Τι είναι η μίνι γαστρική παράκαμψη ή γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης;
H γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης ή mini γαστρική παράκαμψη (mini gastric bypass) αποτελεί μία από τις πιο ελπιδοφόρες χειρουργικές τεχνικές στην αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας.
Κατά την επέμβαση αυτή, διενεργείται διαχωρισμός του στομάχου, με δημιουργία ενός επιμήκους γαστρικού θυλάκου. Το λεπτό έντερο, μετά από μέτρηση και παράκαμψη συγκεκριμένου κατάλληλου μήκους, αναστομώνεται (ενώνεται) με το νέο γαστρικό θύλακο, ώστε η τροφή να εισέρχεται απευθείας στο πιο περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Το μήκος της παράκαμψης καθορίζεται από τα σωματομετρικά στοιχεία, τα συνοδά νοσήματα και την ηλικία του ασθενούς, συνήθως ωστόσο είναι στα 200 εκ.
Διαδικασία επέμβασης της μίνι γαστρικής παράκαμψης
Η διαδικασία της επέμβασης της γαστρικής παράκαμψης μίας αναστόμωσης διενεργείται λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά, μέσω 5 μικρών οπών (διαμέτρου χιλιοστών). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφού σχηματιστεί ο μικρός γαστρικός θύλακος, ο χειρουργός τον αναστομώνει (τον ενώνει) με ένα πιο περιφερικό τμήμα εντέρου, αποκόπτοντας ουσιαστικά από την επαφή με την τροφή το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου, μήκους περίπου 200 εκ. Με αυτόν τον τρόπο, το φαγητό περνάει κατευθείαν από το νέο στομάχι στο περιφερικό λεπτό έντερο, όπου εκεί πια συναντά τα πεπτικά υγρά.
Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται αρχικά η αισθητή μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, το οποίο γεμίζει γρήγορα, προκαλώντας κορεσμό. Συνεπώς, ο ασθενής αισθάνεται «χορτασμένος» με μικρότερες ποσότητες τροφής ενώ, λόγω ορμονικών μεταβολών, ο ασθενής αισθάνεται έντονη ανορεξία.
Χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία πριν την επέμβαση μίνι γαστρικής παράκαμψης;
Ο χειρουργός σας, αφού διενεργήσει μία πλήρη φυσική εξέταση και όλη την ειδική προετοιμασία, θα σας ζητήσει να κάνετε κάποιον ειδικό εργαστηριακό έλεγχο.
Μερικές από τις πρόσθετες εξετάσεις είναι:
· Εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, σπιρομέτρηση, υπερηχογράφημα άνω κοιλίας για να διασφαλιστεί ότι είστε αρκετά υγιείς για να προβείτε στη χειρουργική επέμβαση.
· Θα γίνουν κάποιες επισκέψεις στην υπεύθυνη ιατρική ομάδα για να διαπιστωθεί ότι άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να έχετε, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, είναι υπό έλεγχο.
Επίσης θα λάβετε σαφείς διατροφικές συμβουλές για πριν και μετά το χειρουργείο.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την επέμβαση, είναι αναγκαίο να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα που καθιστούν δύσκολη την πήξη του αίματος, όπως π.χ. ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη.
Πλεονεκτήματα μίνι γαστρικής παράκαμψης
Τα πλεονεκτήματα της μίνι γαστρικής παράκαμψης είναι ότι πετυχαίνει:
· Μειωμένη θερμιδική πρόσληψη λόγω πρώιμου κορεσμού της πείνας και συνολικά μείωσης της όρεξης
· Αλλαγές στην έκκριση ορμονών στο γαστρεντερικό σύστημα λόγω παράκαμψης του περιφερικού στομάχου και της αρχικής μοίρας του λεπτού εντέρου
· Αποθάρρυνση του ασθενούς στη λήψη ζάχαρης καθώς προκαλεί ζάλη, υπόταση και ταχυκαρδία όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει (σύνδρομο dumping) (ιδανική επιλογή για τους «γλυκατζήδες» ασθενείς)
· Μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τις περιοριστικές επεμβάσεις (απώλεια 85% του υπερβάλλοντος βάρους σε 6-8 μήνες)
· Δυσαπορρόφηση λίπους
· Βελτίωση ή και πλήρη ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
· Ομαλοποίηση των επιπέδων χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
· Βελτίωση ή και πλήρη ίαση της αρτηριακής υπέρτασης
Η επέμβαση διατηρεί σταθερά, μόνιμα και μακροπρόθεσμα τα άριστα αποτελέσματα της γαστρικής παράκαμψης και ταυτόχρονα:
· Διενεργείται μία μόνο αναστόμωση
· Είναι φθηνότερη επέμβαση
· Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης και της ανάρρωσης είναι μικρότερος
· Είναι πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους έναντι της κλασικής γαστρικής παράκαμψης και της sleeve γαστρεκτομής ενώ έχει ισάξια αποτελέσματα στην ίαση ή βελτίωση του διαβήτη 2 και της υπερλιπιδαιμίας
· Η διαδικασία της επέμβασης είναι τεχνικά πιο εύκολη και εύκολα αναστρέψιμη, αν και οι ασθενείς είναι στην πλειοψηφία ευχαριστημένοι με την απώλεια βάρους που επιτυγχάνουν
Κριτικές Ασθενών
Κώστας Κ.
