Kήλη: Αίτια, Συμπτώματα, Τι είναι, Τα είδη & Τρόποι αντιμετώπισης
Τι είναι η κήλη;
Η κήλη είναι ένα “εξόγκωμα” που προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος και οφείλεται στην είσοδο περιεχομένου της κοιλίας (π.χ. λίπος ή τμήμα εντέρου) μέσω ενός χάσματος που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο του τοιχώματος.
Υπάρχουν δύο είδη κηλών:
- Ανατάξιμη (ανατασσόμενη) Κήλη
Πρόκειται για την περίπτωση κήλης, στην οποία είναι δυνατό να συμβεί επαναφορά του οργάνου που προβάλλει πίσω στην κοιλία. Η αναταξιμότητα της κήλης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που θα αξιολογήσει ο θεράπων ιατρός. Δεν απαιτείται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση της ανατάξιμης κήλης. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια ανατάξιμη κήλη εξελίσσεται σε μη ανατάξιμη. Επιπλέον, η αναβολή της χειρουργικής οριστικής αντιμετώπισης μια κήλης δημιουργεί συμφύσεις, γεγονός που δυσχεραίνει την μετέπειτα χειρουργική αποκατάσταση. - Μη Ανατάξιμη Κήλη
Η μη ανατάξιμη κήλη είναι σημαντικό να αντιμετωπισθεί χειρουργικά άμεσα. Όσο καθυστερεί η αποκατάσταση, ιδίως επί οξείας εμφάνισης αδυναμίας ανάταξης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ενδεχόμενης περίσφιξης και νέκρωσης του περιεχομένου της κήλης. Εάν το περιεχόμενο της κήλης περισφιχθεί, τότε ενδέχεται να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή του ασθενούς.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το Χειρουργό για επίλυση οποιασδήποτε απορίας στους αριθμούς:
210 68 33 193 & 6944 452 148
Που οφείλεται η δημιουργία της κήλης;
H κήλη οφείλεται συνήθως σε βαριά χειρωνακτική εργασία και σε μεγάλα βάρη που μπορεί να σηκώνει κάποιος στη δουλειά ή στο σπίτι. Γενικά, οποιαδήποτε κατάσταση η οποία αυξάνει την πίεση εντός της κοιλίας, όπως ο έντονος βήχας (ιδίως στους καπνιστές), η δυσκοιλιότητα, η υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες και η εγκυμοσύνη στις γυναίκες, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κήλης. Συχνά ωστόσο, η εμφάνιση κήλης έχει σχέση και με τη σωματική κατασκευή του κάθε ατόμου, η οποία μπορεί να ευνοεί τη δημιουργία της, ακόμη και χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες.
Τι να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης κήλης;
Κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Στατιστικά το ποσοστό των ανδρών που εμφανίζουν κήλη είναι αρκετά μεγαλύτερο από το ποσοστό των γυναικών. Οι προληπτικές συμβουλές για την κήλη περιλαμβάνουν την αποφυγή δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, καθώς και την ενδυνάμωση του κοιλιακού τοιχώματος. Ορισμένοι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία κηλών ή την επιδείνωσή τους είναι οι εξής:
- Άρση μεγάλου βάρους. Η αιφνίδια ή η επαναλαμβανόμενη (συχνή) άρση βάρους αποτελεί έναν από τους γνωστότερους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση μιας κήλης.
- Χρόνιος Βήχας. Φαινόμενο που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι καπνιστές. Σε καταστάσεις χρόνιου βήχα επιδεινώνεται μια ήδη υπάρχουσα κήλη, ενώ δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί κάποια άλλη κήλη, σε διαφορετική εντόπιση.
- Εγκυμοσύνη. Η αυξημένη πίεση στην κοιλία λόγω της εγκυμονούσας μήτρας σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων σχετίζεται συχνά με την ανάπτυξη κηλών, ιδίως ομφαλοκήλης (στην περιοχή του ομφαλού).
