Ομφαλοκήλη

 

Ομφαλοκήλη

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μία μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού (παραομφαλοκήλη). Είναι αποτέλεσμα διαταραχής της φυσιολογικής ανατομίας του ομφαλού, ενώ η χαρακτηριστική ομφαλική εσοχή συνήθως εξαφανίζεται επί μεγάλων ομφαλοκηλών. Στη θέση της εσοχής παρατηρείται πλέον ένα «φούσκωμα», το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.

 

Σε ποια άτομα εμφανίζεται συχνότερα η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη εντοπίζεται εξίσου και στα δύο φύλα. Έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, ιδίως μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και στα νεογνά. Ωστόσο, στα βρέφη συνήθως υποχωρεί αυτόματα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής.

 

Ομφαλοκήλη και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνά ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά το πέρας αυτής. Ειδικότερα, όταν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος και το κάπνισμα, οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά. Όλες οι έγκυοι εμφανίζουν κάποιου βαθμού προβολή του ομφαλού, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της κύησης, η «ομφαλοκήλη» αυτή συνήθως υποχωρεί αυτόματα. Εάν όμως παραμείνει, είναι αναγκαία η χειρουργική της αντιμετώπιση.

 

Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;

Μερικά από τα συχνότερα αίτια εμφάνισης της ομφαλοκήλης είναι:

  • η παχυσαρκία
  • οι πολλαπλές κυήσεις
  • η ατελής σύγκλειση της ομφαλικής περιοχής μετά τη γέννηση
  • η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ. ένας μεγάλος όγκος στην κοιλιακή χώρα, χρόνιος βήχας)
  • η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού (ασκίτης)
  • η δυσκοιλιότητα και η άρση βαριών αντικειμένων

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης ;

Πέραν της εμφάνισης του ορατού «εξογκώματος» στην περιοχή του ομφαλού, τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης μπορεί να είναι:

  • ο έντονος πόνος λόγω της άρσης βαριών αντικειμένων
  • η ερυθρότητα στο σημείο
  • η λέπτυνση του δέρματος
  • η τοπική ισχαιμία

 

Ομφαλοκήλη : Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η ομφαλοκήλη μπορεί να διαγνωστεί από εξειδικευμένο χειρουργό. Αρχικά εξετάζεται το σημείο της διόγκωσης ή του πρηξίματος στην περιοχή του ομφαλού. Ο ιατρός με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζει το είδος της ομφαλοκήλης, ενώ μπορούν να ζητηθούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι ο υπέρηχος ή η αξονική τομογραφία.

 

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η ομφαλοκήλη ;

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι :

  • η απόφραξη : στην περίπτωση αυτή ένα τμήμα του εντέρου μένει στα εξωτερικά τοιχώματα της κοιλιάς δημιουργώντας το αίσθημα πόνου, ναυτίας, έμετου
  • η περίσφιξη ομφαλοκήλης: ένα τμήμα του εντέρου στραγγαλίζεται στην ομφαλοκήλη με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή αίματος. Η συγκεκριμένη επιπλοκή χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης για να αποφευχθεί η νέκρωση του εντέρου.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης δύναται να αποτρέψει την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, γι’ αυτό και η έγκαιρη αποκατάσταση αποτελεί τη σημαντικότερη επιλογή.

 

Ομφαλοκήλη και χειρουργική αντιμετώπιση

Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά, μέσα από την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών που επιτρέπουν την οριστική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης και την πρόληψη των των επιπλοκών.  Οι κυριότερες μέθοδοι αποκατάστασης ομφαλοκήλης είναι η λαπαροσκοπική τεχνική , η εκτεταμένη ενδοσκοπική αποκατάσταση (τεχνική eTEP) και η Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης. Οι τρεις τεχνικές αποτελούν εξαιρετικές επιλογές  για την αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης, ωστόσο η εφαρμογή τους απαιτεί κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία από τον χειρουργό.

 

Τεχνολογικό άλμα : Ρομποτική Χειρουργική αντιμετώπιση της Ομφαλοκήλης

Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας έχει αναμφίβολα φέρει επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση των κοιλιοκηλών (ομφαλοκήλης, επιγαστρικής κήλης ή μετεγχειρητικής κήλης, δηλαδή κήλης που εμφανίζεται επί της τομής μιας παλαιότερης επέμβασης).

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci® παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων καθώς και μοναδικές δυνατότητες έναντι οποιαδήποτε άλλης επεμβατικής τεχνικής στη χειρουργική θεραπεία των κοιλιοκηλών:

  • Επιτρέπει την αναδόμηση του κοιλιακού τοιχώματος, ιδίως σε σύνθετες κήλες, με την ανακατασκευή των μυϊκών διαμερισμάτων (Component Separation Technique), γεγονός που επιτρέπει την ισχυρή αποκατάσταση της κήλης με τη χρήση μεγαλύτερων πλεγμάτων, χωρίς επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα.
  • Το σύστημα διαθέτει τέσσερις αρθρωτούς βραχίονες όπου προσαρμόζονται τα χειρουργικά εργαλεία και εκτελεί τις εντολές του χειρουργού με ακρίβεια κινήσεων, τις οποίες δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ανθρώπινο χέρι.
  • Παρέχει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου, καθώς και χρήση ειδικής ανοσοφθορίζουσας όρασης. Συνεπώς ο χειρουργός έχει πολύ καλύτερη οπτική των εσωτερικών δομών του ασθενούς, σε σχέση με τη φυσική ή τη δισδιάστατη λαπαροσκοπική εικόνα.
  • Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχύτατη, καθώς λόγω της εξαιρετικής ακρίβειας κινήσεων εκμηδενίζεται ο τραυματισμός των πέριξ ιστών.
  • Προσφέρει τη δυνατότητα ανάστροφής όρασης (upside down) γεγονός που επιτρέπει τη λεπτομερή ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος εκ των έσω.
  • Παρέχεται η δυνατότητα λεπτομερούς σχεδιασμού της χειρουργικής διαδικασίας, ιδίως σε περιπτώσεις σύνθετων, μεγάλων ή υποτροπιαζουσών κοιλιοκηλών.
  • Η επέμβαση διενεργείται μέσω μικροτομών χιλιοστών που στο μέλλον είναι ουσιαστικά «αόρατες».

 

Ανάρρωση μετά την επέμβαση ομφαλοκήλης

Η ανάρρωση του ασθενή εξαρτάται σημαντικά από τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε. Η ρομποτική μέθοδος έχει συνδεθεί με γρήγορη ανάρρωση λόγω του ελάχιστου ιστικού τραύματος και της απουσίας πόνου.

 

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος ενημερώνεται συνεχώς για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν νέες μεθόδους αντιμετώπισης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος για να παρέχει στους ασθενείς του ανά πάσα στιγμή την πιο σύγχρονη θεραπεία. Εάν έχετε εμφανίσει ομφαλοκήλη ή παρουσιάζετε συμπτώματα και δεν είστε σίγουροι από που προέρχονται, επικοινωνήστε με τον ιατρό για να σας κατευθύνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την αντιμετώπιση του δικού σας προβλήματος.

  • Διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού και ενόχληση
  • Κατάργηση της φυσιολογικής ανατομίας (του δακτυλιδιού) του ομφαλού
  • Διαταραχές στη πέψη
  • Ναυτία και αίσθημα βάρους
  • Δυσφορία

  • Παχυσαρκία
  • Πολλαπλές εγκυμοσύνες και αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
  • Έντονος βήχας
  • Άρση βαρών / βαριά χειρωνακτική εργασία,
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ασκίτης

Η διάγνωση είναι απλή διαδικασία καθώς αρκεί η εξέταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και ενίοτε το υπερηχογράφημα για περαιτέρω έλεγχο και στοχευμένη απεικόνιση.

Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά εστιάζοντας στη σύγκλειση του χάσματος της κήλης, είτε με ράμματα μόνο (αν η κήλη είναι μικρή) ή με χρήση πλέγματος.

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

 

 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

contact

contact