Γαστρική Πτύχωση

Γαστρική Πτύχωση

Τι είναι η γαστρική πτύχωση;

Η γαστρική πτύχωση είναι μία σχετικά νέα επέμβαση αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, κατά την οποία δε γίνεται αφαίρεση τμήματος του στομάχου. Διενεργείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά) και έχει μονάχα μία ημέρα νοσηλείας.

Γαστρική Πτύχωση

Γαστρική Πτύχωση

Ενδείξεις για επέμβαση γαστρικής πτύχωσης

Μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις για την επέμβαση γαστρικής πτύχωσης, είναι το πλεονάζον σωματικό βάρος, ιδίως όταν ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά τα 40 Kg/m2 και κυρίως σε ήπιες μορφές παχυσαρκίας, χωρίς ιδιαίτερα συνοδά προβλήματα.

Διαδικασία γαστρικής πτύχωσης

Η διαδικασία της επέμβασης γαστρικής πτύχωσης ξεκινά με τη γενική αναισθησία του ασθενούς. Έπειτα, ο ιατρός με τη χρήση των κατάλληλων λαπαροσκοπικών εργαλείων, πραγματοποιεί αναδίπλωση (πτύχωση) του στομάχου, στοχεύοντας στη μείωση της χωρητικότητάς του. Δεν απαιτείται αφαίρεση τμήματος του οργάνου ή τοποθέτηση ξένου σώματος. Το τμήμα του στομάχου που εξυπηρετεί ως αποθηκευτικός χώρος αναδιπλώνεται και «περιορίζεται», επιτρέποντας ωστόσο τη δίοδο τροφών.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης μοιάζει με το γαστρικό μανίκι από ανατομικής άποψης. Βέβαια, το γεγονός ότι δεν αφαιρείται μέρος του οργάνου, κάνει την τεχνική αυτή ασφαλέστερη για τον ασθενή, μειώνοντας σημαντικά πιθανές επιπλοκές.

Αποτελέσματα γαστρικής πτύχωσης

Τα αποτελέσματα της γαστρικής πτύχωσης είναι κατά βάση καλύτερα από εκείνα του γαστρικού δακτυλίου. Η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται αγγίζει το 65 έως και το 70% του περιττού σωματικού βάρους στην πλειοψηφία των ασθενών.

Πλεονεκτήματα γαστρικής πτύχωσης

Μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της γαστρικής πτύχωσης περιλαμβάνουν:

  • Δεν υπάρχουν σηπτικές ή σοβαρές απώτερες επιπλοκές.
  • Δεν προκαλείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ούτε απαιτούνται ιδιαίτεροι περιορισμοί στη διατροφή
  • Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά (δακτύλιοι σιλικόνης) και δεν γίνεται εκτομή του στομάχου
  • Η επέμβαση είναι αναστρέψιμη (κατά την αρχική μετεγχειρητική περίοδο)
  • Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες)
  • Έχει το χαμηλότερο κόστος

Η μέθοδος είναι από τις πλέον ασφαλείς. Τα αρχικά αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά με ικανοποιητική απώλεια βάρους και βελτίωση των συνοδών της παχυσαρκίας νοσημάτων. Ωστόσο, είναι μία σχετικά νέα επέμβαση, οπότε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της δεν είναι γνωστά. Είναι μία καλή εναλλακτική βαριατρική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων, αφαίρεση στομάχου ή γαστρο-εντερικές παρακάμψεις.

 

Επιπλοκές γαστρικής πτύχωσης

Οι επιπλοκές της γαστρικής πτύχωσης είναι ελάχιστες λόγω της μεθόδου διενέργειας της επέμβασης. Η κατάλληλη και ενδεδειγμένη από τον γενικό χειρουργό προεγχειρητική προετοιμασία συντελεί σημαντικά στη αποφυγή επιπλοκών. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην ασφαλή πορεία του ασθενούς παίζει και η εύρυθμη μετεγχειρητική διατροφική συμπεριφορά του ασθενούς.

