Επιγαστρική κήλη

Τι είναι η επιγαστρική κήλη;

επιγαστρική κήλη (κήλη της λευκής γραμμής) είναι μία μορφή κήλης που αναπτύσσεται στο επιγάστριο, στην περιοχή της κοιλιάς, μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου. Εμφανίζεται σε τριπλάσια συχνότητα στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Πρόκειται για μια όχι συχνή μορφή κήλης, καθώς εμφανίζεται περίπου στο 2-3% του συνολικού πληθυσμού, συνήθως στην ηλικία από 30 έως 40 χρονών.

Πώς δημιουργείται η επιγαστρική κήλη ;

Σε μία βαθύτερη ανάλυση, η επιγαστρική κήλη είναι το «εξόγκωμα» που εντοπίζεται στο επάνω μέρος του κοιλιακού τοιχώματος, στο επιγάστριο. Η εμφάνιση του «εξογκώματος» είναι αποτέλεσμα της προβολής ενός ενδοκοιλιακού οργάνου δια μέσου της λευκής γραμμής. Η λευκή γραμμή βρίσκεται στη μέση της κοιλιάς και δημιουργείται από την συνένωση των απονευρώσεων των δύο ορθών κοιλιακών μυών. Γι’ αυτό τον λόγο, η επιγαστρική κήλη εκτείνεται από το στέρνο μέχρι τον ομφαλό.

Μία επιγαστρική κήλη μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της λευκής γραμμής, ενώ το μέγεθος της ποικίλλει. Τις περισσότερες φορές έχει μικρό μέγεθος (3-4 εκατοστά) και οπτικά μοιάζει με λίπωμα.

Είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί από μια άλλη παρόμοια κατάσταση που όμως δεν είναι αληθής κήλη.  Η κατάσταση αυτή λέγεται διάσταση της λευκής γραμμής και παρόλο που μπορεί να συνυπάρχει με την επιγαστρική κήλη, από μόνη της δεν απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, εκτός αν τίθενται αισθητικοί λόγοι. Αποτελεί ωστόσο προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης επιγαστρικής κήλης.

Πώς αναπτύσσεται η επιγαστρική κήλη;

Η επιγαστρική κήλη δημιουργείται όταν εξασθενήσει το μυϊκό τοίχωμα του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάσμα εντός των μυϊκών ομάδων.

Τα αίτια της εξασθένησης του κοιλιακού τοιχώματος συνδέονται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Είναι πιθανόν, να συνυπάρχουν κληρονομικοί προδιαθεσικοί παράγοντες, ωστόσο προκαλείται συνήθως λόγω των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως :

  • έντονη χειρωνακτική εργασία ή άσκηση
  • τραυματισμοί
  • έντονος βήχας
  • άρση βάρους
  • παχυσαρκία
  • μεγάλη απώλεια βάρους
  • διάσταση ορθού κοιλιακού μυός

Συνεπώς, η εξασθένηση του κοιλιακού τοιχώματος σε συνδυασμό με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, οδηγούν στη εμφάνιση της επιγαστρικής κήλης.

Ειδικές περιπτώσεις

Η επιγαστρική κήλη εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι μύες της εγκύου στην κοιλιακή χώρα «τεντώνονται», προκαλώντας χαλάρωση των ιστών. Ακόμη, μπορεί να δημιουργηθεί και σε παιδιά ή βρέφη, ιδίως όταν κλαίνε ή βήχουν σε μεγάλη συχνότητα.

Συμπτώματα και κλινική εικόνα επιγαστρικής κήλης

Τα άτομα με επιγαστρική κήλη συχνά παρουσιάζουν ενόχληση και ενίοτε  πόνο κατά την εκτέλεση κάποιας κίνησης. Όπως επισημάνθηκε, η επιγαστρική κήλη είναι εμφανής στην περιοχή πάνω από τον ομφαλό ως φούσκωμα που μοιάζει με λίπωμα, Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν παραπάνω από μία κήλες

Ως επί το πλείστον, η κήλη επιδέχεται ανάταξης, δηλαδή το σπλάχνο που περιέχει μπορεί να επιστρέψει στη θέση του, ιδίως όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, η επιγαστρική κήλη παραμένει συνεχώς προβάλλουσα, προκαλώντας προοδευτικά συμπτώματα όπως τοπική ευαισθησία, σκληρία και πόνο.

Διάγνωση της επιγαστρικής κήλης

Η διάγνωσή της επιγαστρικής κήλης πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:

  • Ψηλάφησηαπό γενικό χειρουργό που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση κηλών, εξετάζοντας τον ασθενή σε όρθια και κατακεκλιμένη θέση.
  • Υπερηχογράφημα κοιλίας
  • Αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας

Η παρουσία ωστόσο της τοπικής διόγκωσης στην περιοχή του επιγαστρίου αποτελεί την κύρια ένδειξη ύπαρξης επιγαστρικής κήλης.

