Αιμορροΐδες

H λέξη αιμορροΐδες χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει την πάθηση που λέγεται αιμορροϊδοπάθεια. Στην πραγματικότητα, αιμορροΐδες έχουν όλοι οι άνθρωποι, καθώς αποτελούν ένα σύμπλεγμα αγγείων που φυσιολογικά βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, λίγο πριν τον πρωκτό. Εξαιτίας διάφορων παραγόντων, τα αγγεία αυτά μπορεί να διευρυνθούν, δηλαδή να διογκωθούν και να προκαλέσουν ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα.

Υπολογίζεται πως μέχρι την ηλικία των 50 ετών, περίπου το 50% του  πληθυσμού έχει βιώσει ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα της πάθησης. Αν και πρόκειται για μία ακίνδυνη κατάσταση, η αιμορροϊδοπάθεια είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τον πάσχοντα. Ευτυχώς, σήμερα διαθέτουμε αρκετά μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών επιλογών για την αντιμετώπισή της και την οριστική αποκατάσταση του προβλήματος.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι ένας φυσιολογικός ανατομικός σχηματισμός στο τοίχωμα του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Αποτελούν ένα πλέγμα αιμοφόρων αγγείων, των οποίων η λειτουργία είναι να σχηματίζουν τα λεγόμενα «ανατομικά μαξιλάρια» στη διαδικασία της αφόδευσης. Οι αιμορροΐδες συστέλλονται κατά την διαδικασία της αφόδευσης, διευκολύνοντας τη διέλευση των κοπράνων και διαστέλλονται και πάλι, στο τέλος αυτής.

Προϊόντος του χρόνου και ιδίως επί ύπαρξης συγκεκριμένων επιβαρυντικών παραγόντων, οι αιμορροΐδες μπορεί να διογκωθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκολληθούν από την επιφάνεια των ιστών που τις συγκρατεί στη θέση τους και να προπίπτουν, συχνά με τη σύγχρονη εμφάνιση θρόμβων. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η αιμορροϊδική νόσος με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που τη συνοδεύουν.

Τύποι αιμορροϊδοπάθειας

Ο φυσιολογικός αιμορροϊδικός ιστός δεν είναι ορατός και εμφανίζεται εφόσον οι αιμορροΐδες «φουσκώσουν» και ξεκινήσουν να παρουσιάζουν συμπτώματα. Η διάκρισή τους γίνεται με βάση τη θέση στην οποία βρίσκονται, καθώς και το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η πάθηση.

Βάσει της θέσης διακρίνουμε (παραδοσιακά, αν και πλέον αυτό έχει αναθεωρηθεί) 2 κατηγορίες:

 • Εσωτερικές αιμορροΐδες

Βρίσκονται στο ορθό και στα αρχικά τους στάδια δεν είναι πάντα εμφανείς.

 • Εξωτερικές αιμορροΐδες

Βρίσκονται κάτω από το δέρμα του πρωκτού.

Βάσει του σταδίου της πάθησης διακρίνουμε 4 κατηγορίες:

 • Αιμορροΐδες 1ου σταδίου

Οι αιμορροϊδικοί όζοι βρίσκονται στο εσωτερικό του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου και δεν είναι εμφανείς. Το μοναδικά σημεία που μαρτυρούν την παρουσία τους είναι η παρουσία μιας μικρής ποσότητας αίματος κατά τη διάρκεια της κένωσης και μία ενοχλητική αίσθηση κνησμού.

 • Αιμορροΐδες 2ου σταδίου

Οι αιμορροϊδικοί όζοι γίνονται εμφανείς μετά την κένωση, όμως ανατάσσονται μόνοι τους στο εσωτερικό του εντέρου μετά από λίγο.

 • Αιμορροΐδες 3ου σταδίου

Οι όζοι προπίπτουν εκτός του πρωκτικού σωλήνα και δεν ανατάσσονται αυτόματα, όμως είναι δυνατή η μηχανική τους ανάταξη (επανατοποθέτηση με το χέρι από τον ασθενή).

 • Αιμορροΐδες 4ου σταδίου

Οι αιμορροΐδες βρίσκονται μόνιμα εκτός του πρωκτού και δεν είναι δυνατή η ανάταξή τους.

Συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας

Όσο εξελίσσονται τα στάδια της πάθησης, εντείνονται και τα συμπτώματά της. Χαρακτηριστικά, τα έντονα συμπτώματα προχωρημένου σταδίου αιμορροϊδοπάθειας έγιναν η αιτία για μία από τις γνωστότερες πολεμικές ήττες στην ιστορία, αυτή του Βατερλώ. Οι αιμορροΐδες δυσκόλεψαν τόσο πολύ τον Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια της μάχης, που δεν μπορούσε ούτε να παρατηρήσει σωστά το πεδίο της μάχης, ούτε να σκεφτεί καθαρά. Έτσι τα γαλλικά στρατεύματα ηττήθηκαν, δίνοντας τέλος σε μία σειρά πολέμων που διήρκησαν σχεδόν 23 χρόνια.

Τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνουν:

 • Κνησμό
 • Αίσθημα καύσου στην περιοχή του πρωκτού
 • Τοπικό ερεθισμό
 • Έντονο πόνο (ιδίως επί θρόμβωσης)
 • Αιμορραγία
 • Εκκρίσεις βλέννας
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Ποια είναι τα αίτια για την αιμορροϊδοπάθεια;

Η διόγκωση των φυσιολογικών αιμορροΐδων εμφανίζεται όταν υπάρχει αύξηση της πίεσης στο αιμορροϊδικό αγγειακό πλέγμα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενέχονται, με κυριότερο όμως τις διαταραχές στην αφόδευση. Οι εργώδεις κενώσεις αποτελούν βασικό αίτιο της αιμορροϊδοπάθειας, τοποθετώντας έμμεσα και τη διατροφή στη λίστα των αιτίων.

Άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης είναι:

 • H παχυσαρκία
 • Η χρόνια διάρροια
 • Η μεγάλη ηλικία
 • Η κληρονομική προδιάθεση
 • Η έντονη και συνεχής σωματική άσκηση με άρση βαρέων αντικειμένων
 • Η εγκυμοσύνη ή ένας ιδιαίτερα εργώδης τοκετός

Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό σας;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη πάθηση, δεν είναι όμως επικίνδυνη. Ο περισσότερος κόσμος μπορεί να αναγνωρίσει κάποια από τα συμπτώματα και να ακολουθήσει μόνος του μία συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία ενδεχομένως να είναι αποτελεσματική για αιμορροΐδες αρχικών σταδίων.

Εντούτοις, η στάση αυτή μπορεί ενίοτε να κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους από την ίδια την πάθηση. Δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση ο ασθενής να υποθέσει αυθαίρετα πως η αιμορραγία από το ορθό οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια, με αποτέλεσμα να αναβάλει την αναζήτηση ιατρικής αξιολόγησης. Η ορθική αιμορραγία είναι σύμπτωμα των διογκωμένων αιμορροΐδων, αποτελεί όμως και σύμπτωμα άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Συνεπώς, το σωστότερο είναι ο πάσχων να αναζητήσει ιατρική βοήθεια την πρώτη στιγμή που θα διακρίνει αίμα από την ορθοπρωκτική περιοχή.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας

Οι πάσχουσες αιμορροΐδες μπορούν συνήθως να διαγνωσθούν με ένα απλό ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση από έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες, που στην ουσία αποτελούν υπερτροφικές πτυχές του δέρματος του πρωκτού μετά από κάποιο επεισόδιο θρόμβωσης, είναι εμφανείς ακόμη και με την απλή επισκόπηση. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει απαραίτητα τη δακτυλική εξέταση του ορθού & πρωκτού, ενώ αν κριθεί απαραίτητο μια καλή εικόνα της περιοχής δίνει η εκτίμηση με τη χρήση πρωκτοσκοπίου.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων και οπωσδήποτε σε ασθενείς άνω των 45 ετών ή όταν υπάρχει υποψία άλλης συνυπάρχουσας πάθησης, ο Χειρουργός θα αποφασίσει αν θα πρέπει να συνεχισθεί ο διαγνωστικός έλεγχος με τη διενέργεια ορθοσκόπησης ή ολικής κολονοσκόπησης.

Θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας

Η αιμορροϊδοπάθεια 1ου και 2ου βαθμού συχνά αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με ειδικές οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός. Η συντηρητική θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει μεταβολή της διατροφής, ώστε να αντιμετωπισθεί η δυσκοιλιότητα και την εφαρμογή ειδικής κρέμας για την ύφεση των συμπτωμάτων. Εναλλακτική, μη χειρουργική τεχνική με πολύ καλά αποτελέσματα σε αυτό το στάδιο, είναι η σύγκλειση των αιμορροϊδικών όζων με την εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων (rubber band ligation). Πρόκειται για μικροεπέμβαση η οποία διενεργείται ακόμη και σε χώρο ιδιωτικού ιατρείου με ειδικό εξοπλισμό και δεν απαιτεί κανένα είδος αναισθησίας, καθώς είναι πλήρως ανώδυνη.

Για αιμορροΐδες των επόμενων σταδίων υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης ελάχιστης επεμβατικότητας, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία του ασθενούς.

Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος HAL (Hemorrhoidal Artery Ligation – Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αγγείων με τη χρήση Υπερήχου)

 

Η μέθοδος αυτή αποτελεί μία εξαιρετική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας με διενέργεια απολίνωσης των αιμορροΐδων.

Με χρήση υπερήχων και τη βοήθεια ενός ειδικού πρωκτοσκοπικού εργαλείου, ο Χειρουργός εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες, που τροφοδοτούν το αιμορροϊδικό πλέγμα με αίμα. Στη συνέχεια με ειδικά ράμματα πραγματοποιεί απολίνωση (σύγκλειση) των αρτηριών αυτών, δηλαδή διακοπή της παροχής αίματος. Με αυτόν τον τρόπο εφόσον σταματήσει η «τροφοδοσία», μειώνεται και ο όγκος των αιμορροϊδικών όζων με ακόλουθη συρρίκνωση και εξαφάνισή τους.

Η τεχνική αυτή προσφέρει ταυτόχρονα τη δυνατότητα ανάρτησης των αιμορροΐδων που προβάλλουν εκτός του πρωκτικού σωλήνα, με την τεχνική της αιμορροϊδοπηξίας (RAR-Recto Anal Repair). Οι προβάλλουσες αιμορροΐδες επανατοποθετούνται στη φυσιολογική τους θέση επί του βλεννογόνου του εντέρου, έως όταν (μέσω της απολίνωσης) εξαφανισθούν πλήρως.

Η τεχνική HAL-RAR αυτή παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα:

 • Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά
 • Δεν απαιτείται γενική αναισθησία.
 • Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του άμεσα χωρίς πόνο και από την επόμενη κιόλας μέρα είναι δυνατό να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες
 • Αναίμακτη μέθοδος, κατά την οποία δεν τραυματίζονται οι πέριξ ιστοί και λόγω θέσης (απουσία νεύρων πόνου) και ανώδυνη
 • Είναι αποτελεσματική για αιμορροϊδοπάθεια οποιουδήποτε σταδίου, καθώς και σε προπίπτουσες αιμορροΐδες
 • Δεν παρουσιάζει επιπλοκές & δεν επηρεάζει το σφιγκτηριακό μηχανισμό του εντέρου

 

Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP)

Αποτελεί επίσης μία αποτελεσματική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας. Κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης τεχνικής χρησιμοποιείται μία πολύ λεπτή ίνα, η οποία εκπέμπει κυκλικά ενέργεια laser στον ιστό στόχευσης. Με αυτόν τον τρόπο επιδρά στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμορροϊκών αγγείων και σε κύτταρα του συνδετικού ιστού, προκαλώντας μια ινώδη αντίδραση. Προκαλείται έτσι σύγκλειση των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους με αίμα. Επιπλέον η ίνωση που προξενείται στον περιαιμορροϊδικό ιστό δημιουργεί νέο συνδετικό ιστό στην περιοχή, αποτρέποντας την υποτροπή.

Κλασική αιμορροϊδεκτομή Milligan – Morgan

Είναι η κλασική χειρουργική τεχνική, κατά την οποία αφαιρούνται οριστικά οι πάσχοντες αιμορροϊδικοί όζοι. Αν και δεν ακολουθεί το μοτίβο ελάχιστης επεμβατικότητας και ανώδυνης αντιμετώπισης, ωστόσο είναι απόλυτα αποτελεσματική, ιδίως σε προχωρημένες αιμορροϊδοπάθειες 4ου βαθμού.

 

Πρόληψη αιμορροϊδοπάθειας

Η διόγκωση των αιμορροΐδων και η δημιουργία αιμορροϊδικών όζων μπορεί να προληφθεί, με την υιοθέτηση ορισμένων καθημερινών συνηθειών και τη μεταβολή κάποιων άλλων.

 • Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αιμορροΐδων, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, η βρώμη και η σίκαλη αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ινών.
 • Η αναβολή της κένωσης, όπως και η παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες, που καλό θα ήταν να αποφεύγονται
 • Αυξήστε την κατανάλωση νερού και υιοθετήστε ένα πρόγραμμα άθλησης.

Αποφύγετε τις επιπλοκές

Όπως προαναφέρθηκε η αιμορροϊδοπάθεια δεν αποτελεί επικίνδυνη πάθηση. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, τόσο για την αποφυγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων, όσο και για την πρόληψη άλλων καταστάσεων, που μπορεί είτε να συνυπάρχουν και να μην έχουν διαγνωσθεί, είτε να συγχέονται με την αιμορροϊδοπάθεια.

Εάν εμφανίζετε κάποιο σύμπτωμα της πάθησης, έστω και στο αρχικό της στάδιο, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, ώστε να πραγματοποιήσετε ένα διαγνωστικό ραντεβού. Ο Ιατρός θα αξιολογήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικής σας περίπτωσης και θα σας προτείνει το θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία

Επικοινωνία