ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου (εκκολπωμάτωση) είναι μια αρκετά συχνή πάθηση, η οποία προσβάλλει περισσότερο τους ενήλικες προχωρημένης ηλικίας. Αποτελούν μικρά εξογκώματα που σχηματίζονται σε αδύναμα σημεία του τοιχώματος του παχέος εντέρου και μοιάζουν με ‘’σακουλάκια’’.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των εκκολπωμάτων;

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης των εκκολπωμάτων δεν είναι σαφώς αποσαφηνισμένα. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή τους:

  • Διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες: Η υιοθέτηση μιας δίαιτας που περιλαμβάνει περιορισμένες ή καθόλου φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Αντίστοιχα, η δυσκοιλιότητα αποτελεί μια κατάσταση που αυξάνει την πίεση στο παχύ έντερο και συμβάλλει στον σχηματισμό εκκολπωμάτων.
  • Φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης: Το γήρας είναι υπεύθυνο για πολλές αλλαγές στο σώμα του ανθρώπου. Μία από αυτές είναι και η αποδυνάμωση του μυϊκού τοιχώματος του παχέος εντέρου που προδιαθέτει στην εκκολπωμάτωση.
  • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση: Καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση όπως η παχυσαρκία και η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη εκκολπωμάτων.
  • Κληρονομικά αίτια: η ύπαρξη εκκολπωμάτων σε κάποιος μέλος της οικογένειας αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής τους.
  • Εντεροπάθειες, όπως είναι η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ανεπίπλεκτη νόσος συχνά δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Σε άλλες περιπτώσεις,  τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και να εμφανίζονται με διαφορετική διάρκεια και ένταση:

  • Πόνος στην κοιλιά, που εντοπίζεται κυρίως στην κάτω αριστερή πλευρά
  • Δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια
  • Περιστασιακή αποβολή αίματος από τον πρωκτό

 

Εάν τα εκκολπώματα εμφανίσουν φλεγμονή, η κατάσταση ονομάζεται εκκολπωματίτιδα και συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως:

  • Έντονος και συνεχής πόνος κάτω αριστερά στην κοιλιά
  • Πυρετός
  • Δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια
  • Φούσκωμα
  • Ναυτία και εμετός
  • Απώλεια της όρεξης
  • Βλέννα/ αίμα στα κόπρανα
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό

 

Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε μια ιατρική επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν. Ο λόγος είναι ότι η εκκολπωματίτιδα συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές, τις οποίες η άμεση αντιμετώπισή της μπορεί να αποτρέψει.

 

Διάγνωση εκκολπωμάτωσης παχέος εντέρου

Η διάγνωση των εκκολπωμάτων τίθεται από έναν έμπειρο ιατρό μέσα από έναν συνδυασμό ιατρικού ιστορικού, φυσικής εξέτασης και διαγνωστικών εξετάσεων. Ο ιατρός αρχικά θα ζητήσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει σε ψηλάφηση της κοιλιάς του. Στη συνέχεια, ανάλογα με την περίπτωση θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία της κοιλίας οι αιματολογικές εξετάσεις κλπ. Οι παραπάνω εξετάσεις θα βοηθήσουν τον ιατρό να αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει την πάθηση.

 

Εκκολπώματα παχέος εντέρου: Θεραπεία

Η θεραπεία των εκκολπωμάτων εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πάθηση και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Σε περιπτώσεις όπου τα εκκολπώματα παχέος εντέρου είναι ασυμπτωματικά, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, την κατανάλωση άφθονου νερού και την άσκηση.

Η εμφάνιση μαζικής αιμορραγίας από τα εκκολπώματα ή η πρόκληση σημαντικών επιπλοκών από την εκκολπωματίτιδα (διάτρηση, απόστημα, περιτονίτιδα) συνήθως απαιτούν επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς μπορεί να είναι απειλητικές για την ζωή του ασθενούς.

Σε περιπτώσεις που ο ασθενής βιώνει υποτροπιάζοντα ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκκολπωματίτιδας, τότε συνήθως είναι αναγκαία η προγραμματισμένη χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου.  Η επέμβαση πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (λαπαροσκοπική ή ρομποτική κολεκτομή), με στόχο την αποφυγή επιπλοκών στο μέλλον και την ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα όπως αυτά των εκκολπωμάτων παχέος εντέρου, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, για μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση ανάλογα με τη δική σας περίπτωση.