Τι είναι η εκκολπωμάτωση;
Εκκολπωμάτωση είναι η ανάπτυξη εκκολπωμάτων, μικρών δηλαδή σακοειδών προσεκβολών, στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα δημιουργούνται σε αδύναμα (ευένδοτα) σημεία, εξαιτίας των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά τη δίοδο των κοπράνων. Η εκκολπωμάτωση είναι μία πολύ συνηθισμένη κατάσταση στις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι νέοι ασθενείς με προβλήματα εκκολπωμάτωσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, με την υπερκατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Ποια η σημασία της παρουσίας των εκκολπωμάτων;
Τα εκκολπώματα μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικά και να μη δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια επιπλοκή λόγω της παρουσίας τους. Οι πιο συχνές επιπλοκές της εκκολπωμάτωσης είναι η αιμορραγία και η φλεγμονή των εκκολπωμάτων (εκκολπωματίτιδα).
Η αιμορραγία από τα εκκολπώματα μπορεί να είναι εκτεταμένη και να απαιτήσει ακόμη και επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση, αν και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά επιτυχώς μέσω διενέργειας κολονόσκοπησης και αιμόστασης ενδοσκοπικά.
Η φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται με πόνο στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς και πυρετό, είναι μία κατάσταση που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Η εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο σε περιπτώσεις διάτρησης του εκκολπώματος και εμφάνισης τοπικής ή γενικευμένης περιτονίτιδας, ο ασθενής οδηγείται εκτάκτως στο χειρουργείο. Η επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις διατρήσεων και περιτονίτιδας μπορεί να απαιτήσουν τη δημιουργία κολοστομίας («παρά φύσην έδρας»). Εντούτοις, επί έγκαιρης διάγνωσης και με τη χρήση λαπαροσκοπικής τεχνικής, είναι εφικτή πλέον η συρραφή της διάτρησης και η παροχέτευση της πάσχουσας περιοχής με ή χωρίς τη δημιουργία προστατευτικής ειλεοστομίας, η σύγκλειση της οποίας είναι σαφώς πιο απλή.
Ποια η θεραπευτική αντιμετώπιση της εκκολπωμάτωσης;
Οι ασθενείς με εκκολπωμάτωση πρέπει να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λίπος. Aν ένας ασθενής έχει πάνω από τρεις σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας που απαίτησαν νοσηλεία συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση του σιγμοειδούς για να προληφθούν τα χειρότερα και να θεραπευθεί δια παντός. Η κολεκτομή για εκκολπωματίτιδα είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται κατά το πλείστον λαπαροσκοπικά (λαπαροσκοπική κολεκτομή)