Γαστρική Παράκαμψη μίας αναστόμωσης ή Mini Γαστρική Παράκαμψη (ΟΑGB/MGB) – Θεαματικά και Οριστικά Αποτελέσματα ενάντια στην Παχυσαρκία

Στο παρακάτω βίντεο, ο Γενικός Χειρουργός Χ. Σπυρόπουλος απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το φλέγον πρόβλημα της παχυσαρκίας αλλά και των αποτελεσματικών χειρουργικών επεμβάσεων που έχει πλέον στη διάθεσή του ένας έμπειρος Χειρουργός Παχυσαρκίας.

Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος πραγματοποιεί με εξειδίκευση και εμπειρία τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεταβολικές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν όχι μόνο την μακροπρόθεσμα σταθερή απώλεια βάρους αλλά και την ταυτόχρονη θεραπεία συνοδών νοσημάτων της παχυσαρκίας, από τα οποία ο ασθενής ενδέχεται να πάσχει.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video παρακάτω.

Παχυσαρκία

Ως παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη εναπόθεση λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που συνδέεται με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως, καθιστώντας την μια επικίνδυνη και ταχέως εξελισσόμενη επιδημία.

Στατιστικές μελέτες αναδεικνύουν πως περισσότεροι από 1.9 δισεκατομμύρια ενήλικες, είναι υπέρβαροι. Από αυτούς, τα 650 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι.

 

παχυσαρκία

 

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως το 70% των ενήλικων ανθρώπων είναι υπέρβαροι, το 22% παχύσαρκοι και το 5% πάσχει από κλινικά σοβαρή παχυσαρκία.

Αυξάνεται και η Παιδική Παχυσαρκία;

Πέραν από τους ενήλικες, η Ελλάδα κρατά δυστυχώς τα σκήπτρα και στην παιδική παχυσαρκία, με το 44% των παιδιών μεταξύ της ηλικίας 10-12 να είναι υπέρβαρα. Το 11% των παιδιών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα, γεγονός που μας κατατάσσει σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί κακό οιωνό για το μέλλον αφού αποδεδειγμένα το 40% των παχύσαρκων παιδιών θα υποφέρουν από παχυσαρκία και στην ενήλικο ζωή.

Πώς Γίνεται ο Έλεγχος του Σωματικού Βάρους;

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ταξινόμηση της παχυσαρκίας είναι αυτή που βασίζεται στο δείκτη μάζας σώματος (Body Mass Index – BMI). Ο δείκτης αυτός αντιστοιχεί στο πηλίκο του βάρους του ατόμου (σε κιλά) με το ύψος του (σε μέτρα) στο τετράγωνο (kg/m2).

Φυσιολογικά, ο δείκτης μάζας σώματος είναι 18-25. Άτομα με BMI > 25 είναι υπέρβαρα, ενώ άνω του 30 θεωρούνται παχύσαρκα. Όταν ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά το 40 τότε έχουμε πια τη νοσογόνο ή κλινικά σοβαρή παχυσαρκία και όταν ξεπερνά το 50 τη λεγόμενη υπερπαχυσαρκία που σχετίζεται με τις περισσότερες επιπλοκές.

 

παχυσαρκια

 

Πώς Αντιμετωπίζεται η Παχυσαρκία;

H χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη μοναδική μακροπρόθεσμα αποτελεσματική θεραπεία της κλινικά σοβαρής ή νοσογόνου παχυσαρκίας. Διάφορες χειρουργικές τεχνικές έχουν εφαρμοστεί και τροποποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, κάτι που υποδεικνύει πως δεν υπάρχει μία επέμβαση κατάλληλη για τον κάθε ασθενή που πάσχει από κλινικά σοβαρή παχυσαρκία.

Σίγουρα, η επιλογή της επέμβασης παχυσαρκίας δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή αυτές οι επεμβάσεις θεωρούνται ως οι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της νόσου:

  • η επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι / sleeve)
  • η γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass) και κυρίως η τροποποίηση της γαστρικής παράκαμψης μιας αναστόμωσης (one anastomosis / mini gastric bypass)

Οι επεμβάσεις αυτές αποτελούν καλά τεκμηριωμένες χειρουργικές επιλογές για μόνιμη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, προσφέροντας υψηλό ποσοστό απώλειας βάρους του ασθενούς. Ο χειρουργός παχυσαρκίας, λαμβάνοντας υπόψη του τη μοναδικότητα του ασθενή, θα τον ενημερώσει για εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή του και θα μπορέσει να του προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ποια είναι τα οφέλη της επιμήκους γαστρεκτομής (γαστρικό μανίκι);

Η επιμήκης γαστρεκτομή αποτελεί μια αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην επιμήκη γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι), αφαιρείται το μεγαλύτερο τμήμα του στομάχου όπου εκκρίνονται ορμόνες (γκρελίνη) που προκαλούν το αίσθημα της πείνας. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής αισθάνεται ότι πεινάει πολύ λιγότερο. Τα βασικά πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι:

  • Εξασφαλίζει εύκολο κορεσμό της πείνας του ασθενούς
  • Μειώνει την παραγωγή της ορμόνης γκρελίνης, γεγονός που προκαλεί ανορεξία
  • Προκαλεί ταχύτερη δίοδο της τροφής στο λεπτό έντερο, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα έκκρισης συγκεκριμένων ανορεξιογόνων ουσιών
  • Δεν τοποθετείται ξένο σώμα στον οργανισμό, όπως π.χ. συμβαίνει με το γαστρικό δακτύλιο
  • Μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών
  • Δεν έχει ανάγκη (συνήθως) για χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων (πρωτεΐνη, βιταμίνες, ασβέστιο) μετεγχειρητικά

Ποια είναι τα οφέλη της γαστρικής παράκαμψης μίας αναστόμωσης;

Με τη γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης, ο χειρουργός διενεργεί διαχωρισμό του στομάχου, και δημιουργεί έναν πολύ στενό επιμήκη γαστρικό θύλακο. Ακολούθως διενεργείται αναστόμωση (ένωση) του στομάχου με περιφερικότερο τμήμα του εντέρου, οδηγώντας σε μείωση της ποσότητας των θερμίδων που απορροφά ο οργανισμός. Ταυτόχρονα, λόγω της αλλαγής της φυσιολογικής οδού από όπου διέρχεται η τροφή, παράγονται κάποιες ορμόνες (ινκρετίνες) οι οποίες προκαλούν εντονότατη ανορεξία.

Με αυτή την επέμβαση ο εξειδικευμένος χειρουργός κατορθώνει να:

  • Μειώσει τη θερμιδική πρόσληψη, αφού ο ασθενής νιώθει πρώιμο κορεσμό
  • Μεταβάλλει την έκκριση ορμονών στο γαστρεντερικό σύστημα (ινκρετίνες / ανορεξία)
  • Αποθαρρύνει τον ασθενή στη λήψη ζάχαρης, καθώς λόγω της αλλαγής της γαστρεντερικής οδού, η λήψη ζάχαρης προκαλεί ένα φαινόμενο με ζάλη, υπόταση και ταχυκαρδία (σύνδρομο Dumping)
  • Επιτύχει μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με κάθε άλλη διαθέσιμη χειρουργική επέμβαση
  • Βελτιώσει ή να θεραπεύσει πλήρως το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Ελαττώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Βελτιώσει, ακόμη και να θεραπεύσει πλήρως, την αρτηριακή υπέρταση

 

Για ποιους λόγους ο Γενικός Χειρουργός Χαρ. Σπυρόπουλος προτείνει την γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης;

Πέρα από τα προαναφερθέντα οφέλη αυτής της επέμβασης, η απαιτητική αυτή αλλά αποτελεσματική μέθοδος προτείνεται στους υποψηφίους ασθενείς, για ακόμη περισσότερους λόγους:

  1. Η επέμβαση απαιτεί μόνο μία αναστόμωση
  2. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη
  3. Η επέμβαση μπορεί να αντιστραφεί εύκολα και ακίνδυνα
  4. Η επέμβαση θεραπεύει πλήρως τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  5. Η επέμβαση είναι συχνά πλήρως θεραπευτική για το διαβήτη 2 (ακόμη και πριν την απώλεια βάρους)
  6. Το κόστος αυτής της επέμβασης είναι χαμηλότερο σε σχέση με την κλασική γαστρική παράκαμψη

Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Οι διεθνείς οδηγίες ορίζουν ως υποψηφίους για χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τους:

  1. Ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος > 40
  2. Ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος > 35 στους οποίους όμως συνυπάρχει ακόμη ένα σοβαρό συνοδό νόσημα, όπως:
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Υπνική άπνοια
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Σύνδρομο υποαερισμού
  1. Ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος > 30, με ΣΔ τύπου ΙΙ που δεν ρυθμίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή

Έπειτα από μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση αλλά και λεπτομερή συνέντευξη με τον Γενικό Χειρουργό Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, θα προταθεί στον ασθενή η ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας, εφόσον:

  • Ο ασθενής είναι καθόλα ενημερωμένος για όλα τα οφέλη αλλά και τους περιορισμούς της επέμβασης
  • Ο ασθενής έχει τη διάθεση να συνεργαστεί μετεγχειρητικά
  • Ο ασθενής δεν παρουσιάζει κάποια σοβαρή ψυχοπαθολογία ή ενεργό νεοπλασματική ασθένεια

Ποια χειρουργική επέμβαση προκρίνεται;

Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος θα επιλέξει την επέμβαση που θα είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας, μετά από την εξατομικευμένη εκτίμηση του ασθενούς.

Ο έμπειρος χειρουργός παχυσαρκίας θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα ζητήσει πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας.

Έπειτα από μία αναλυτική συζήτηση με τον ασθενή για τους στόχους και τις ανησυχίες του, καθώς και μετά από την ενημέρωσή του σχετικά με την επέμβαση που του ταιριάζει καλύτερα, ιατρός και ασθενής μπορούν να είναι σίγουροι ότι έχουν επιλέξει την καλύτερη επέμβαση για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η χειρουργική της παχυσαρκίας απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία

Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος Ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο ήταν ένα πρωτοπόρο κέντρο αριστείας στη Χειρουργική της Παχυσαρκίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Φώτη Καλφαρέντζου και ακολούθως εργάστηκε επί 3 χρόνια ως Επιμελητής Χειρουργός, εξειδικευόμενος στη χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία και διαβήτη (Βαριατρική – Μεταβολική Χειρουργική).

Έχει επιδείξει έντονη συγγραφική επιστημονική δραστηριότητα με πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα (pubmed) και ελληνικά ιατρικά περιοδικά σε τρέχοντα θέματα της χειρουργικής της παχυσαρκίας, τα οποία έχουν τύχει διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης (citations). Ο Ιατρός είναι άμισθος εξωτερικός συνεργάτης της Β’ Προπαιδευτικής Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου και είναι υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά μαθήματα «Χειρουργική της Κλινικά Σοβαρής Παχυσαρκίας – Μεταβολική Χειρουργική» στους 4ετείς και 6ετείς φοιτητές Ιατρικής.

Ο Ιατρός Χαρ. Σπυρόπουλος είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και Μεταβολικής Χειρουργικής (International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders IFSO) και πρόσφατα μέλος της κλειστής παγκόσμιας επιστημονικής ομάδας MGB/OAGB club, που αποτελείται από εξειδικευμένους χειρουργούς στη διενέργεια της γαστρικής παράκαμψης μίας αναστόμωσης.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πραγματικά περιστατικά από ασθενείς του ιατρού, πριν και μετά την επέμβαση παχυσαρκίας, ώστε να διαπιστώσετε την αποτελεσματικότητα αυτών των επεμβάσεων και την ολοκληρωτική αλλαγή στην εμφάνιση και στη συνολική υγεία του παχύσαρκου ασθενούς.

 

Πάνω από το 11% των παιδιών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα κατοχυρώνοντας μία από τις υψηλότερες θέσεις στη Ευρώπη.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται με τον δείκτη μάζας σώματος που αντιστοιχεί στο πηλίκο του βάρους του ατόμου με το ύψος του στο τετράγωνο.

Η μοναδική μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, δηλαδή η «επιμήκης γαστρεκτομή» (γαστρικό μανίκι / sleeve) ή η «γαστρική παράκαμψη» (γαστρικό bypass).

Όταν κάποιος παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα όπως Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, Υπερλιπιδαιμία και πολλά άλλα και σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος > 40.