Περιεδρικό Απόστημα

Περιεδρικό Απόστημα

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Περιεδρικό απόστημα είναι η εκδήλωση φλεγμονής στην ορθοπρωκτική περιοχή λόγω  απόφραξης κάποιου εκ των παρακείμενων αδένων, με αποτέλεσμα τη συλλογή πύου.

Η φλεγμονή αυτή αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις το πρώιμο στάδιο του περιεδρικού συριγγίου, του οποίου η θεραπεία είναι απαιτητική. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι λόγοι δημιουργίας του δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι.

Περιεδρικό Απόστημα

Περιεδρικό Απόστημα

Περιεδρικό απόστημα – διάκριση

Το περιεδρικό απόστημα σημειώνει διάκριση με βάση την εντόπισή του σε σχέση με τους ανελκτήρες μύες του πρωκτού και τον σφιγκτηριακό μυικό μηχανισμό. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνονται σε:

  1. Περιεδρικά ή περιπρωκτικά (40%-45%)
  2. Ευθυϊσχιακά
  3. Υποβλεννογόνια
  4. Διασφιγκτηριακά
  5. Ορθοπυελικά – οπισθοορθικά
  6. Πεταλοειδή

Υπερανελκτήρια

Περιεδρικό απόστημα – αίτια

Τα σημαντικότερα αίτια εμφάνισης του περιεδρικού αποστήματος είναι τα εξής:

-φλεγμονή στους περιπρωκτικούς αδένες

-εκκολπωματίτιδα

-φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

-πρωκτική σεξουαλική επαφή

-AIDS  / κακοήθεια / ανοσοκαταστολή

-λοιμώξεις στους ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες της περιοχής

-θρομωμένοι αιμορροϊδικοί όζοι (αιμορροϊδοπάθεια)

-τραυματισμοί ή κακώσεις στην περιοχή

Περιεδρικό απόστημα – συμπτώματα

Ορισμένα από τα συχνότερα συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος αποτελούν τα γνώριμα χαρακτηριστικά στην πλειοψηφία των φλεγμονών:

-οίδημα

-ερυθρότητα

-πόνος στην περιοχή

-αισθητή αύξηση του πόνου κατά την κίνηση ή την αφόδευση

-πυρετός

Περιεδρικό Απόστημα

Στα υψηλά και βαθύτερα αποστήματα ο πόνος είναι μεν λιγότερος, όμως υφίσταται ένα έντονο αίσθημα βάρους στην περιοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα κατά την αφόδευση, ενώ παράλληλα παρατηρείται πυρετός, ρίγος και δυσουρία. Αν ο ασθενής δεν λάβει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, μπορεί να εμφανίσει ακόμη και σηπτικά φαινόμενα.

Περιεδρικό απόστημα – διάγνωση

Η διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος πραγματοποιείται με κλινική εξέταση του ασθενούς από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ελέγχεται η περιπρωκτική περιοχή και σημειώνονται σημάδια όπως ερυθρότητα και πρήξιμο της περιοχής. Εν συνεχεία, εκτελείται δακτυλική εξέταση στον πρωκτό (ακόμη και στον κόλπο στις γυναίκες) με στόχο τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση της βλάβης. Ο ιατρός παράλληλα συλλέγει πληροφορίες από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν περαιτέρω επιπλοκές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με:

-αιματολογικό έλεγχο (αυξημένη τιμή των λευκών αιμοσφαιρίων, CRP και TKE)

-ορθοσκόπηση

-απεικονιστικές εξετάσεις (CT, MRI)

 

Κριτικές Ασθενών

Κώστας Κ.

Συνήθως φοβόμαστε τους γιατρούς και τις επεμβάσεις. είχα πρόβλημα με τη βουβωνοκήλη μου για πάνω από ένα χρόνο. Mου συνέστησαν τον κο Σπυρόπουλο. Πολύ καλό άνθρωπο και φανταστικό γιατρό. Ότι μου είπε πριν την επέμβαση έγινε. Σε μια μέρα βγήκα και οδήγησα. Δεν πόνεσα καθόλου και σήμερα μετά από 10 μέρες αισθάνομαι πολύ καλά. Σηκώνω βάρη κανονικά. Ας είναι καλά ο κος Σπυρόπουλος.

Νικολέτα Μ.

Πάρα πολύ ενημερωμένος, σχολαστικός και καταρτισμένος Χειρουργός. Πολύ επεξηγηματικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος κήλης που είχα, την οποία και χειρούργησε λαπαροσκοπικά όπως μου είχε πει. Άριστος επιστήμονας.

Περιεδρικό απόστημα – χειρουργική θεραπεία

Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι αμιγώς χειρουργική και συνίσταται στην έγκαιρη διάνοιξη και ευρεία παροχέτευσή του. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή ημιμέτρων (χορήγηση μόνο αντιβιοτικής αγωγής) και τούτο γιατί αν δε γίνει άμεση αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει σε βαρεία σηπτική κατάσταση ιδιαίτερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Επιπλέον, εάν δεν γίνει σωστή χειρουργική παροχέτευση, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο υποτροπής του αποστήματος ή δημιουργίας περιεδρικού συριγγίου.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται ευρεία διάνοιξη με τομή στο σημείο του αποστήματος, με στόχο την αποτροπή της πρώιμης σύγκλεισης.

 

Περιεδρικό απόστημα

 

Αν κι εσείς πάσχετε από συμπτώματα που θυμίζουν περιεδρικό απόστημα, συμβουλευτείτε άμεσα τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο, σχετικά με τη απαιτούμενη θεραπευτική προσέγγιση. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αυτής κατάστασης μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές όπως και την εξέλιξη σε ανάπτυξη περιεδρικού συριγγίου.
Επικοινωνία

Επικοινωνία