Συνήθως φοβόμαστε τους γιατρούς και τις επεμβάσεις. είχα πρόβλημα με τη βουβωνοκήλη μου για πάνω από ένα χρόνο. Mου συνέστησαν τον κο Σπυρόπουλο. Πολύ καλό άνθρωπο και φανταστικό γιατρό. Ότι μου είπε πριν την επέμβαση έγινε. Σε μια μέρα βγήκα και οδήγησα. Δεν πόνεσα καθόλου και σήμερα μετά από 10 μέρες αισθάνομαι πολύ καλά. Σηκώνω βάρη κανονικά. Ας είναι καλά ο κος Σπυρόπουλος.
Νικολέτα Μ.
Πάρα πολύ ενημερωμένος, σχολαστικός και καταρτισμένος Χειρουργός. Πολύ επεξηγηματικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος κήλης που είχα, την οποία και χειρούργησε λαπαροσκοπικά όπως μου είχε πει. Άριστος επιστήμονας.
Διάρκεια νοσηλείας μετά από μίνι γαστρική παράκαμψη
Η διάρκεια νοσηλείας είναι μόλις 2-3 ημέρες. Ο ασθενής σιτίζεται από την 1η μετεγχειρητική ημέρα και λαμβάνει εξιτήριο σε 2 ημέρες.
Διατροφή μετά την επέμβαση
Το πρώτο διάστημα, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, με σκοπό την αποφυγή επιπλοκών και την προσαρμογή στον καινούριο τρόπο πέψης. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, ο ασθενής λαμβάνει υδρική δίαιτα, ενώ από τη 2η βδομάδα μέχρι και τη 3η, μπορεί να τρώει μαλακές τροφές σε μορφή πολτού. Αφού συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην κατανάλωση στερεάς τροφής, που χρειάζεται μάσηση, με την προϋπόθεση να μασάει αργά και πολύ καλά την τροφή.
Φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση
Η φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση συνίσταται μόνο στη λήψη πολυβιταμινών και ασβεστίου, ενώ σε μερικές περιπτώσεις (ιδίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας) χρειάζεται και η περιστασιακή λήψη σιδήρου.
Έχει επιπλοκές η μίνι γαστρική παράκαμψη;
Μόλις 1 στους 200 ασθενείς μπορεί να βιώσει ορισμένες μετεγχειρητικές επιπλοκές, μετά τη μίνι γαστρική παράκαμψη, όπως η διαφυγή (βραχυπρόθεσμα) ή η ανάπτυξη έλκους (μακροπρόθεσμα) στο σημείο της αναστόμωσης του στομάχου με το έντερο. Οι επιπλοκές αυτές, με την κατάλληλη θεραπεία, αντιμετωπίζονται πλήρως.
Πού υπερτερεί η μίνι γαστρική παράκαμψη έναντι άλλων επεμβάσεων παχυσαρκίας;
– Οδηγεί σε εξαιρετική απώλεια βάρους (η οποία διατηρείται μακροπρόθεσμα)
– Δεν προκαλεί σοβαρές διατροφικές διαταραχές
– Η διάρκεια νοσηλείας είναι 2-3 ημέρες
– Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη
– Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
– Δεν προκαλεί μετεγχειρητικές κήλες (εξωτερικές και εσωτερικές)
– Θεραπεύει ή βελτιώνει δραματικά το διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση και την υπερχοληστερολαιμία.
Αν κι εσείς ταλαιπωρήστε από την παχυσαρκία και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, μπορείτε να θεραπευτείτε επιτυχώς και οριστικά με την επέμβαση της μίνι γαστρικής παράκαμψης. Ο έμπειρος και άρτια καταρτισμένος, γενικός χειρουργός, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, μπορεί να σας προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την επέμβαση κατά της παχυσαρκίας που ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Η Κλινική Ελάχιστα Χειρουργικής Αντιμετώπισης Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη του νοσοκομείου Metropolitan General, με Διευθυντή Χειρουργό, τον Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Η κλινική και το εξειδικευμένο προσωπικό της προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών και σύγχρονων μεθόδων. Ενημερωθείτε για την νέα Κλινική εδώ και λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση σχετικά με τη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΜΙΑΣ ΑΝΑΣΤΟΜΩΣΗΣ;
Η επέμβαση διενεργείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά και ο χειρούργος, αφού δημιουργήσει ένα μικρό γαστρικό θύλακο, παρακάμπτει τμήμα του λεπτού εντέρου και ενώνει τον θύλακο με το λεπτό έντερο πιο περιφερικά. Με αυτόν τον τρόπο, περνάει κατευθείαν η τροφή από το νέο στομάχι στο περιφερικό λεπτό έντερο.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Ο Χειρουργός, πριν την επέμβαση, ζητάει από τον ασθενή να προβεί σε εξετάσεις αίματος, πλήρη καρδιολογική εξέταση, σπιρομέτρηση, γαστροσκόπηση και υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. Επίσης, ο ασθενής λαμβάνει διατροφικές συμβουλές για πριν και μετά την επέμβαση και οφείλει να μην λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή που δυσκολεύει την πήξη του αίματος.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ;
Η διάρκεια νοσηλείας είναι 2 ημέρες.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Την 1η εβδομάδα ακολουθεί υδρική δίαιτα. Την 2η και 3η εβδομάδα μπορεί να τραφεί με μαλακές τροφές και έπειτα από ένα μήνα μπορεί να επανέλθει στη στερεά τροφή.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;
Μόνο 1 στους 80 ασθενείς υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει κάποια μετεγχειρητική επιπλοκή, που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί.