Ραγάδα Δακτυλίου

Ραγάδα Δακτυλίου

Τι είναι η ραγάδα δακτυλίου;

Ραγάδα Δακτυλίου είναι μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από το δακτύλιο του πρωκτού μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

Η ραγάδα διακρίνεται σε οξεία, όταν είναι παρούσα για λιγότερο από 6 εβδομάδες και σε χρόνια, όταν εμμένει για πάνω από 6 εβδομάδες.

Ραγάδα Δακτυλίου

Ραγάδα Δακτυλίου

Ποια τα αίτια της ραγάδας δακτυλίου;

Ένα από τα βασικότερα αίτια της ραγάδας δακτυλίου αποτελεί η χρόνια δυσκοιλιότητα. Συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό του δέρματος του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων.

Άλλα αίτια περιλαμβάνουν:

-συχνές διάρροιες

-τραυματισμός της περιοχής

-νόσος του Crohn

-λοιμώξεις όπως η φυματίωση, ιός του έρπητα, HIV, κυτταρομεγαλοϊός

-λευχαιμία

-σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (σύφιλη, χλαμύδια, κλπ.)

-καρκίνος του πρωκτού

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγάδας δακτυλίου;

Τα συμπτώματα καθορίζονται από το στάδιο και τη χρονιότητα της πάθησης. Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

– πολύ ισχυρός πόνος αμέσως μετά την κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο) με διάρκεια 2-6 ωρών

– αίσθημα καύσου

– περιπρωκτικός κνησμός

– μικρή αιμορραγία (ζωηρό αίμα)

– δύσοσμες κενώσεις

– συχνουρία, δυσφορία ή/και αδυναμία κατά την ούρηση

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της ραγάδας δακτυλίου;

Η διάγνωση για τη ραγάδα δακτυλίου πραγματοποιείται με κλινική εξέταση του ασθενή, μελέτη του ιατρικού του ιστορικού, καθώς και ειδικές εξετάσεις.

Εκτελείται μία λεπτομερής επισκόπηση της περιοχής με τη χρήση ειδικών λιπαντικών αλοιφών και τη βοήθεια ενός μικρού πρωκτοσκοπίου.

Για τον αποκλεισμό άλλων ασθενειών που μπορεί να συνυπάρχουν, όπως το απόστημα, συρίγγιο ή η φλεγμονώδης κολίτιδα, συνίσταται η κολονοσκόπηση.

-Το ενδοορθικό υπερηχογράφημα εντοπίζει πιθανές βλάβες της περιοχής που σχετίζονται με την πάθηση.

Ραγάδα δακτυλίου – Συντηρητική θεραπεία με φάρμακα

Στην οξεία φάση της ραγάδας, μπορεί να ακολουθηθεί συντηρητική θεραπεία με φάρμακα για τη μείωση των έντονων και επώδυνων συμπτωμάτων. Ωστόσο, σε χρόνιες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την πάθηση.

Συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης:

-Πρόληψη της δυσκοιλιότητας που προκαλεί την πάθηση, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή, πλούσια  σε φυτικές ίνες με παράλληλη πρόσληψη μεγάλης ποσότητας νερού.

-Καλή και συνεπής υγιεινή της περιπτωκτικής περιοχής με καλό καθαρισμό μετά από κάθε κένωση με τη χρήση χλιαρού νερού.

-Χρήση τοπικών αγγειοδιασταλτικών αλοιφών, με στόχο τη χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, που όμως προκαλούν έντονες παρενέργειες, όπως έντονος πονοκέφαλος που αναγκάζει τους ασθενείς να διακόψουν την θεραπεία κατά 30%. Η υποτροπή μπορεί να προσεγγίσει το 50%.

-Θεραπεία με ενέσεις Botox, που ωστόσο έχουν υψηλό κόστος και συχνά χρήζουν επαναλαμβανόμενης θεραπείας.

Ραγάδα δακτυλίου – Χειρουργική επέμβαση

Η πιο σίγουρη, ασφαλής και μόνιμη αντιμετώπιση της ραγάδας δακτυλίου είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας είναι η μερική πλαγία έσω σφιγκτηροτομή, δηλαδή η διατομή τμήματος του έσω σφιγκτήρα. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με καταστροφή της κοίτης της ραγάδας με χρήση ειδικής ίνας Laser, με θεαματικά άμεσα αποτελέσματα.

Ραγάδα Δακτυλίου

Η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης προσφέρει στον ασθενή πληθώρα πλεονεκτημάτων έναντι των συντηρητικών μορφών θεραπείας:

-εύκολη και ανώδυνη επέμβαση

– ασφαλής και μόνιμη λύση

– νοσηλεία μίας ημέρας

– ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος που εξαφανίζεται άμεσα

 

Αν πάσχετε από ραγάδα δακτυλίου, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο, για μία οριστική θεραπεία με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και κυρίως ασφάλεια.