολή της όρεξης

Οριστική λύση

Σχετικά απλή επέμβαση

Μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Η πιο δοκιμασμένη επέμβαση παχυσαρκίας («gold standard»)

Η τροποποίηση της γαστρικής παράκαμψης με μία αναστόμωση έχει εξαιρετικά αποτελέσματα

Μειονεκτήματα Τάση μικρής επανάκτησης βάρουςΓαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενδεχόμενα με έντονα συμπτώματα Πιο πολύπλοκη επέμβαση

Αυξημένες κενώσεις

Καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων και βιταμινών

Προκαλεί ζάλη μετά τη λήψη ζάχαρης (σύνδρομο Dumping)

Τι να αναμένει ο ασθενής από την επέμβαση 60%-70% απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους σε 15 μήνες.Τάση επανάκτησης βάρους μετά την 3ετία σε μερικούς ασθενείς. 80%-90% απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους σε 15 μήνες.

Ταχεία βελτίωση του διαβήτη 2 και της υπέρτασης

Διόρθωση της υπερχοληστερολαιμίας

Χαρακτηριστικά ιδανικού υποψηφίου ανά επέμβαση Απουσία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησηςΑπουσία υπερχοληστερολαιμίας

Καταναλωτής μεγάλου όγκου τροφής

Παρουσία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Αρρύθμιστος διαβήτης τύπου 2

Καταναλωτής γλυκών

 

Αν έχετε οποιονδήποτε προβληματισμό ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 6833193.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Ιασώ General και πιστοποιημένο μέλος του Κολεγίου Χειρουργών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Λαπαροενδοσκοπικής Εταιρίας, είναι στη διάθεσή σας.