Παθήσεις Σπληνός

Παθήσεις Σπληνός

Τί είναι ο σπλήνας;

Ο σπλήνας αποτελεί ένα όργανο της περιτοναϊκής κοιλότητας που βρίσκεται στο αριστερό άνω μέρος της κοιλιακής χώρας. Είναι ένα από τα όργανα του λεμφικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Το μέγεθος του μοιάζει με αυτό της ανθρώπινης γροθιάς. Λόγω της θέσης του κάτω από τις αριστερές πλευρές, δεν είναι φυσιολογικά ψηλαφητός και γίνεται αντιληπτός ψηλαφητικά όταν αυξάνει σε μέγεθος.

Σπλήνας – λειτουργία

Η λειτουργία του σπλήνα εντάσσεται στο αμυντικό και αιμοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του λεμφικού συστήματος, λειτουργώντας ως φραγμός ενάντια σε μολύνσεις. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του στον καθαρισμό του αίματος, συμβάλλοντας επίσης στην άμυνα του οργανισμού από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία.

Συνεπώς, οι άνθρωποι που ζουν χωρίς σπλήνα, θεωρούνται πιο ευάλωτoi σε μολύνσεις και μικρόβια με κάψα, όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

 

Παθήσεις Σπληνός

 

Κριτικές Ασθενών

Κώστας Κ.

Συνήθως φοβόμαστε τους γιατρούς και τις επεμβάσεις. είχα πρόβλημα με τη βουβωνοκήλη μου για πάνω από ένα χρόνο. Mου συνέστησαν τον κο Σπυρόπουλο. Πολύ καλό άνθρωπο και φανταστικό γιατρό. Ότι μου είπε πριν την επέμβαση έγινε. Σε μια μέρα βγήκα και οδήγησα. Δεν πόνεσα καθόλου και σήμερα μετά από 10 μέρες αισθάνομαι πολύ καλά. Σηκώνω βάρη κανονικά. Ας είναι καλά ο κος Σπυρόπουλος.

Νικολέτα Μ.

Πάρα πολύ ενημερωμένος, σχολαστικός και καταρτισμένος Χειρουργός. Πολύ επεξηγηματικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος κήλης που είχα, την οποία και χειρούργησε λαπαροσκοπικά όπως μου είχε πει. Άριστος επιστήμονας.

Παθήσεις σπληνός

Οι παθήσεις στο σπλήνα ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Τραυματικές κακώσεις
  • Αιματολογικές παθήσεις

Οι τραυματικές κακώσεις του σπλήνα, αφορούν τη ρήξη του σπλήνα μετά από τραυματισμούς (π.χ τροχαίο ατύχημα, μαχαιρώματα, πυροβολισμούς) και εκδηλώνονται είτε με βαριά αιμορραγία και πόνο είτε με την εμφάνιση αιματώματος στο όργανο.

Οι αιματολογικές παθήσεις που μπορούν να προσβάλλουν το σπλήνα είναι πολλές και εκδηλώνονται συνήθως με αύξηση του μεγέθους του σπλήνα (σπληνομεγαλία) με συνυπάρχουσα μερικές φορές καταστροφή κυττάρων του αίματος εντός του οργάνου (υπερσπληνισμός).

  • Σπληνομεγαλία: Η πάθηση χαρακτηρίζεται από την αύξηση τόσο του μεγέθους, όσο και του βάρους του οργάνου, πέραν των φυσιολογικών πλαισίων. Μία μεταβολή των 500γρ. θεωρείται μικρή, των 500-2000γρ μεσαία και άνω των 2000γρ μεγάλη. Η σπληνομεγαλία προκαλείται από ένα ευρύ φάσμα πρωτοπαθών ή δευτεροπαθών παθήσεων του σπλήνα.
  • Υπερσπληνισμός: Ο υπερσπληνισμός συσχετίζεται συνήθως με την ύπαρξη σπληνομεγαλίας και ελάττωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων ή των αιμοπεταλίων. Τα αίτια της κατάστασης αυτής είναι είτε πρωτοπαθή είτε δευτεροπαθή. Βέβαια, τα αίτια της υπερλειτουργίας του σπλήνα δεν είναι ξεκάθαρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί εκδήλωση κακοηθών νοσημάτων του αιμοποιητικού συστήματος, οπότε και είναι αναγκαία η διενέργεια σπληνεκτομής.

Σπανιότερα, η αύξηση του μεγέθους του σπλήνα είναι συνέπεια κάποιας ιογενούς ή παρασιτικής λοίμωξης.

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν παθολογική αύξηση του μεγέθους του σπλήνα περιλαμβάνουν:

  • Λοιμώξεις (παρασιτικές, ιογενείς ή βακτηριακές)
  • Μολύνσεις
  • Αιμολυτικές αναιμίες
  • Αυτοάνοσες αναιμίες
  • Καρκίνος
  • Λευχαιμία
  • Λέμφωμα
  • Απόστημα
  • Μεταβολικές παθήσεις

 

 

Παθήσεις σπληνός – ενδείξεις αφαίρεσης 

 

Οι κυριότερες ενδείξεις για αφαίρεση του σπλήνα είναι διάφορες αιματολογικές παθολογικές καταστάσεις με κυριότερες τις ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα, την οικογενή σφαιροκυττάρωση και την αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία.Παθήσεις Σπληνός

Τόσο η διεθνής βιβλιογραφία όσο και η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή έχει σαφή πλεονεκτήματα σε θέματα μετεγχειρητικού άλγους, αισθητικού αποτελέσματος και ταχύτητας εξόδου από το νοσοκομείο και επανόδου στην εργασία. Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας για την εκτέλεση της σπληνεκτομής λαπαροσκοπικά είναι το μέγεθος του παθολογικού σπλήνα.

Έτσι σπλήνας με μέγεθος πάνω από 20εκ δυσχεραίνει τη διενέργεια της λαπαροσκοπικής μεθόδου.Η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή αποτελεί πλέον την μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση ασθενών με ένδειξη αφαίρεσης του οργάνου. Καθοριστικός παράγοντας για την διενέργεια λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής είναι η εμπειρία του χειρουργού. Όπως είναι φυσικό οι ενδείξεις λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής είναι οι ίδιες με αυτές για την ανοικτή.

Παθήσεις σπληνός – χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του σπλήνα συνίσταται είτε στη διενέργεια επείγουσας σπληνεκτομής σε περιπτώσεις τραυματισμού και ρήξης του οργάνου είτε σε προγραμματισμένη σπληνεκτομή σε περιπτώσεις συγκεκριμένων αιματολογικών παθήσεων. Στη δεύτερη περίπτωση, η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή, ιδίως σε περιπτώσεις όπου το μέγεθος του οργάνου δεν είναι εξαιρετικά μεγάλο, αποτελεί μία αξιόπιστη, λιγότερο επεμβατική και πιο ανώδυνη επιλογή.

 

Παθήσεις Σπληνός

Αν επιθυμείτε να λάβετε μία εξατομικευμένη εκτίμηση του προβλήματός σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο. Με βάση την πάθηση και τα χαρακτηριστικά σας, θα σας προταθεί η κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για μία μόνιμη λύση.

Επικοινωνία

Επικοινωνία