Όζοι του Θυρεοειδούς

Όζοι του Θυρεοειδούς αδένα: Πότε γίνονται επικίνδυνοι;

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι μικρά σφαιρικά ογκίδια τα οποία σχηματίζονται στο εσωτερικό του θυρεοειδή αδένα. Το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλει, ενώ μπορεί να είναι συμπαγείς ή να περιέχουν υγρό. Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που συνυπάρχουν συμπτώματα ή ακόμα σοβαρότερες περιπτώσεις όπου οι όζοι μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια.

 

Ποιες είναι όμως οι αιτίες εμφάνισης των όζων του θυρεοειδούς;

Μέχρι και σήμερα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι μηχανισμοί δημιουργίας όζων του θυρεοειδούς. Ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους είναι:

  • Η έλλειψη ιωδίου
  • Η χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα
  • Οι κύστεις του θυρεοειδούς
  • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων
  • Η υπερανάπτυξη του φυσιολογικού θυρεοειδικού ιστού

 

Συμπτώματα

Όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι καλοήθεις όζοι του θυρεοειδούς είναι ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης ή απεικονιστικών εξετάσεων. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από συμπτώματα όπως:

  • Ορατό ή ψηλαφητό εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Δύσπνοια
  • Βραχνάδα ή αλλαγές στη φωνή
  • Πόνος ή ευαισθησία στον αυχένα
  • Διευρυμένος θυρεοειδής αδένας (βρογχοκήλη)

 

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν και άλλες παθήσεις πέραν των όζων του θυρεοειδούς. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αξιολογούνται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, ώστε στη συνέχεια να ακολουθεί η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.

 

Όζοι Θυρεοειδούς: Πότε γίνονται επικίνδυνοι;

Οι όζοι του θυρεοειδούς γίνονται επικίνδυνοι όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έγκυρη διάγνωση και εφαρμογή θεραπείας είναι σημαντική. Τα χαρακτηριστικά των όζων και οι συνθήκες που χρειάζονται περαιτέρω αξιολόγηση είναι:

  • Το μεγάλο μέγεθος. Οι μεγαλύτεροι όζοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι καρκινικοί.
  • Η ταχεία ανάπτυξη των όζων. Οι όζοι που αναπτύσσονται γρήγορα ή παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές στο μέγεθός τους πρέπει να αξιολογούνται άμεσα ιατρικά.
  • Η ηλικία του ασθενή. Σε νεότερους ασθενείς, οι πιθανότητες κακοήθειας είναι ελαφρώς αυξημένες συγκριτικά με τους ενήλικες.
  • Η προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία. Όταν ένα παιδί εκτίθεται σε ακτινοβολία στο κεφάλι, στον λαιμό ή στον θώρακα, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς στην ενήλικη ζωή.
  • Ύποπτα χαρακτηριστικά στην απεικόνιση. Ορισμένα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στο υπερηχογράφημα ή σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, μπορεί να εγείρουν υποψίες για κακοήθεια.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των όζων του θυρεοειδούς;

Για τη διάγνωση των όζων του θυρεοειδούς απαιτείται η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή, η καταγραφή των συμπτωμάτων του, η φυσική εξέταση και η διενέργεια απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων. Εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς ή αξονική τομογραφία τραχήλου μπορεί να απαιτηθούν. Σε περίπτωση που ένας όζος φανεί ύποπτος ή πληροί ορισμένα κριτήρια για κακοήθεια θα ακολουθήσει η βιοψία του. Με βάση τα αποτελέσματα των παραπάνω διαδικασιών, ο ιατρός είναι σε θέση να καθορίσει εάν ο όζος είναι καλοήθης ή κακοήθης και στη συνέχεια να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

 

Όζοι θυρεοειδούς: Ποια είναι η θεραπεία;

Η επιλογή θεραπείας των όζων του θυρεοειδούς εξαρτάται από το είδος τους (καλοήθεις ή κακοήθεις), την εξέλιξη και τα συμπτώματά τους, καθώς και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενή. Εάν οι όζοι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα, ο ιατρός μπορεί να προτείνει απλώς την παρακολούθησή τους. Αντίθετα, σε περιπτώσεις κακοήθειας ή πολύ σοβαρών συμπτωμάτων, απαιτείται η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα μέσω της θυρεοειδεκτομής.

 

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα σας η οποία μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία όζων του θυρεοειδούς μην ανησυχήσετε, αλλά λάβετε τα μέτρα σας. Κλείστε το συντομότερο δυνατόν το ραντεβού σας με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, για να προχωρήσει στη διάγνωση του προβλήματός σας και στη συνέχεια να σας προτείνει την ιδανική θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες σας.