Χειρουργική λεπτού εντέρου

Οι χειρουργικές παθήσεις του λεπτού εντέρου είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν συνηθέστερα τις ακόλουθες οντότητες:

 • Καλοήθεις όγκοι (αδένωμα, λίπωμα) που αφαιρούνται λαπαροσκοπικά με πολύ μικρή νοσηλεία
 • Κακοήθεις όγκοι (αδενοκαρκίνωμα, καρκινοειδές, στρωματικοί όγκοι) που απαιτούν αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του λεπτού εντέρου και επανένωση αυτού
 • Φλεγμονή της μεκελείου απόφυσης, μίας προσεκβολής του λεπτού εντέρου που υπάρχει φυσιολογικά στο 1% του γενικού πληθυσμού και έχει κλινική εικόνα παρόμοια με τη σκωληκοειδίτιδα. Αντιμετωπίζεται λαπαροσκοπικά με νοσηλεία μίας ημέρας
 • Φλεγμονώδης εντερική νόσος / νόσος Crohn, που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση σε επιπλοκές της, συνήθως με ανοικτή μέθοδο
 • Ειλεός λεπτού εντέρου. Είναι ίσως η πιο συνήθης πάθηση που αφορά το λεπτό έντερο και ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι είναι ο ειλεός;

Ειλεός είναι η πάθηση εκείνη κατά την οποία ο ασθενής αδυνατεί να προωθήσει φυσιολογικά το εντερικό του περιεχόμενο στο γαστρεντερικό σωλήνα προς αφόδευση λόγω κωλύματος σε τμήμα του λεπτού ή του παχέος εντέρου.

Υπάρχουν δύο είδη ειλεού, ο παραλυτικός ειλεός και ο αποφρακτικός ειλεός:

 • Ο παραλυτικός ειλεός οφείλεται σε λειτουργική διαταραχή του λεπτού ή του παχέος εντέρου κυρίως, κατά την οποία χωρίς να υπάρχει κάποιο κώλυμα το τοίχωμα του εντέρου αδυνατεί να κάνει τις φυσιολογικές συσπάσεις οι οποίες και προκαλούν την προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση εντερικού περιεχομένου και αέρα προκαλώντας έντονο τυμπανισμό της κοιλίας. Ο παραλυτικός ειλεός παρατηρείται κύρια σε χρονίως πάσχοντες και κατακεκλιμένους ασθενείς τρίτης ηλικίας καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με ψυχιατρικά φάρμακα. Η αντιμετώπισή του είναι συντηρητική με υπακτικά και αποσυμφόρηση του παχέος εντέρου με υποκλυσμούς.
 • Ο αποφρακτικός ειλεός χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός κωλύματος σε κάποιο τμήμα του λεπτού ή του παχέος εντέρου το οποίο παρεμποδίζει την προώθηση του εντερικού περιεχομένου, προκαλεί δηλαδή απόφραξη.
Χειρουργική λεπτού εντέρου

Ποια είναι τα αίτια του ειλεού;

Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι πολλά και εξαρτώνται από το ποιο τμήμα του εντέρου έχει το πρόβλημα, το λεπτό ή το παχύ έντερο, αλλά τα συνηθέστερα από αυτά είναι τα παρακάτω.

 • Συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα. Οι συμφύσεις είναι ινώδεις ταινίες εντός της κοιλίας με αποτέλεσμα μη φυσιολογική πρόσφυση των εντερικών ελίκων (του λεπτού εντέρου) τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλα όργανα της κοιλιακής κοιλότητας καθώς και με το τοίχωμα αυτής. Αν επέλθει ειλεός από κάποιο στρίψιμο (γώνιασμα) του λεπτού εντέρου λόγω των συμφύσεων, ο ειλεός ονομάζεται συμφυτικός ειλεός.
 • Όγκος στο παχύ έντερο
 • Φλεγμονώδης μάζα στο παχύ έντερο (συνήθως μετά από πολλά επεισόδια φλεγμονής εκκολπωμάτων)
 • Προηγούμενη ακτινοβόληση της κοιλίας, κυρίως της ελάσσονος πυέλου σε γυναικολογικές κακοήθειες. Η ακτινοβολία βλάπτει το λεπτό κυρίως έντερο με αποτέλεσμα κάποιες φορές να προκαλείται στα πάσχοντα σημεία του απόφραξη, ο λεγόμενος ειλεός από ακτινική εντερίτιδα.

Ποια είναι η αντιμετώπιση του ειλεού;

Η αντιμετώπιση καθορίζεται από την αιτία της απόφραξης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων του συμφυτικού ειλεού του λεπτού εντέρου η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και σε λίγες μόνο περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η ενδεδειγμένη επέμβαση τότε είναι η λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση (λύση των συμφύσεων και απελευθέρωση του εντέρου). Η λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση πέραν από τα θεμελιωμένα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης προσφέρει και ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στους ασθενείς αυτούς. Επειδή δεν ανοίγεται η κοιλιακή χώρα μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας νέων συμφύσεων καθώς και ο κίνδυνος επανεμφάνισης νέου επεισοδίου συμφυτικού ειλεού.