Ο θυρεοειδής είναι ο σημαντικότερος αδένας του ενδοκρινικού συστήματος και βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού, κάτω από το “μήλο του Αδάμ”. Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει στη ρύθμιση του βασικού μεταβολισμού καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Ποιος είναι ο ρόλος του θυρεοειδή;
Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες (Θυροξίνη, τριιωδοθυρονίνη, αντίστροφη τριιωδοθυρονίνη, καλσιτονίνη) με ποικίλες λειτουργίες. Συγκεντρωτικά, οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τις ακόλουθες σωματικές λειτουργίες:
- Την αναπνοή
- Την πέψη
- Τον βασικό μεταβολισμό του οργανισμού
- Τη θερμοκρασία του σώματος
- Την ανάπτυξη του εγκεφάλου
- Τον καρδιακό ρυθμό
- Την ομοιοστασία του δέρματος και των οστών
Θυρεοειδής – Παθήσεις
Ο θυρεοειδής είναι δυνατόν να εμφανίσει διαφορετικές παθήσεις, από τις οποίες κάποιες αφορούν τη λειτουργία του ενώ άλλες τη δομή του. Οι λειτουργικές παθήσεις έχουν ως χαρακτηριστικό τη διαταραχή του ρυθμού παραγωγής των ορμονών του θυρεοειδή αδένα. Οι μορφολογικές παθήσεις έχουν ως χαρακτηριστικό την αλλαγή στη δομή του αδένα.
Λειτουργικές παθήσεις
Υποθυρεοειδισμός: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει τη φυσιολογική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την πάθηση είναι μεταξύ άλλων η κόπωση, η αύξηση βάρους, η δυσανεξία στο κρύο και η δυσκοιλιότητα.
Υπερθυρεοειδισμός: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει μεγαλύτερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών από τη φυσιολογική. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την πάθηση είναι μεταξύ άλλων η απώλεια βάρους, η ταχυκαρδία και η εφίδρωση.
Θυρεοειδίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα που προκαλείται είτε από ιογενή λοίμωξη ή είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας (θυρεοειδίτιδα Hashimoto). Κύρια συμπτώματα στις ιογενείς θυρεοειδίτιδες είναι ο πόνος στο λαιμό, ο πυρετός και η κόπωση.
Μορφολογικές παθήσεις
Βρογχοκήλη: Πρόκειται για διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, η οποία προκαλείται εξαιτίας ποικίλων καταστάσεων. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την αίσθηση πίεσης στον λαιμό, τη δυσκολία στην αναπνοή, τον βήχα και το βράγχος φωνής.
Θυρεοειδικοί όζοι: Αποτελούν μικρά, συνήθως καλοήθη ογκίδια τα οποία αναπτύσσονται στο εσωτερικό του θυρεοειδή αδένα. Ορισμένες φορές είναι ασυμπτωματικά, ενώ άλλες μπορεί να προκαλούν συμπτώματα όπως το πρήξιμο στον λαιμό ή δυσκολία στην κατάποση.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Υπάρχουν διάφοροι τύποι, ωστόσο η συχνότερη μορφή είναι βραδείας εξέλιξης. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, εμφανίζονται συμπτώματα όπως η τοπική διόγκωση και ο πόνος στο λαιμό, η βραχνάδα ή δυσκολία στην ομιλία και η δυσκολία στην κατάποση.
Προβλήματα Θυρεοειδούς: Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια;
Οι διαφορετικές παθήσεις που επηρεάζουν τον θυρεοειδή εμφανίζουν πολλές φορές διαφορετικά συμπτώματα μεταξύ τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο θυρεοειδής έχει συγκεκριμένο ρόλο σε ορισμένα συστήματα του οργανισμού, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα τα οποία μπορεί να είναι σημάδι κάποιας πάθησής του. Σε γενικές γραμμές τα πρώιμα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι τα ακόλουθα:
- Αργός ή γρήγορος καρδιακός ρυθμός
- Απώλεια ή αύξηση βάρους που δεν οφείλεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών
- Δυσκολία στην ανοχή του κρύου ή της ζέστης
- Ψυχολογικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη ή άγχος
- Ακανόνιστη έμμηνος ρύση (για τις γυναίκες)
Θυρεοειδικές παθήσεις – Θεραπεία
Όταν εμφανιστεί μια πάθηση στον θυρεοειδή, η αρχική αντιμετώπισή της σε πολλές περιπτώσεις είναι η συντηρητική θεραπεία με τη χρήση φαρμάκων. Εάν όμως η πάθηση δεν ρυθμίζεται συντηρητικά, δημιουργεί προβλήματα στον ασθενή ή πρόκειται για κακοήθεια, τότε μπορεί να απαιτηθεί η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς. Η θυρεοειδεκτομή όπως ονομάζεται διενεργείται επίσης και για να αποκλειστεί η υπόνοια ύπαρξης καρκινώματος στον θυρεοειδή. Συνήθως κατά την επέμβαση αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί μόνο ένα τμήμα του (λοβεκτομή).
Για μια εξατομικευμένη χειρουργική αξιολόγηση του θυρεοειδούς σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο.