Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, οξεία χολοκυστίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης.
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο βρίσκεται στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, κάτω από το ήπαρ. Η λειτουργία της χοληδόχου κύστης είναι η αποθήκευση της χολής, ενός πεπτικού υγρού το οποίο βοηθάει στη διάσπαση των λιπών. Παράγεται στο ήπαρ, αποθηκεύεται προσωρινά στη χοληδόχο κύστη και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος μετακινείται μέσω μικρών σωληναρίων ( κυστικός πόρος & χοληδόχος πόρος) στο λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο).
Υπάρχουν δύο τύποι οξείας χολοκυστίτιδας:
- Λιθισιακή Χολοκυστίτιδα
- Αλιθισιακή χολοκυστίτιδα
Λιθισιακή χολοκυστίτιδα
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων οξείας χολοκυστίτιδας και σχετίζεται με τη παρουσία χολόλιθων (πετρών) μέσα στη χοληδόχο κύστη (χολολιθίαση).
Όταν οι χολόλιθοι μπλοκάρουν τον κυστικό πόρο, παρεμποδίζεται η απορροή της χολής προς τα χοληφόρα σωληνάρια και το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή της στη χοληδόχο κύστη. Ορισμένες χημικές ουσίες που περιέχονται στη χολή και πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να βλάψουν τη χοληδόχο κύστη και να προκαλέσουν φλεγμονή.
Αλιθισιακή χολοκυστίτιδα
Πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο οξείας χολοκυστίτιδας που ωστόσο θεωρείται πιο σοβαρός. Είναι πιο συχνή σε περιπτώσεις ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και η εξέλιξη της φλεγμονής μπορεί να είναι ραγδαία. Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν είναι:
- Ισχαιμία της χοληδόχου κύστης
- Προβλήματα κινητικότητας του κυστικού πόρου
- Παρασιτικές λοιμώξεις
- Συστηματικές ασθένειες
- Τραυματισμοί
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της οξείας χολοκυστίτιδας εμφανίζονται τις περισσότερες φορές έπειτα από κάποιο λιπαρό γεύμα και περιλαμβάνουν:
- Οξύ πόνο στο άνω δεξί τμήμα της κοιλιάς, ο οποίος μπορεί να αντανακλά στη ράχη, στο δεξιό ώμο ή κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη
- Ναυτία
- Έμετο
- Υψηλό πυρετό
- Διάταση της κοιλιάς
- Ικτερική χροιά
- Εφίδρωση
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Ο κίνδυνος οξείας χολοκυστίτιδας συνδέεται άμεσα με την παρουσία χολόλιθων στη χοληδόχο κύστη. Οι γυναίκες εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα χολολιθίαση λόγω και ορμονικών, προδιαθεσικών παραγόντων.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης χολόλιθων είναι επίσης υψηλότερος σε:
- Άτομα των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά
- Άτομα με παχυσαρκία
- Γυναίκες που λαμβάνουν ορμονικές θεραπείες ή αντισυλληπτικά
- Γυναίκες με πολλαπλές εγκυμοσύνες
- Άτομα άνω των 60 ετών
- Άτομα που είχαν απότομη απώλεια βάρους
- Άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια
Διάγνωση
Η διάγνωση της φλεγμονής θα πρέπει να είναι άμεση, ώστε άμεσα να σχεδιαστεί και το θεραπευτικό πλάνο και να αποφευχθεί οποιοσδήποτε περαιτέρω κίνδυνος. Η διαγνωστική διερεύνηση περιλαμβάνει κλινική εξέταση, αιματολογικό έλεγχο και απεικονιστικές εξετάσεις, με κύριο το υπερηχογράφημα και επί ενδείξεων τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας.
Επιπλοκές της οξείας χολοκυστίτιδας
Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι μία επείγουσα χειρουργική κατάσταση και αν δεν αντιμετωπιστεί ανάλογα, μπορεί να επιπλακεί από σοβαρές καταστάσεις, όπως:
- Ανάπτυξη πύου στη χοληδόχο κύστη (εμπύημα χοληδόχου κύστης)
- Νέκρωση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης (γάγγραινα)
- Διάτρηση της χοληδόχου κύστης
- Περιτονίτιδα
- Χολοκυστικό συρίγγιο (προσκόλληση της χοληδόχου κύστης σε παρακείμενα κοιλιακά όργανα, νέκρωση ιστών στο σημείο της προσκόλλησης και ρήξη προς τον αυλό, συνηθέστερα του εντέρου ή του στομάχου.
Θεραπεία
Η οξεία χολοκυστίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό, καθώς συχνά θα απαιτηθεί η διενέργεια επείγουσας χολοκυστεκτομής.
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Σήμερα το σύνολο των χολοκυστεκτομών, ακόμη και επί σοβαρών φλεγμονών, νεκρωτικών λοιμώξεων ή επιπλοκών διενεργείται με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων (λαπαροσκοπική & ρομποτική τεχνική).
Η επέμβαση και στις δύο τεχνικές διενεργείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί 40 – 90 λεπτά. Στην αρχή γίνεται εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα στη κοιλιακή χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος χώρος για τα χειρουργικά εργαλεία και στη συνέχεια με λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς αφαιρείται η χοληδόχος κύστη. Με τη χρήση των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, η επέμβαση διενεργείται ελαχιστοποιώντας το μετεγχειρητικό πόνο και με γρήγορη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.
Η ρομποτική τεχνολογία είναι η πλέον εξελιγμένη τεχνολογία στον τομέα της χειρουργικής, ξεπερνώντας σε σημεία τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Τα συγκριτικά οφέλη της ρομποτικής έναντι της λαπαροσκοπικής τεχνικής συνοψίζονται παρακάτω:
- Καλύτερη οπτική επαφή του χειρουργικού πεδίου. Ένας εκ των τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων που ελέγχονται από το Χειρουργό φέρει μία μικροκάμερα απόλυτης ακρίβειας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα τρισδιάστατης μεγεθυμένης απεικόνισης όλων των εσωτερικών δομών του ασθενούς.
- Απόλυτη ακρίβεια κινήσεων. Οι ρομποτικοί βραχίονες με εύρος κίνησης 360º, μπορούν να εκτελέσουν με σαφώς μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα κάθε κίνηση. Επίσης παρέχουν τη δυνατότητα στο χειρουργό να προσεγγίζει σημεία, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν απροσπέλαστα.
- Ελαχιστοποίηση τραυματισμού παρακείμενων ιστών και απώλειας αίματος μέσω των πολύ μικρών τομών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές της οξείας χολοκυστίτιδας επικοινωνήστε με τον Εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Με μακρόχρονη εμπειρία στη διενέργεια λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και ειδική εκπαίδευση στο κέντρο αριστείας της ρομποτικής χειρουργικής, Νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας, θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει σαφώς για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης.
Ποιοι είναι οι τύποι της οξείας χολοκυστίτιδας;
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι και είναι οι εξής:
- Λιθισιακή χολοκυστίτιδα. Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο οξείας χολοκυστίτιδας, οφειλόμενος σε πέτρες εντός της χοληδόχου κύστης.
- Αλιθισιακή χολοκυστίτιδα. Εμφανίζεται σε σπάνιες περιπτώσεις και κυρίως σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Τι συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τη λήψη λιπαρού γεύματος και είναι τα εξής:
- Έντονος πόνος στη δεξιά κοιλία
- Ναυτία
- Πυρετός
- Εφίδρωση
- Ικτερική χροιά
- Διάταση της κοιλιάς
Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση;
Ο ασθενής εξετάζεται κλινικά και υποβάλλεται σε αιματολογικό έλεγχο και απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία).
Τι επιπλοκές μπορεί να εμφανίσει η οξεία χολοκυστίτιδα;
Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορούν να υπάρξουν οι εξής επιπλοκές:
- Νέκρωση τοιχώματος της χοληδόχου κύστης
- Διάτρηση της χοληδόχου κύστης
- Περιτονίτιδα
- Ανάπτυξη πύου στη χοληδόχο κύστη (εμπύημα)
- Χολοκυστικό συρίγγιο
Πώς αντιμετωπίζεται;
Αντιμετωπίζεται χειρουργικά μέσω της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, η οποία είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.