Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Παχυσαρκία και Ηλικία: γιατί παχαίνουμε μεγαλώνοντας;
Η παχυσαρκία στη μέση και τρίτη ηλικία είναι μία όλο και πιο συχνή κατάσταση, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχει για την υγεία.
Είναι γεγονός ότι καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας και ο τρόπος που αυτό λειτουργεί, μεταβάλλεται. Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες, σύγχρονες συνθήκες ζωής οδηγούν συχνά σε αύξηση του σωματικού βάρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην εμφάνιση παχυσαρκίας.
Παχυσαρκία και Ηλικία
Τί αλλάζει στο σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε;
Με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμός μας έχει την τάση να μειώνει τον βασικό του μεταβολισμό, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι ότι αλλάζει η σύσταση του σώματός μας, με αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της μυϊκής μάζας, με ταυτόχρονη αύξηση της εναπόθεσης λιπώδους οστού. Εκτός αυτού, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν ιδίως στις γυναίκες (εμμηνόπαυση), επηρεάζουν κατά πολύ τα επίπεδα του ανθρώπινου μεταβολισμού.
Τί αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε;
Στην Ελλάδα, ο χρόνος που αφιερώνεται σε φυσική άσκηση, από την παιδική κιόλας ηλικία, είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τους πληθυσμούς της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Καθώς, λοιπόν, μεγαλώνουμε, η αύξηση των υποχρεώσεων, η μείωση των αντοχών και η καθιέρωση ενός κακού διαιτητικού μοντέλου, έχουν ως αποτέλεσμα συχνά την πλήρη απουσία οποιασδήποτε φυσικής δραστηριότητας, με φυσικό επακόλουθο το αυξημένο βάρος και την παχυσαρκία.
Επιπτώσεις Παχυσαρκίας & Πρόληψη
Οι επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας η παχυσαρκία, σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι καλά τεκμηριωμένες.
Εκτός από την πρόκληση ή την επιδείνωση των γνωστών προβλημάτων υγείας (υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης), η παχυσαρκία εκθέτει την πλειοψηφία των ασθενών σε μία κατάσταση διαρκούς φλεγμονής του ανθρωπίνου σώματος, με αποτέλεσμα την πολύ συχνή συνύπαρξη του μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή της σύγχρονης παρουσίας σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και η μη αλκοολική ηπατική νόσος, αλλά και την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου (ενδομητρίου, προστάτη, οισοφάγου, παχέος εντέρου).
Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται απαραίτητη η πρόληψη της νόσου, με υιοθέτηση τακτικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής, ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας
Στην περίπτωση που η παχυσαρκία ήρθε για να μείνει, ακόμη και μετά από πολλές προσπάθειες δίαιτας, οι ασθενείς πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό χειρουργό παχυσαρκίας που θα τους ενημερώσει για τις διαθέσιμες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας και θα τους συμβουλεύσει σχετικά με το είδος της επέμβασης που είναι κατάλληλο για την περίπτωσή τους.
Οι σύγχρονες επεμβάσεις για την παχυσαρκία αποτελούν τη μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και προσφέρουν στον ασθενή ποιοτική ζωή, απαλλαγμένη ταυτόχρονα από τα συνοδά νοσήματα και τις επιπλοκές που αυτά προκαλούν.
Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με την παχυσαρκία και τις βαριατρικέςεπεμβάσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2106833193. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι στη διάθεσή σας.