Πιστοποιημένος Χειρουργός Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών

Ο Ιατρός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, είναι από τους ελάχιστους Χειρουργούς στη χώρα μας, με τόσο μακρά ενασχόληση στον τομέα της Χειρουργικής Αντιμετώπισης των Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος.

Από τα πρώτα του βήματα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης κάθε μορφής κήλης. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, με Εξειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική, Λαπαροσκοπική, Ενδοσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η εξειδίκευσή του αυτή, είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης και συνεχούς εκπαίδευσης, σε πολυάριθμα διεθνή εκπαιδευτικά και μεταπτυχιακά προγράμματα & εργασίας σε διεθνούς φήμης νοσοκομειακά κέντρα της Ευρώπης.

Είναι πρωτοπόρος στην αποκατάσταση των κηλών της βουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη και μηροκήλη) με τη χρήση της ελάχιστα επεμβατικής ενδοσκοπικής, εξωπεριτοναϊκής τεχνικής (TEP και eTEP) (specialized hernia surgeon).

Το 2019, ταξίδεψε στην Ιταλία, με στόχο να εκπαιδευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική, την πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική του αιώνα μας. Αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έλαβε τη ρομποτική πιστοποίηση στο κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας. Το κέντρο αυτό θεωρείται ως κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική, έχοντας ως επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και οργανωτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν από τους πιο έμπειρους ρομποτικούς χειρουργούς στην Ευρώπη.

Πιο πρόσφατη διάκριση του Χειρουργού, αποτελεί η πιστοποίηση Mastery in Hernia Surgery  που έλαβε από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). O Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στη χώρα μας, που έχει διακριθεί ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος.

 

Ταυτοχρόνως, το Νοσοκομείο  Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα, ο Ιατρός ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

Τα κριτήρια αξιολόγησης του SRC για την παροχή της πιστοποίησης Master Surgeon, την οποία έλαβε ο Δρ. Σπυρόποουλος, όπως αναφέρονται στην επίσημη Ιστοσελίδα του Φορέα είναι:

  1. Εμπειρία: Απαιτειται μεγάλος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιεί ο Χειρουργός, ανά έτος.
  2. Εξοπλισμός: Αξιολογείται η ορθή χρήση και η εξοικείωση με προηγμένο και σύγχρονο χειρουργικό εξοπλισμό.
  3. Αφοσίωση: Απαιτείται η πλήρης εναρμόνιση στις αρχές της Χειρουργικής και η συνεχής εξελιξη και εκπαίδευση (continuing medical education), τουλάχιστον ανά 3ετια.
  4. Τυποποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.  Απαιτείται σταθερή αναπαραγωγή των διαφόρων τύπων χειρουργικής επέμβασης και συγκεκριμένη χειρουργική ομάδα, με επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων για κάθε ασθενή.
  5. Νοσηλευτικό προσωπικό & προσωπικό υποστήριξης: Ο κατάλληλος υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει εξειδικευμένη και άρτια εκπαιδευμένη ομάδα συνεργατών, καθώς και να παρέχει συνεχή εκπαίδευση των μελών.
  6. «Εκπαίδευση» ασθενών: Ο υποψήφιος Χειρουργός, θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει τους ασθενείς του καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο). Θα πρέπει να παρέχει επαρκείς και σαφείς οδηγίες, οι οποίες θα εναρμονίζονται με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς.
  7. Αξιολόγηση Ποιότητας: Ο Ιατρός θα πρέπει να διατηρεί αρχείο για κάθε ασθενή που έχει χειρουργήσει.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και κέντρου Αριστείας του Metropolitan General στη Χειρουργική Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, δεσμεύεται να συνεχίσει να εκτελεί το χειρουργικό του καθήκον, με τον ίδιο ζήλο κάθε ημέρα. Ταυτοχρόνως, διατηρεί αμείωτη επιθυμία για συνεχή εκπαίδευση και εξέλιξη στο πεδίο των κηλών, αλλά και σε άλλους χειρουργικούς τομείς, με μοναδικό στόχο την παροχή των πιο εξειδικευμένων χειρουργικών υπηρεσιών.