Ομφαλοκήλη

 

Ομφαλοκήλη

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μία μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού (παραομφαλοκήλη). Παρατηρείται ως μία διαταραχή της φυσιολογικής εικόνας του ομφαλού, ενώ συνήθως σταματάει να είναι εμφανής η χαρακτηριστική εσοχή. Στη θέση της εσοχής εκείνης παρατηρείται πλέον ένα «φούσκωμα», το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.

Πού εμφανίζεται συχνότερα η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, ιδίως μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και στα νεογνά. Ωστόσο, στα βρέφη συνήθως υποχωρεί αυτόματα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής.

Ομφαλοκήλη και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνά ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά το πέρας αυτής, ιδίως όταν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος και το κάπνισμα, οπότε οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά. Όλες οι έγκυοι εμφανίζουν κάποιου βαθμού προβολή του ομφαλού, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της κύησης η «ομφαλοκήλη» αυτή συνήθως υποχωρεί αυτόματα. Εάν όμως παραμείνει, είναι αναγκαία η χειρουργική της αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;

Μερικά από τα συχνότερα αίτια εμφάνισης της ομφαλοκήλης είναι:

– η παχυσαρκία

– οι πολλαπλές κυήσεις

– η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ ένας μεγάλος όγκος στην κοιλιακή χώρα)

– η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού (ασκίτης)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Β.

Πολύ καλός γιατρός, άριστα καταρτισμένος, προσιτός , ευγενής και άμεσος.

Ευρυδίκη Κ.

Ο γιατρός μου ενέπνευσε αμέσως εμπιστοσύνη γιατί ήταν πολύ προσεκτικός στην εξέτασή του, σαφής στη διάγνωσή του και στην προτεινόμενη αντιμετώπιση του προβλήματος και πολύ ευγενικός απέναντι σε εμένα και τον συνοδό μου, γιατί είναι αλήθεια ότι τον επισκεφθήκαμε με πολλή αγωνία. Κορυφαίος επιστήμονας και χειρουργός! Τον ευχαριστώ πολύ!!

Γιάννης Σ.

Ο γιατρός ήταν πολύ επεξηγηματικός και φιλικός, αλλά κυρίως σου έδινε τη βεβαιότητα ότι είναι άριστος επιστήμονας. Έχει αυτή τη μαγική προσέγγιση που σε κάνει να νιώθεις αμέσως ασφαλής και σίγουρος. Αν και είχα επισκεφθεί άλλους χειρουργούς για το πρόβλημά μου (που με αγχώνει πολύ!) χωρίς να νιώθω εμπιστοσύνη, πλέον αισθάνομαι ότι πραγματικά μπορώ να προχωρήσω άφοβα στο χειρουργείο! Ευχαριστώ!

Ανάρρωση μετά την επέμβαση ομφαλοκήλης

Σημαντικά σημεία στη γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς μετά την επέμβαση ομφαλοκήλης, αποτελούν:

– Η χρήση μίας ζώνης κοιλίας κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 ημερών

– Η αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους για 15 ημέρες

– Η ισορροπημένη διατροφή.

 

Ρομποτική Χειρουργική Ομφαλοκήλης

Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας έχει αναμφίβολα φέρει επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση της  κοιλιοκηλών (ομφαλοκήλης, επιγαστρικής κήλης ή μετεγχειρητικής κήλης, δηλαδή κήλης που εμφανίζεται επί της τομής μιας παλαιότερης επέμβασης).

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci® παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων καθώς και μοναδικές δυνατότητες έναντι οποιαδήποτε άλλης επεμβατικής τεχνικής στη χειρουργική θεραπεία των κοιλιοκηλών:

 • Επιτρέπει την αναδόμηση του κοιλιακού τοιχώματος, ιδίως σε σύνθετες κήλες, με την ανακατασκευή των μυικών διαμερισμάτων (Component Separation Technique), γεγονός που επιτρέπει την ισχυρή αποκατάσταση της κήλης με τη χρήση μεγαλύτερων πλεγμάτων, χωρίς επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα.
 • Το σύστημα διαθέτει τέσσερις αρθρωτούς βραχίονες όπου προσαρμόζονται τα χειρουργικά εργαλεία και εκτελεί τις εντολές του χειρουργού με ακρίβεια κινήσεων, που δεν μπορεί να επιτευχθεί από ανθρώπινο χέρι.
 • Παρέχει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου, καθώς και χρήση ειδικής ανοσοφθορίζουσας όρασης. Συνεπώς ο χειρουργός έχει πολύ καλύτερη οπτική των εσωτερικών δομών του ασθενούς, σε σχέση με τη φυσική ή τη δισδιάστατη λαπαροσκοπική εικόνα.
 • Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχύτατη, καθώς λόγω της εξαιρετικής ακρίβειας κινήσεων εκμηδενίζεται ο τραυματισμός των πέριξ ιστών.
 • Προσφέρει τη δυνατότητα ανάστροφής όρασης (upside down) γεγονός που επιτρέπει τη λεπτομερή ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος εκ των έσω.
 • Παρέχεται η δυνατότητα λεπτομερούς σχεδιασμού της χειρουργικής διαδικασίας, ιδίως σε περιπτώσεις σύνθετων, μεγάλων ή υποτροπιαζουσών κοιλιοκηλών.
 • Η επέμβαση διενεργείται μέσω μικροτομών χιλιοστών που στο μέλλον είναι ουσιαστικά «αόρατες».

 • Διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού και ενόχληση
 • Κατάργηση της φυσιολογικής ανατομίας (του δακτυλιδιού) του ομφαλού
 • Διαταραχές στη πέψη
 • Ναυτία και αίσθημα βάρους
 • Δυσφορία

 • Παχυσαρκία
 • Πολλαπλές εγκυμοσύνες και αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
 • Έντονος βήχας
 • Άρση βαρών / βαριά χειρωνακτική εργασία,
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ασκίτης

Η διάγνωση είναι απλή διαδικασία καθώς αρκεί η εξέταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και ενίοτε το υπερηχογράφημα για περαιτέρω έλεγχο και στοχευμένη απεικόνιση.

Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά εστιάζοντας στη σύγκλειση του χάσματος της κήλης, είτε με ράμματα μόνο (αν η κήλη είναι μικρή) ή με χρήση πλέγματος.

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

 

 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

contact

contact