Λίπωμα
Το λίπωμα είναι ο συχνότερος καλοήθης όγκος των μαλακών μορίων και αναπτύσσεται στον υποδόριο λιπώδη ιστό, δηλαδή στην περιοχή κάτω από το δέρμα. Προκαλείται λόγω της τοπικής υπερ-συσσώρευσης λίπους και συνήθως περιβάλλεται από ένα περίβλημα (κάψα). Το λίπωμα εκδηλώνεται ως τοπικό εξόγκωμα και το σχήμα του είναι συνήθως στρογγυλό, αλλά μπορεί να είναι και ωοειδές ή ακανόνιστο. Τα λιπώματα δεν μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινώματα παρά μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και η ακριβής αιτία που τα προκαλεί παραμένει άγνωστη. Αρκετά σπάνια, η εμφάνιση της πάθησης οφείλεται σε γονιδιακούς παράγοντες, στα πλαίσια της οικογενούς πολλαπλής λιπωμάτωσης.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του λιπώματος είναι:
- Έχει μαλακή υφή
- Είναι συμπαγής όγκος
- Μπορεί να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου
- Είναι ευκίνητο
- Δεν προκαλεί πόνο, φαγούρα ή αιμορραγία
Σε ποια μέρη του σώματος εμφανίζεται;
Το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος εντοπίζεται λίπος. Συχνότερα, ο καλοήθης αυτός όγκος εντοπίζεται:
- Στα χέρια
- Στους ώμους
- Στα πόδια
- Στο λαιμό
- Στην κοιλιά
- Στο θώρακα
- Στον αυχένα
- Στη ράχη
- Στο μέτωπο
Εκτός από αυτά τα σημεία, το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στο εσωτερικό του σώματος, έχοντας γένεση το σπλαγχνικό λίπος που περιβάλλει τα ενδοκοιλιακά όργανα.
Τι συμπτώματα εμφανίζει το Λίπωμα;
Συνήθως το λίπωμα δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι ασθενείς αντιλαμβάνονται την παρουσία του μόνο όταν αυξηθεί το μέγεθός του.
Κάποια λιγότερο συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το λίπωμα, είναι:
- Πόνος όταν το λίπωμα ασκεί πίεση σε κάποιο παρακείμενο νεύρο
- Μούδιασμα
- Δυσκολία κινήσεων
- Αίσθημα βάρους ή/και πίεσης
Πώς γίνεται η διάγνωση για το λίπωμα;
Η διάγνωση τίθεται συνήθως κατά την κλινική εξέταση λόγω της τυπικής εικόνας που παρουσιάζει το λίπωμα. Κύρια χαρακτηριστικά του λιπώματος είναι ότι είναι μαλακό και λείο στην υφή αλλά και ευκίνητο (κινείται εύκολα κάτω από το δέρμα). Ορισμένες φορές διενεργείται συμπληρωματικά υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία ώστε να διευκρινιστούν τα χαρακτηριστικά της βλάβης, ιδίως για λιπώματα της ράχης ή του αυχένα.
Η διάγνωση του λιπώματος είναι απαραίτητο να γίνεται από έμπειρο Χειρουργό. Ο λόγος είναι ότι παρόμοια εμφάνιση με το λίπωμα έχει στα αρχικά του στάδια και το λιποσάρκωμα, ένα σπάνιο είδος κακοήθειας του λιπώδους ιστού. Μετά την αφαίρεση του λιπώματος, η βλάβη αποστέλλεται για βιοψία ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και ιστοπαθολογικά.
Χειρουργική Θεραπεία
Όταν ένα λίπωμα αυξάνει σε μέγεθος, δημιουργεί ενοχλήματα ή υπάρχει υπόνοια κακοήθειας, θα πρέπει πάντα να αφαιρείται. Η αφαίρεση του γίνεται χειρουργικά ώστε να γίνει ολική εκτομή της βλάβης και να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης. Ανάλογα με το μέγεθος του λιπώματος απαιτείται είτε τοπική είτε γενική αναισθησία. Σε κάθε περίπτωση, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, συστήνεται η πρώιμη αφαίρεσή του ώστε η επέμβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και να επιτευχθεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Χειρουργική εκτομή με Laser
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται επιβοηθητικά και η μέθοδος του χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) για την αφαίρεση του λιπώματος. Η θεραπεία με Laser είναι μια διαδικασία αναίμακτη, ανώδυνη, με μικρότερες τομές και σημάδια.
Σε κάθε περίπτωση, ο Χειρουργός λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους πριν να επιλέξει ποια θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσει. Τα δεδομένα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του είναι το μέγεθος του λιπώματος, το σημείο στο οποίο βρίσκεται, η συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς κλπ.
Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, για μια εμπεριστατωμένη διάγνωση και μία ακόλουθη εξειδικευμένη θεραπεία.