Categories
Blog

Χειρουργήθηκα για κήλη και υποτροπίασε. Γιατί;

Χειρουργήθηκα για κήλη και υποτροπίασε. Γιατί;

Κάθε χειρουργική επέμβαση είναι πιθανό να παρουσιάσει επιπλοκές τόσο κατά τη διεξαγωγή του χειρουργείου όσο και στην περίοδο μετά τη χειρουργική πράξη.

Το είδος της πάθησης, τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, η χειρουργική τεχνική και παράγοντες που σχετίζονται με τη μετεγχειρητική αποκατάσταση, αποτελούν αίτια εμφάνισης αυτών των επιπλοκών.

Επιπλοκές Χειρουργικής Αποκατάστασης Κηλών

Ανάλογα με το είδος της κήλης, τη χειρουργική τεχνική που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπισή της, τα χαρακτηριστικά του ασθενούς και την εμπειρία του χειρουργού, υπάρχουν πιθανότητες να εμφανιστούν επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της υποτροπής τηςκήλης.

Υποτροπή Κήλης

Ως υποτροπή κήλης ορίζεται η επανεμφάνισή της στην περιοχή που έχει ήδη πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η πρωτοπαθής κήλη. Συνηθέστερα, η υποτροπή εμφανίζεται με τη δημιουργία μιας μαλακής, προβάλλουσας μάζας, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχουν σαφή κλινικά ευρήματα, η παρουσία υποτροπής επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές εξετάσεις.

Αίτια και Παράγοντες Υποτροπής Κήλης

Υπάρχουν πολλά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην υποτροπή μιας κήλης. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Αλόγιστα αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση από καταστάσεις όπως ο έντονος βήχας και η άρση βάρους, ιδίως κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο μετά την αποκατάσταση της πρωτοπαθούς κήλης
  • Κακή επούλωση του χειρουργικού τραύματος σε άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η παρουσία διαβήτη, η λήψη κορτιζόνης, η συνύπαρξη ή το ιστορικό νεοπλασιών
  • Η χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ήταν κακή τεχνικά ή δεν ήταν κατάλληλη για τη συγκεκριμένη περίπτωση

Επιπλέον των ανωτέρω αιτιών, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που ενισχύουν τις πιθανότητες για υποτροπή. Έτσι, έχει σημασία η μορφή της κήλης, καθώς μια κοιλιοκήλη έχει περισσότερες πιθανότητες να υποτροπιάσει σε σχέση με μια βουβωνοκήλη. Επίσης, τα άτομα με παθήσεις όπως παχυσαρκία, χρόνια δυσκοιλιότητα και εξασθενημένους ιστούς από χρόνιο βήχα (καπνιστές) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ξανά κήλη.

Αντιμετώπιση Υποτροπής Κήλης

Η βασική αρχή για την αντιμετώπιση της υποτροπής μίας βουβωνοκήλης ή μηροκήλης, είναι η εφαρμογή διαφορετικής τεχνικής από αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο χειρουργείο. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση αποτελεί μία ιδανική επιλογή αν είχε προηγηθεί ανοικτό χειρουργείο, καθώς η αποκατάσταση διενεργείται σε πιο εσωτερικό επίπεδο από αυτό της αρχικής επέμβασης.

Όσον αφορά την υποτροπιάζουσα κοιλιοκήλη, ιδίως επί μεγάλων χασμάτων, η ολική κοιλιακή αναδόμηση (abdominal wall reconstruction) με την τοποθέτηση πλέγματος εντός των μυικών στρωμάτων αποτελεί την επιλογή για οριστική θεραπεία.

Βασικός παράγοντας για την επιτυχή πορεία της επανεπέμβασης της κήλης είναι η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού που θα το αναλάβει. Είναι σημαντικό ο χειρουργός να είναι πλήρως ενημερωμένος και εξοικειωμένος με όλες τις νέες μεθόδους αποκατάστασης. Έτσι, μπορεί να εφαρμόσει στον ασθενή εκείνη που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην περίπτωσή του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση υποτροπιαζουσών κηλών, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2106833193. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι στη διάθεσή σας.

Καλεστε μας