Ποια είναι η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης;

Η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης είναι μόνο χειρουργική. Με την εφαρμογή των ελάχιστα χειρουργικών μεθόδων, η επέμβαση για την αποκατάσταση της επιγαστρικής κήλης πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία και ασφάλεια για τον ασθενή. Η Λαπαροσκοπική και Ρομποτική τεχνική είναι οι δυο σύγχρονες ενδεδειγμένες θεραπείες.

Η  λαπαροσκοπική αποκατάσταση  με την τοποθέτηση ειδικού πλέγματος, αποτελεί την πιο συχνή επιλογή. Ο χειρουργός δημιουργεί μικρές τομές με διάμετρο λίγων χιλιοστών, μέσα από τις οποίες εισέρχεται το λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο είναι ένας λεπτός σωλήνας με προσαρμοσμένη κάμερα που εκπέμπει φως και επιτρέπει στον χειρουργό να επισκοπήσει τα κοιλιακά όργανα και την κήλη. Ακολούθως,  η κήλη ανατάσσεται, δηλαδή το περιεχόμενό της επιστρέφει στη φυσιολογική θέση του, και η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώνεται, όταν το χάσμα της κήλης καλυφθεί με την τοποθέτηση ενός πλέγματος.

Τα πλεονεκτήματα  που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μέθοδος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση είναι πολλά, με κυριότερα τα ακόλουθα:

  • ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • ταχεία ανάρρωση και άμεση επάνοδος στην καθημερινή δραστηριότητα
  • μικρότερα ποσοστά επιπλοκών και υποτροπής
  • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μέσω ελάχιστων τομών που δεν αφήνουν σημάδια ή ουλές
  • δεν τοποθετούνται σχεδόν ποτέ σωληνάκια παροχέτευσης
  • σύγχρονη διόρθωση κι άλλων κηλών που μπορεί να μην ήταν εμφανείς κλινικά ή με τις απεικονιστικές εξετάσεις και να «χάνονταν» με την ανοικτή επέμβαση
  • παραμονή στο νοσοκομείο για μία το πολύ ημέρα

Επιγαστρική κήλη : Ρομποτική Χειρουργική αντιμετώπιση

Η τεχνολογική αιχμή της ρομποτικής χειρουργικής έφερε αναμφίβολα επανάσταση στην ελάχιστα επεμβατική  αντιμετώπιση της επιγαστρικής κήλης. Ο χειρουργός μέσα από τη χρήση του ρομποτικού συστήματος αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, με απόλυτη ακρίβεια , χωρίς να προκαλεί άσκοπο τραυματισμό στις γύρω περιοχές. Η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα λήψης καθαρής και ευκρινούς εικόνας, γεγονός που διευκολύνει τη χειρουργική διαδικασία. Τέλος, λόγω της μικροχειρουργικής διαδικασίς, η ανάρρωση του ασθενή είναι γρηγορότερη, ενώ παράλληλα εκμηδενίζεται ο μετεγχειρητικός πόνος.

Μπορεί η επιγαστρική κήλη να προκαλέσει επιπλοκές;

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η επιγαστρική κήλη δεν μπορεί να θεραπευτεί από μόνη της. Εφόσον δημιουργηθεί, θα παραμείνει και θα σε εξελίσσεται εφόσον  δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Αυτό που διαφέρει είναι η βαρύτητα της εμφάνισης  συμπτωμάτων και η συχνότητα των επιπλοκών. Η περίσφιξη είναι η πιο συχνή επιπλοκή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του σπλάχνου εντός της κήλης και συχνά συνοδεύεται με ανυπόφορο πόνο.

Εάν αντιμετωπίζετε και εσείς συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ή αν έχετε ήδη διαγνωσθεί με επιγαστρική κήλη, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο  για την άμεση και οριστική αντιμετώπισή της.

Δημιουργείται από την εξασθένηση του μυϊκού τοιχώματος στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χάσμα στις μυϊκές ομάδες.

  • Αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης
  • Κληρονομικοί παράγοντες
  • Έντονη άσκηση
  • Έντονη χειρωνακτική εργασία
  • Έντονος βήχας
  • Παχυσαρκία
  • Ξαφνική απώλεια βάρους
  • Εγκυμοσύνη

  • Πόνος
  • Φούσκωμα πάνω από τον ομφαλό
  • Τοπική ευαισθησία

 

  • Ψηλάφηση της περιοχής
  • Υπερηχογράφημα κοιλίας
  • Αξονική τομογραφία κοιλίας
  • Μαγνητική τομογραφία κοιλίας

 

Θεραπεύεται μόνο με χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένα τη λαπαροσκοπική και ρομποτική προσπέλαση που επιτρέπει την αποκατάστασή της με τη διενέργεια μικροτομών.

 

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρ

ουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

                                 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών