Κακοήθης (νοσογόνος / κλινικά σοβαρή) παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί μία μάστιγα της σύγχρονης εποχής που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η κακοήθης (νοσογόνος) παχυσαρκία είναι πλέον μία πολύ συχνή ασθένεια, με πολυάριθμες συνοσυρότητες, που απαιτεί αντιμετώπιση και σχεδόν πάντα χειρουργική θεραπεία.

Τι είναι η κακοήθης (νοσογόνος) παχυσαρκία ;

Η κακοήθης (νοσογόνος) παχυσαρκία αποτελεί μία κοινή, αλλά πολύπλοκη ασθένεια. Η κακοήθης παχυσαρκία (παχυσαρκία 3ου σταδίου) αφορά άτομα όπου ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μεγαλύτερος από 40 (ΔΜΣ> 40).

Η κακοήθης (νοσογόνος) παχυσαρκία αποτελεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο της Κλίμακας Παχυσαρκίας και κρούει δυνατά τον κώδωνα του κίνδυνου. Η παχυσαρκία τρίτου σταδίου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων και ως εκ τούτου η άμεση αντιμετώπιση της αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

ΔΜΣ= Kg/m2
ΔΜΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΔΜΣ <18 Λιποβαρής
18.1 <ΔΜΣ<24.9 Φυσιολογικό σωματικό βάρος
25 <ΔΜΣ<29.9 Υπέρβαρος
30 <ΔΜΣ<34.9 Παχύσαρκος
35 <ΔΜΣ <39.9 Σοβαρά Παχύσαρκος
ΔΜΣ>40 Νοσογόνος παχυσαρκία

Ποια είναι η αιτία της εμφάνισης της κακοήθους παχυσαρκίας ;

Η κλίμακα ταξινόμησης της παχυσαρκίας αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο κατάταξης της παχυσαρκίας και αξιολόγησης των κινδύνων που συνεπάγεται. Η παχυσαρκία κάνει την εμφάνισή της όταν ο ΔΜΣ ενός ατόμου κυμαίνεται από 30 έως 34,9. Ωστόσο, αν δεν αναστραφεί η πορεία, οι πιθανότητες εξέλιξης στην κλινικά σοβαρή μορφή της νόσου είναι μεγάλες. Συνεπώς, εάν ένα άτομο δεν αντιμετωπιστεί δραστικά κατά το πρώιμο στάδιο (1ο στάδιο) της παχυσαρκίας, τότε η πιθανότητα προοδευτικά να εμφανίσει την κακοήθη μορφή της πάθησης είναι ισχυρή.

Πρέπει να σημειωθεί πως η κύρια αιτία εμφάνισης της παχυσαρκίας είναι η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, περισσότερων από αυτές που χρησιμοποιεί το σώμα για τις βασικές σωματικές λειτουργίες. Επιπρόσθετα, συνυπάρχουν διάφοροι ορμονικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Κακοήθης (νοσογόνος) παχυσαρκία : Κίνδυνοι

Η κακοήθης (νοσογόνος) παχυσαρκία είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη χρόνια νόσος που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης :

Η παχυσαρκία του 3ου σταδίου μειώνει το συνολικό προσδόκιμο ζωής κατά 7-10 χρόνια, αποτελώντας ταυτόχρονα τροχοπέδη στην ομαλή καθημερινότητα του ατόμου.

Πώς επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας;

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι συνήθως αποτέλεσμα της μη έγκυρης πρόληψης αλλά και μη έγκαιρης αναγνώρισης και αντιμετώπισης των πρώιμων σταδίων της παχυσαρκίας (1ο και 2ο). Στην ακραία αυτή μορφή παχυσαρκίας, η συντηρητική αντιμετώπιση σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της κακοήθους παχυσαρκίας αποτελεί η ιατρική προσέγγιση που περιλαμβάνει την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και ακολούθως τη χειρουργική αντιμετώπιση.

Η κακοήθης (νοσογόνος) παχυσαρκία είναι μία μορφή παχυσαρκίας που απαιτεί την εφαρμογή ισχυρών και μακροπρόθεσμα επιτυχών χειρουργικών τεχνικών. Η μέθοδος επιλογής εξαρτάται από τα κλινικά χαρακτηριστικά του ασθενή, τα συνοδά προβλήματα υγείας, τις διατροφικές συνήθειες καθώς και από τον τρόπο ζωής του. Η μεταβολική χειρουργική παρέμβαση στη νοσογόνο παχυσαρκίας περιλαμβάνει κυρίως:

  • Γαστρικό sleeve (μανίκι) : Αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του στομάχου, μειώνοντας τη χωρητικότητα του, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία έντονου πρώιμου κορεσμού.
  • Γαστρική παράκαμψη (bypass): Πραγματοποιείται διαχωρισμός του στομάχου και δημιουργία ενός μικρού γαστρικού θυλάκου που υποδέχεται την τροφή. Η μέθοδος αυτή αποβλέπει στον περιορισμό λήψης τροφής αλλά και στην ελάττωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων.
  • Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης : Διαχωρίζεται χειρουργικά το στομάχι και δημιουργείται ένας στενός επιμήκης γαστρικός θύλακος ο οποίος αναστομώνεται (ενώνεται) με ένα περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Η επέμβαση συμβάλλει στην σημαντική υποαπορρόφηση θερμίδων από τα λίπη και τους υδατάνθρακες.
  • Χολοπαγκρεατικές εκτροπές / SADI-s: Ισχυρές δυσαπορροφητικές επεμβάσεις με παράκαμψη από την επαφή με την τροφή σημαντικού μέρους του λεπτού εντέρου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεταβολικής χειρουργικής ;

Η μεταβολική χειρουργική, με την προϋπόθεση της κατάλληλης επιλογής για κάθε ασθενή με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία, σχετίζεται με μοναδικά οφέλη, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα:

  • Μακροπρόθεσμα σταθερή διατήρηση του σωματικού βάρους
  • Υποχώρηση και πρόληψη εμφάνισης συνοδών νοσημάτων
  • Βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής
  • Ανάκτηση της λειτουργικότητας του ατόμου

Εάν αναζητείτε λύση για την αντιμετώπιση της κακοήθους (νοσογόνου) παχυσαρκίας επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος , με τη διεπιστημονική ομάδα που τον πλαισιώνει, κατέχει μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.  Έχει εκτελέσει πολυάριθμες βαριατρικές επεμβάσεις και επανεπεμβάσεις (certified bariatric surgeon). Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι Διευθυντής της Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας & Διαβήτη της Κλινικής Metropolitan General και έχει εκλεγεί Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ).

Οι ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία αποτελούν την τελική έκβαση μίας προοδευτικά επιδεινούμενης πορείας. Σαφώς βέβαια, στην παθοφυσιολογία της νοσογόνου παχυσαρκίας εμπλέκονται πολλοί ορμονικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Όσα άτομα πάσχουν από κακοήθη παχυσαρκία είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα  αντιμετωπίσουν συνοδά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση. Είναι σαφές λοιπόν πως η κακοήθης παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της κακοήθους παχυσαρκίας απαιτεί σχεδόν πάντα τη διεξαγωγή βαριατρικής / μεταβολικής χειρουργικής. Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σκοπεύει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην αποκατάσταση της συνολικής υγείας του ατόμου.

Καλεστε μας