Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 – Πώς σχετίζονται οι δυο ασθένειες;
Λίγα λόγια για την Παχυσαρκία…
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας (Π.Ο.Υ.), παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική ασθένεια η οποία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας, πλήττοντας εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στατιστικά στοιχεία για την Παχυσαρκία
- Το έτος 2016 περισσότεροι από 1.9 δισεκατομμύρια ανθρώπων άνω ων 18 ετών ήταν υπέρβαροι. Από αυτούς τα 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι.
- Το 39% των ενηλίκων παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι
- Στην Ευρώπη το 58.7% των ενηλίκων ήταν υπέρβαροι και το 23.3% παχύσαρκοι
- Στην Ελλάδα τα ποσοστά δεν είναι καλύτερα: 62.3% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και το 24.9% παχύσαρκοι
- Το ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων έχει διπλασιαστεί από το 1990 έως και σήμερα
- Εκτιμάται πως αν ο επιπολασμός της παχυσαρκίας συνεχίσει να αυξάνει με αυτό το ρυθμό, έως το 2015 θα έχει προσεγγίσει το 18% και 21% των ανδρών και γυναικών, αντίστοιχα.
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) εκτιμά ότι μέσα στη χρονιά που διανύουμε, η παχυσαρκία μαζί με τις επιπλοκές που προκαλεί, θα ευθύνεται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.
Η παχυσαρκία ενοχοποιείται για την πρόκληση πολλαπλών νοσημάτων, τα οποία ονομάζονται συν-νοσηρότητες:
- Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Υπέρταση
- Υπερχοληστερολαιμία / υπερτριγλυκεριδαιμία
- Αναπνευστικά προβλήματα / υπνική άπνοια
- Υπογονιμότητα
- Αυξημένη συχνότητα ορισμένων τύπων καρκίνου
- Αρθρίτιδες
- Μειωμένη libido στους άνδρες
- Λιπώδης διήθηση ήπατος
Λίγα λόγια για το Σακχαρώδη Διαβήτη…
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια από τις συχνότερες μεταβολικές ασθένειες της εποχής μας. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης και υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, ο οποίος ονομάζεται και μη ινσουλινοεξαρτώμενος, είναι συχνότερος. Αφορά περίπου το 80% του πληθυσμού των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για μια διαταραχή που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη αντίσταση των κυττάρων στόχων στη δράση της ινσουλίνης και σε μικρότερο βαθμό στη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation), το 2015 οι ασθενείς που έπασχαν από Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχονταν στα 415 εκατομμύρια. Προβλέπεται πως μέχρι το έτος 2040, ο αριθμός των διαβητικών ασθενών θα αυξηθεί στα 642 εκατομμύρια.
Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
Ο Π.Ο.Υ έχει αναγνωρίσει την Παχυσαρκία ως πανδημία από το 1997. Πολλοί όμως κάνουν λόγο για μια διπλή πανδημία παχυσαρκίας και διαβήτη, η οποία είναι γνωστή με τον όρο “Diabesity” (Diabetes: Διαβήτης & Obesity: Παχυσαρκία).
Οι δύο αυτές ασθένειες συνδέονται άρρηκτα, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση του Διαβήτη τύπου 2. Στατιστικά στοιχεία του Π.Ο.Υ. δείχνουν πως το 44% των συνολικών περιπτώσεων Διαβήτη έχουν ως αιτία το υπερβάλλον σωματικό βάρος, είτε πρόκειται για υπέρβαρους, είτε για παχύσαρκους ασθενείς.
Η βιοχημική σχέση ανάμεσα στις δύο ασθένειες βρίσκεται στην ενδοκρινική δράση του λιπώδους ιστού. Παλαιότερα ο λιπώδης ιστός θεωρούνταν απλώς μια πλούσια αποθήκη ενέργειας για τον οργανισμό. Πλέον όμως είναι σαφές πως έχει σημαντική ενδοκρινική λειτουργία μέσω της παραγωγής πεπτιδίων με ορμονική δράση. Ο ακριβής ρόλος και η λειτουργία του λιπώδους ιστού ως ενδοκρινής αδένας όπως και η δράση όλων των πεπτιδίων που παράγει δεν έχουν αποσαφηνισθεί ακόμη πλήρως. Παρόλα αυτά θεωρείται πως η κατανόηση της λειτουργίας του θα επιτρέψει τη θεραπεία πολλών μεταβολικών διαταραχών.
Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας & του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2
Η σχέση αιτίου – αιτιατού που συνδέει τις δύο ασθένειες μεταξύ τους μας παρέχει πολύτιμα δεδομένα για τη συνδυαστική αντιμετώπισή τους. Αποδεδειγμένα πλέον η επιτυχημένη αντιμετώπιση της Κλινικά Σοβαρής Παχυσαρκίας θεραπεύει ή βελτιώνει δραστικά και το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Από το 2017 Ενδοκρινολογικές Εταιρίες σε όλον τον κόσμο έχουν αποδεχθεί και υιοθετήσει τη χειρουργική θεραπεία ως ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και της Παχυσαρκίας.
Τι είναι η μεταβολική χειρουργική;
Ο όρος μεταβολική χειρουργική χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την παχυσαρκία και ορισμένα μεταβολικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για επεμβάσεις οι οποίες μέσω των αλλαγών που επιτυγχάνουν στο γαστρεντερικό σύστημα προκαλούν άμεσες αλλαγές και στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Οι Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διενέργεια μιας Μεταβολικής Επέμβασης είναι οι εξής:
- Συστήνεται σε διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν ταυτοχρόνως από Παχυσαρκία κατηγορίας 3.
- Συστήνεται σε διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από Παχυσαρκία κατηγορίας 2 και δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος με τη συντηρητική αγωγή που λαμβάνουν.
- Προτείνεται να εξετάζεται ως τρόπος αντιμετώπισης του Διαβήτη σε παχύσαρκους ασθενείς κατηγορίας 2 και άνω, ανεξαρτήτως θεραπευτικού σχήματος και επιπέδου σακχάρου στο αίμα.
- Συστήνεται σε διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από Παχυσαρκία κατηγορίας 1 και δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος με τη συντηρητική αγωγή που λαμβάνουν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση τις παχυσαρκίας, τις διαθέσιμες επεμβάσεις παχυσαρκίας και τη χειρουργική αντιμετώπιση του διαβήτη και άλλων μεταβολικών νοσημάτων μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ειδικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Διευθυντή Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General.
Ο Χειρουργός έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Λαπαροσκοπική / Ρομποτική χειρουργική) για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας. Διαθέτει σημαντικό συγγραφικό έργο σχετικά με θέματα της χειρουργικής της παχυσαρκίας, τα οποία έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροσκοπικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργικής αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων και Μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών.
Τον Ιανουάριο του 2020 εξελέγη μέλος του τετραμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας. (Ε.Χ.Ε.Π.).