Λαπαροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση της επιγαστρικής κήλης

Η λαπαροσκοπική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, συμπεριλαμβανομένης της επιγαστρικής κήλης, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή καθιστώντας εφικτή την ταχύτερη επιστροφή του στις καθημερινές του ασχολίες.

 

Ποια κήλη όμως ονομάζεται επιγαστρική;

Επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής, ονομάζεται η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος που αναπτύσσεται μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου (επιγάστριο). Η επιγαστρική κήλη συναντάται σχετικά σπάνια συγκριτικά με άλλες κήλες και εμφανίζεται συχνότερα στο ανδρικό φύλο. Όπως και οποιαδήποτε άλλη κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, η επιγαστρική κήλη οφείλεται στη διάρρηξη ενός σημείου του κοιλιακού τοιχώματος. Πιο συγκεκριμένα, όταν το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενήσει αυξάνονται οι πιθανότητες να το διαπεράσει κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο το οποίο στη συνέχεια προβάλλει κάτω από το δέρμα.

 

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της επιγαστρικής κήλης;

Η βασικότερη αιτία εμφάνισης της επιγαστρικής κήλης είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης η οποία οδηγεί στην εξασθένηση του κοιλιακού τοιχώματος και κατ’ επέκταση στη δημιουργία της κήλης. Κυριότερες αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση της επιγαστρικής κήλης είναι οι ακόλουθες:

  • Η άρση μεγάλου βάρους
  • Ο έντονος/χρόνιος βήχας
  • Η χειρωνακτική εργασία
  • Η παχυσαρκία
  • Οι απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος
  • Η εμφάνιση ενός ενδοκοιλιακού όγκου
  • Το κάπνισμα το οποίο προκαλεί βλάβη του συνδετικού ιστού

 

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν την ύπαρξη επιγαστρικής κήλης;

Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που συνοδεύει την επιγαστρική κήλη είναι μία ορατή διόγκωση ανάμεσα στο στέρνο και τον ομφαλό. Η διόγκωση αυτή συνήθως εξαφανίζεται όταν ο ασθενής ξαπλώνει και εμφανίζεται ξανά όταν στέκεται όρθιος. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι αισθάνονται ενόχληση ή και αίσθηση πίεσης στην περιοχή η οποία γίνεται πιο έντονη κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων.

 

Όταν παρουσιάζονται σοβαρότερα συμπτώματα όπως ξαφνικός οξύς πόνος, ναυτία ή τάση για έμετο, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχει παρουσιαστεί μία σοβαρή επιπλοκή της κήλης η οποία ονομάζεται περίσφιξη. Σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή θεραπείας θα πρέπει να είναι άμεση ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις.

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της επιγαστρικής κήλης

Η οριστική αντιμετώπιση της επιγαστρικής κήλης απαιτεί την διενέργεια χειρουργικής επέμβασης από εξειδικευμένο χειρουργό. Η σύγχρονη χειρουργική πρακτική περιλαμβάνει ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, έχοντας περιορίσει σημαντικά παλαιότερες τεχνικές που είχαν δύσκολη μετεγχειρητική πορεία για τον ασθενή. Μια από αυτές τις μεθόδους είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση της επιγαστρικής κήλης.

 

Πώς διενεργείται η επέμβαση;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση διενεργείται μέσα από τρεις πολύ μικρές τομές μερικών χιλιοστών. Από τη μεγαλύτερη τομή εισάγεται το οπτικό λαπαροσκόπιο και από τις δύο μικρότερες τα χειρουργικά εργαλεία. Το λαπαροσκόπιο έχει προσαρτημένη πάνω του μία κάμερα υψηλής ευκρίνειας η οποία δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα να παρακολουθεί το χειρουργικό πεδίο σε πραγματικό χρόνο. Χάρη στο λαπαροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία, η κήλη ανατάσσεται ταχύτατα και στη συνέχεια τοποθετείται ένα ειδικό πλέγμα για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος.

 

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση επιγαστρικής κήλης: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η λαπαροσκοπική μέθοδος συγκριτικά με την ανοιχτή είναι τα ακόλουθα:

  • Δεν απαιτεί μεγάλη τομή στο κοιλιακό τοίχωμα
  • Αποτελεί μία αναίμακτη μέθοδο η οποία εκμηδενίζει τον διεγχειρητικό και μετεγχειρητικό πόνο.
  • Επιτρέπει την ταχεία ανάρρωση και επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητά του.
  • Μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών μετά το χειρουργείο.
  • Επιτρέπει την ταυτόχρονη διόρθωση άλλων κηλών που μπορεί να μην ήταν εμφανείς κλινικά ή μέσω των απεικονιστικών εξετάσεων, με τη χρήση ευρείας επικάλυψης πλέγματος
  • Δεν απαιτεί την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Σε περίπτωση όμως που απαιτηθεί, η παραμονή του ασθενούς περιορίζεται σε μόλις μία ημέρα.
  • Προσφέρει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα -χωρίς σημάδια και ουλές- χάρη στις μικρές τομές που διενεργούνται κατά την επέμβαση.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από τον μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.