Διατροφή μετά τη γαστρική πτύχωση

Όπως σε όλες τις βαριατρικές επεμβάσεις, ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει τη διατροφή που θα δοθεί από τον ιατρό, μετά τη γαστρική πτύχωση. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί υδρική δίαιτα με τροφές όπως:

  • Νερό
  • Σούπα
  • Γάλα/ καφές

Έπειτα, η υδρική δίαιτα συνδυάζεται με μαλακές τροφές όπως:

  • Λιωμένα φρούτα
  • Πουρές
  • Λιωμένα λαχανικά

Γαστρική Πτύχωση

Γαστρική Πτύχωση

Μετεγχειρητική πορεία γαστρικής πτύχωσης

Η ομαλή μετεγχειρητική πορεία μετά τη γαστρική πτύχωση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της προτεινόμενης διατροφής και στην έναρξη σωματικής δραστηριότητας. Η παρακολούθηση του ασθενούς από τον ιατρό δεν είναι αυστηρή, χωρίς όμως να θεωρείται μη αναγκαία. Η λειτουργία του πεπτικού συστήματος κυλά ομαλά, ενώ δεν υφίσταται περιορισμός των διατροφικών επιλογών.

Κριτικές Ασθενών

Κώστας Κ.

Συνήθως φοβόμαστε τους γιατρούς και τις επεμβάσεις. είχα πρόβλημα με τη βουβωνοκήλη μου για πάνω από ένα χρόνο. Mου συνέστησαν τον κο Σπυρόπουλο. Πολύ καλό άνθρωπο και φανταστικό γιατρό. Ότι μου είπε πριν την επέμβαση έγινε. Σε μια μέρα βγήκα και οδήγησα. Δεν πόνεσα καθόλου και σήμερα μετά από 10 μέρες αισθάνομαι πολύ καλά. Σηκώνω βάρη κανονικά. Ας είναι καλά ο κος Σπυρόπουλος.

Νικολέτα Μ.

Πάρα πολύ ενημερωμένος, σχολαστικός και καταρτισμένος Χειρουργός. Πολύ επεξηγηματικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος κήλης που είχα, την οποία και χειρούργησε λαπαροσκοπικά όπως μου είχε πει. Άριστος επιστήμονας.

Συχνές ερωτήσεις για την επέμβαση γαστρικής πτύχωσης

  1. Χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής μετά τη γαστρική πτύχωση;

Στην επέμβαση αυτή δεν πραγματοποιείται γαστρική ή εντερική παράκαμψη, οπότε εάν η διατροφή είναι ισορροπημένη δεν υπάρχει ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής, όπως βιταμίνες.

  1. Ποια είναι η απώλεια σωματικού βάρους μετά τη γαστρική πτύχωση;

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση επιτυγχάνει απώλεια έως και 60-75% του περιττού σωματικού βάρους σε 12-15 μήνες.

  1. Η γαστρική πτύχωση αποτελεί αναστρέψιμη μέθοδο;

Η γαστρική πτύχωση αποτελεί μία εύκολα αναστρέψιμη μέθοδο, αφού ο γενικός χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τα ράμματα που συγκρατούν το στομάχι σε ενδίπλωση. Έτσι, το όργανο επανέρχεται στην αρχική του μορφή και μέγεθος.

  1. Ποια η χωρητικότητα του στομάχου μετά τη γαστρική πτύχωση;

Η χωρητικότητα του στομάχου μετά τη γαστρική πτύχωση φτάνει στα 100-150ml. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή του γενικού χειρουργού και διαφοροποιείται βάσει της περίπτωσης, του φύλου και του σωματότυπου του ασθενούς.

 

Αν κι εσείς πάσχετε από παχυσαρκία, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο. Ο ιατρός κατέχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην πάθηση αυτή, καθώς και τη χειρουργική της αντιμετώπιση με τη μέθοδο της γαστρικής πτύχωσης.

Αφού πραγματοποιηθεί γενική αναισθησία, ο γιατρός πραγματοποιεί με ράμματα ενδίπλωση του στομάχου ώστε να περιοριστεί η χωρητικότητά του.

Η απώλεια βάρους αγγίζει το 55- 60% του περιττού σωματικού βάρους.

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι:

  • Οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες
  • Απαιτείται ελάχιστη νοσηλεία
  • Χαμηλό κόστος
  • Δεν γίνεται εκτομή του στομάχου
  • Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά
  • Δεν απαιτούνται διατροφικά συμπληρώματα

 

Την πρώτη εβδομάδα πρέπει να ακολουθείται υδρική δίαιτα και έπειτα προστίθενται μαλακές τροφές.

 

Επικοινωνία

Επικοινωνία