Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD
Γενικός Χειρουργός - Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD, FACS

Χειρουργός
Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD, FACS

Χειρουργός
Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General

Λ. Πεντέλης 2,
152 34, Χαλάνδρι

694 44 52 148
210 68 33 193

Δε - Τε - Πε - Παρ
6:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.

Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass)

bypass

Η

γαστρική παράκαμψη

αποτελεί το “χρυσό κανόνα” για χρόνια στη χειρουργική αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας. Είναι η πιο καλά μελετημένη επέμβαση με αποτελέσματα που ξεπερνούν την 30ετία.

Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται διαχωρισμός του στομάχου, με δημιουργία ενός μικρού γαστρικού θυλάκου (20 ml). Το λεπτό έντερο διαιρείται μετά το δωδεκαδάκτυλο. Το περιφερικό άκρο αναστομώνεται με το γαστρικό θύλακο. Το κεντρικό άκρο ενώνεται με το έντερο περιφερικά στα 80 – 100 ή 150 εκ (αναλόγως του τύπου) από τη γαστρική αναστόμωση. Ουσιαστικά η τροφή πλέον από το γαστρικό θύλακο διέρχεται απευθείας στο λεπτό έντερο. Η επέμβαση δρα με περιορισμό στη λήψη τροφής , σε συνδυασμό με τη μειωμένη απορρόφηση θερμίδων.

Τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι ότι πετυχαίνει:

  • Μειωμένη θερμιδική πρόσληψη λόγω πρώιμου κορεσμού της πείνας και συνολικά μείωσης της όρεξης
  • Αλλαγές στην έκκριση ορμονών στο γαστρεντερικό σύστημα λόγω παράκαμψης του περιφερικού στομάχου και της αρχικής μοίρας του λεπτού εντέρου
  • Αποθάρρυνση του ασθενούς στη λήψη ζάχαρης καθώς προκαλεί ζάλη, υπόταση και ταχυκαρδία όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει (σύνδρομο dumping)
  • Μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τις περιοριστικές επεμβάσεις (απώλεια 60-80% του υπερβάλλοντος βάρους σε 6 μήνες)
  • Βελτίωση ή και πλήρη ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Ελάττωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
  • Βελτίωση ή και πλήρη ίαση της αρτηριακής υπέρτασης

Το βασικά μειονεκτήματα της επέμβασης είναι ότι είναι μία τεχνικά απαιτητική επέμβαση, με διατομές και αναστομώσεις (χειρουργικές ενώσεις) στομάχου και εντέρου που ενέχουν κάποιους μικρούς κινδύνους διαφυγής καθώς και το σχετικά αυξημένο κόστος της επέμβασης.