Αφαίρεση τμήματος Λεπτού Εντέρου (Εντερεκτομή)

Αφαίρεση Λεπτού Εντέρου

Αφαίρεση τμήματος Λεπτού Εντέρου (Εντερεκτομή): Ποιες ασθένειες χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης;

Το λεπτό έντερο αποτελεί το όργανο του πεπτικού συστήματος όπου γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Ποιες παθήσεις προσβάλλουν το λεπτό έντερο;

Το λεπτό έντερο μπορεί να προσβληθεί από διάφορες παθήσεις, ορισμένες από τις οποίες απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • Εντερική απόφραξη (ειλεός). Αποτελεί την πιο συχνή πάθηση του λεπτού εντέρου, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, ωστόσο η συχνότερη κατάσταση που την προκαλεί είναι η παρουσία συμφύσεων στην κοιλιακή χώρα (συμφυτικός ειλεός).
  • Συμφύσεις: δημιουργούνται από προηγούμενη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα ή λόγω φλεγμονής μέσα στην κοιλία ή και χωρίς λόγο (συγγενώς).
  • Εγκολεασμός: τμήμα του εντέρου εισέρχεται στο εσωτερικό του αμέσως επόμενου τμήματος.
  • Εσωτερική κήλη: κοιλότητες ή στόμια που σχηματίζονται στην κοιλιακή χώρα από προηγούμενες επεμβάσεις ή τραύματα και στις οποίες μπορεί να εγκλωβιστεί το λεπτό έντερο.
  • Εκκόλπωμα Meckel: εμφανίζεται περίπου στο 2% του πληθυσμού και είναι συνήθως ασυμπτωματικό. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που να μοιάζει με σκωληκοειδίτιδα ή και να προκαλέσει αιμορραγία.
  • Νόσος του Crohn: μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που δύναται να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του γαστρεντερικού σωλήνα, αλλά προσβάλλει σχεδόν πάντα το λεπτό έντερο.
  • Καλοήθεις όγκοι: λίπωμα, θηλώδες αδένωμα, λειομύωμα, αδενωματώδεις πολύποδες
  • Κακοήθεις όγκοι: λέμφωμα, καρκινοειδές, σάρκωμα, αδενοκαρκίνωμα

Αφαίρεση Λεπτού Εντέρου

Αφαίρεση Λεπτού Εντέρου

Πως γίνεται η διάγνωση των παθήσεων του λεπτού εντέρου;

Η διάγνωση και η επιβεβαίωση της ένδειξης για αφαίρεση τμήματος του λεπτού εντέρου πραγματοποιείται με βάση την κλινική εξέταση του ασθενούς και την ανάλυση του ιστορικού του και ολοκληρώνεται με σύγχρονες απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι η μαγνητική εντερογραφία και η ενδοσκοπική κάψουλα.

Ποια η διαφορά της ανοιχτής χειρουργικής με την ελάχιστα επεμβατική, λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η ανοικτή χειρουργική αν και έχει καλά αποτελέσματα, προϋποθέτει μεγάλη διάρκεια νοσηλείας.  Παράλληλα, συνοδεύεται από έντονο μετεγχειρητικό πόνο λόγω της μεγάλης τομής που απαιτεί.

Από την άλλη, στην ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική τεχνική, η ανάρρωση είναι ταχεία και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Η λειτουργία του εντέρου είναι γρηγορότερη και ο ασθενής επανέρχεται εξίσου γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία του. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσφέρει μικρότερο κίνδυνο αιμορραγίας και μόλυνσης του χειρουργικού τραύματος και λιγότερους ενδοκοιλιακούς τραυματισμούς, εμποδίζοντας στο μέλλον την ανάπτυξη νέων συμφύσεων. Τέλος, οι μικρότερες ουλές έχουν ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Αφαίρεση Λεπτού Εντέρου .Αφαίρεση Λεπτού Εντέρου

Κριτικές Ασθενών

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Β.

Πολύ καλός γιατρός, άριστα καταρτισμένος, προσιτός , ευγενής και άμεσος.

Γιάννης Σ.

Ο γιατρός ήταν πολύ επεξηγηματικός και φιλικός, αλλά κυρίως σου έδινε τη βεβαιότητα ότι είναι άριστος επιστήμονας. Έχει αυτή τη μαγική προσέγγιση που σε κάνει να νιώθεις αμέσως ασφαλής και σίγουρος. Αν και είχα επισκεφθεί άλλους χειρουργούς για το πρόβλημά μου (που με αγχώνει πολύ!) χωρίς να νιώθω εμπιστοσύνη, πλέον αισθάνομαι ότι πραγματικά μπορώ να προχωρήσω άφοβα στο χειρουργείο! Ευχαριστώ!

Ευρυδίκη Κ.

Ο γιατρός μου ενέπνευσε αμέσως εμπιστοσύνη γιατί ήταν πολύ προσεκτικός στην εξέτασή του, σαφής στη διάγνωσή του και στην προτεινόμενη αντιμετώπιση του προβλήματος και πολύ ευγενικός απέναντι σε εμένα και τον συνοδό μου, γιατί είναι αλήθεια ότι τον επισκεφθήκαμε με πολλή αγωνία. Κορυφαίος επιστήμονας και χειρουργός! Τον ευχαριστώ πολύ!!

Η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική τεχνική ως τρόπος αντιμετώπισης των παθήσεων του λεπτού εντέρου

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση αποτελεί ένα πολύ ισχυρό και επωφελές για τον ασθενή εργαλείο, όταν η φύση της πάθησης είναι τέτοια που να επιτρέπει την εφαρμογή της. Διενεργείται  με χρήση γενικής αναισθησίας και με την εφαρμογή μικροκάμερας και μικροσκοπικών εργαλείων, αναγνωρίζεται το τμήμα του λεπτού εντέρου το οποίο πάσχει και το οποίο στη συνέχεια αφαιρείται, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του εντέρου επανενώνεται με τη χρήση ειδικών συρραπτικών εργαλείων.

Ο γενικός χειρουργός, Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, με πολυετή εμπειρία στην προγραμματισμένη και επείγουσα λαπαροσκοπική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, μπορεί να προτείνει τη βέλτιστη επιλογή με βάση τη φύση της πάθησης.

Επικοινωνία

Επικοινωνία