- Παχυσαρκία. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και σωματική ευεξία. Η υψηλή ενδοκοιλιακή πίεση λόγω της αυξημένης εναπόθεσης σπλαγχνικού λίπους σε παχύσαρκα άτομα, συμβάλλει ισχυρά στην εμφάνιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η απώλεια βάρους, όχι μόνο ελαττώνει την πιθανότητα δημιουργίας κήλης, αλλά είναι και ιδιαίτερα σημαντική στην επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση κηλών που ήδη έχουν εμφανιστεί.
- Δυσκοιλιότητα. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα συχνά εμφανίζουν προδιάθεση για κήλη, λόγω αυξημένης πίεσης στην κοιλία κατά την προσπάθεια για αφόδευση.
- Έλλειψη Σωματικής Άσκησης. Με την υιοθέτηση ενός τακτικού προγράμματος γυμναστικής και σωματικής άσκησης, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης κήλης λόγω ενδυνάμωσης του κοιλιακού τοιχώματος.
Τι συμπτώματα και επιπλοκές δημιουργεί η κήλη;
Τα συμπτώματα της κήλης ποικίλουν και περιλαμβάνουν κυρίως ενόχληση, πόνο και τοπική διόγκωση. Η εξέλιξη μίας κήλης (στην καλύτερη περίπτωση) είναι η αύξηση του μεγέθους της με την πάροδο του χρόνου, κάτι που δημιουργεί πίεση στους γύρω ιστούς και πόνο. Ωστόσο, το «κακό» σενάριο σε μία κήλη είναι η εμφάνιση μίας επιπλοκής που ονομάζεται περίσφιξη. Σε περιπτώσεις περίσφιξης μιας κήλης, η αναπόφευκτη εξέλιξη είναι ο στραγγαλισμός του περιεχομένου της. Αυτό πρακτικά σημαίνει επαπειλούμενη νέκρωση του οργάνου που περιέχεται στην κήλη, λόγω διακοπής της παροχής αίματος σε αυτό.
Πρέπει να σημειωθεί πως μια κήλη με λίγα συμπτώματα δεν είναι πιο ακίνδυνη από μια κήλη με έντονα συμπτώματα. Επίσης, μια μικρή σε μέγεθος κήλη είναι πιο πιθανό να εμφανίσει περίσφιξη σε σχέση με μια μεγαλύτερη. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε κήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά (δεν πρέπει να τηρείται στάση αναμονής).
Πως αντιμετωπίζεται μια κήλη;
Η κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται, άμεσα μετά τη στιγμή της διάγνωσης. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική επέμβαση, αφού δεν υπάρχει φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία. H επέμβαση έχει στόχο την ανάταξη, την επιστροφή δηλαδή στη φυσιολογική του θέση, του οργάνου που περιέχεται στην κήλη και ακολούθως τη σύγκλειση του χάσματος της κήλης με την τοποθέτηση ενός ειδικού υλικού που λέγεται πλέγμα.
Στο παρακάτω video, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον γενικό χειρουργό Χαράλαμπο Σπυρόπουλο να αναφέρεται στη σύγχρονη αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με την εφαρμογή της ενδοσκοπικής αποκατάστασης ΤΕP.
‘]
Είδη κηλών
- Βουβωνοκήλη
- Ομφαλοκήλη
- Μηροκήλη
- Διαφραγματοκήλη
- Επιγαστρική κήλη
- Κήλη των αθλητών
- Μετεγχειρητική κήλη
- Κοιλιοκήλη
Ρομποτική Χειρουργική κηλών
Η πιο σύγχρονη προσέγγιση στη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι η ρομποτική χειρουργική κηλών. Η ρομποτική χειρουργική πρόκειται για μια επέμβαση που αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Κατά τη διενέργεια της ρομποτικής επέμβασης και μετά την κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς, ο επιβλέπων χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μία ρομποτική κονσόλα, όπου με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας κάμερας, έχει μεγεθυμένη, τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου. Μέσω ειδικών χειριστηρίων, που ονομάζονται masters ο χειρουργός χειρίζεται τους ειδικούς αρθρωτούς βραχίονες, οι οποίοι εκτελούν με απόλυτη ακρίβεια τις χειρουργικές εντολές στον ασθενή.
Οι μικρές τομές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης εξασφαλίζουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρ
ουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).
Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.