Επιπλοκές μετά από επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας

Επιπλοκές μετά από επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας: Πώς αντιμετωπίζονται;

Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση που να μην συνδέεται με ενδεχόμενες  επιπλοκές. Στοχος της τελειοποίησης των χειρουργικών τεχνικών είναι να ελαχιστοποιήσει το ποσοστό των επιπλοκών,  άσχετα με την βαρύτητα της κάθε επέμβασης. Οι επιπλοκές μετά από επεμβάσεις παχυσαρκίας, εάν και δεν παρατηρούνται συχνά, είναι διαχειρίσιμες, εφόσον αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένους χειρουργούς και επιδέχονται επίλυσης.

 

Τι είναι η παχυσαρκία ;

Η παχυσαρκία ορίζεται ως η συσσώρευση λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό και έχει συνδεθεί με τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων υγείας. Θεωρείται πια «επιδημία», καθώς τα ποσοστά εμφάνισής της αυξάνονται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, η συχνότητα είναι επίσης μεγάλη με το 70% των ενήλικων να είναι υπέρβαροι και 7% να είναι κλινικά σοβαρά παχύσαρκοι . Η τάση αυτή ξεκινά από την παιδική ηλικία. Η παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους είναι μείζον ζήτημα  καθώς το 44% των παιδιών ηλικίας 10-12 στην Ευρώπη και το 11% στην Ελλάδα, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

 

Κατανοώντας τα αίτια της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μία πολυσυστηματική νόσος με πολύπλοκη παθοφυσιολογία. Τα αίτια της πάθησης είναι ποικίλα και σχετίζονται τόσο με τον τρόπο ζωής του ατόμου όσο και με γονιδιακούς και βιολογικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει :

  • ο τρόπος ζωής: η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η απουσία σωματικής άσκησης αποτελούν την πρωταρχική αιτία εμφάνισης της παχυσαρκίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα αυτά παθαίνουν βουλιμικές κρίσεις, που οδηγούν σε υπερφαγικά επεισόδια, με κατανάλωση κυρίως επεξεργασμένων φαγητών και γλυκών.
  • τα γονίδια : Έρευνες έχουν δείξει πως η παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να γίνει παχύσαρκο.
  • οι ιατρικές νόσοι: παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός (μη παραγωγή αρκετών θυρεοειδικών ορμονών) και το σύνδρομο Cushing (υπερπαραγωγή στεροειδών ορμονών) προκαλούν τη συσσώρευση κιλών,  χωρίς ωστόσο από μόνες τους να αποτελούν αίτια ανάπτυξης κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας.

Γίνεται φανερό λοιπόν πως η παχυσαρκία συνδέεται τόσο με ψυχολογικούς όσο και βιολογικούς παράγοντες και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Η αντιμετώπιση σε ανθιστάμενες μορφές παχυσαρκίας είναι χειρουργική.

 

Ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η πιο  μακροπρόθεσμη, σταθερή λύση. Η χειρουργική θεραπεία δεν αντιμετωπίζει μόνο την παχυσαρκία αλλά και τις παθήσεις που συχνά τη συνοδεύουν, όπως η υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά προβλήματα, αρθρίτιδα, δυσλιπιδαιμία (κ.α.).

Η διαδικασία επιλογής μίας  επέμβασης κατά της παχυσαρκίας δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές,  ωστόσο συνήθως οι επεμβάσεις που προτιμώνται είναι δύο:

 

Μπορούν να υπάρξουν επιπλοκές μετά από επεμβάσεις παχυσαρκίας ;

Οι επιπλοκές μετά από επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ειναι πλέον σπάνιες (<1%), αλλά υπαρκτές.  Διακρίνονται σε οξείες (άμεσες) και απώτερες (χρόνιες) επιπλοκές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε.

 

Επιπλοκές μετά από επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας:

Επιμήκης γαστρεκτομή

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές αγγίζουν το 1 έως 2% των ασθενών κι αφορούν κυρίως την αιμορραγία και τη διαφυγή στο σημείο διατομής.  Κάποιοι ασθενείς βιώνουν κι άλλες παρενέργειες, όπως :

  • Η επιβράδυνση της διόδου της τροφής στο μικρότερο στομάχι που μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ναυτίας ή τάση προς έμετο.
  • Διατροφικές ελλείψεις
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστρική Παράκαμψη

Ύστερα από την χειρουργική εφαρμογή της γαστρικής παράκαμψης, 1 στους 200 ασθενείς δύναται να αντιμετωπίσει παροδικά διαφυγή στο σημείο διατομής ή μελλοντικά να αναπτύξει έλκος.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι επιπλοκές μετά από επεμβάσεις παχυσαρκίας;

Οι επιπλοκές μετά από επεμβάσεις παχυσαρκίας είναι αντιμετωπίσιμες, εφόσον δοθεί η κατάλληλη προσοχή και εφαρμοστούν οι δέουσες θεραπευτικές επιλογές. Μόνο εξειδικευμένα κέντρα και έμπειροι χειρουργοί παχυσαρκίας πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με επιπλοκές μετά απο μεταβολικές επεμβάσεις.

Οι διατροφικές ελλείψεις καλύπτονται με τη λήψη καθημερινών συμπληρωμάτων διατροφής. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  αντιμετωπίζεται με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα (αντιεκκριτική αγωγή). Τέλος η απόκτηση θετικών προτύπων υγείας και η σωματική άσκηση, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ο ασθενής να εμφανίσει επιπλοκές μετά από επεμβάσεις παχυσαρκίας.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος πραγματοποιεί με εξειδίκευση και εμπειρία τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεταβολικές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα σταθερή απώλεια βάρους με ταυτόχρονη θεραπεία των συνοδών νοσημάτων της παχυσαρκίας. Για την οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, επικοινωνήστε σήμερα μαζί του, για να λάβετε μια σύγχρονη και εξατομικευμένη θεραπεία.