Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης

Η ομφαλοκήλη δημιουργείται όταν κάποιος εσωτερικό σπλάγχνο (π.χ. λίπος ή έντερο) προβάλλει και δημιουργεί μία διόγκωση του μυϊκού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού. Τα νεογνά εμφανίζουν ομφαλοκήλη συχνά, σε ποσοστό μέχρι και 20%, ωστόσο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κήλη των νεογνών δεν απαιτεί χειρουργική θεραπεία και υποχωρεί μόνη της.

Στον αντίποδα, η αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης στους ενήλικες γίνεται μόνο χειρουργικά. Αν και θεωρείται ως επέμβαση ρουτίνας η οποία επιτρέπει άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η καθυστέρηση αναζήτησης ιατρικής συμβουλής ενέχει κινδύνους για επιπλοκές και ανεπιθύμητα συμβάματα. Τις τελευταίες δεκαετίες, η ανάπτυξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής οδήγησε στην ολοένα και πιο συχνή λαπαροσκοπική προσέγγιση στη χειρουργική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης. Ταυτόχρονα, έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές αποκατάστασης με στόχο της ελαχιστοποίηση της υποτροπής της κήλης.

 

Σε ποιες περιπτώσεις διενεργείται λαπαροσκοπικά η χειρουργική θεραπεία;

Η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη όταν η κήλη:

  • προκαλεί πόνο
  • είναι στραγγαλισμένη
  • είναι μεγαλύτερη από ένα εκατοστό

 

Ποια διαδικασία ακολουθείται;

Συνήθως, η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Η ομφαλοκήλη αποκαθίσταται λαπαροσκοπικά μέσω τριών συνήθως τομών μεγέθους 0.5 έως 1 εκατοστού και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι απαραίτητη η λαπαροσκοπική τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος.

 

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής θεραπείας έναντι της ανοικτής τεχνικής.

Σήμερα, οι περισσότερες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των κηλών πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά και οι κύριοι λόγοι γι’ αυτό είναι:

  • Μικρότερος χρόνος ανάρρωσης (οι ασθενείς είναι γενικά σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ότι συμβαίνει με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση)
  • Συνήθως δεν απαιτείται καθόλου παραμονή στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση
  • Πολύ μικρότερες ουλές από ό,τι στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση (τομές 1 εκατοστού σε αντίθεση με τομές 4-5 εκατοστών)
  • Λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης – Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί κάποια δυσφορία ή ενόχληση όσο η αναισθησία εξασθενεί. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ίδια κιόλας ημέρα της επέμβασης.

Το πρώτο 24ωρο καλό θα ήταν να μην οδηγεί, να μη χειρίζεται μηχανήματα και να μην καταναλώνει αλκοόλ. Θα υπάρχουν μικρές ουλές οι οποίες θα επουλωθούν σε περίπου 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό ωστόσο να γίνει κατανοητό πως ο κάθε ασθενής αναρρώνει με διαφορετικό τρόπο μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Ο ακριβής χρόνος αποκατάστασης θα εξαρτηθεί και από τη γενική κατάσταση υγείας του και από το πόσο περίπλοκη ήταν η χειρουργική επέμβαση.

 

Ο  Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος,  είναι διαπιστευμένος Χειρουργός Αριστείας στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων για την αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Έχει λάβει 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

 

Ο ιατρός διαθέτει πολυετή κλινική εμπειρία και εξειδίκευση και, χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες ιατρικές τεχνικές, θα σας συμβουλεύσει υπεύθυνα και θα σας απαλλάξει από τα συμπτώματα και τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η ομφαλοκήλη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία, επικοινωνήστε μαζί του.